Balıkesir’de yeşil zeytin alımına başlandı

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde zeytin hasadına başlanırken, yeşil zeytin alımına da başlandı.

GİRİŞ 26.10.2022 01:59 GÜNCELLEME 26.10.2022 13:16
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Burhaniye’de zeytin hasadına başlanırken, yeşil zeytin alımı içinde de elekler kuruldu. Yeşil zeytinin kilogram fiyatı ürünün büyüklüğüne göre 20 ile 8 lira arasında belirlenirken, fiyatlar üreticiyi memnun etmedi. Yörede zeytin hasadına başlandığını anlatan Ali Pehlivan, çiftçinin mağdur olduğunu söyledi.

Pehlivan, “Zeytin hasadına başladık. Sabahın saat 5’inden akşamın 5’ine kadar çalışıyoruz. Zeytini 10 liraya satıyoruz. Oysa zeytin marketlerde 50 lira. Bu sene ürün bol ancak seneye bu olmaz. Mazot ve gübre pahalı. Çiftçi tarlasına gübre atamıyor. Gübre atamayınca ürün olmaz. Çiftçiyi düşünen yok. Alacağımızı alamıyoruz. Vereceğimizi veremiyoruz. Çiftçinin halinden anlayan yok. Yağ bizim elimizden 50 liradan çıktı. Marketlerde ise 100 lira. Günahtır, yazıktır. Hep ezilen çiftçi olmaktadır. Yazık değil mi” dedi.

Zeytin alıcısı Hüseyin Sezer de, “Zeytin alım sezonunu başlattık. Duble zeytin 20 lira. Fiyatlar güzel ancak, maliyetler çok yüksek. Giderler yüksek olunca çiftçi zeytinine bakamıyor. Bu yıl işçi yevmiyeleri de yüksek” diye konuştu.

Mustafa Göksu ise, “Zeytin hasadına başladık. Yeşil zeytin alımı da başladı. Fiyatlar, üretici için kötü değil ancak çok da iyi değil. İşçi yevmiyeleri yüksek, ancak işçi de hakkını alması lazım. Yeşil zeytinden sonra yağ sezonu başlayacak. Erken hasat zeytinyağında, şu anda dizyemlik yağlar 65 liraya alıcı buluyor. İnşallah, daha da güzel olacak. Bu yıl rekoltemiz çok iyi. Yağ fiyatları da iyi olursa çiftçinin yüzü güler” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • ANTALYA yozgatlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Tokatli kardeş sen tokat yaprağı toplamadin demek iscilik zeytin toplamak la aynı yaprağın kğ toptan 30 perakende 50 60 tl bu neyin ücreti daldan yetişen yaprak sonuç ta demi sonuç ta aslii yiyecek bile değil yağ olmaz kahvaltı olmaz ekmeğe sürülmez
    Cevapla
  • Salim uyar 1 yıl önce Şikayet Et
    Tokatlı kardeş sen zeytinin nassıl bakıldığını bilmezsin zeytin işi emek ister sanaburdan anlatsam söyledikleri yalarsın
    Cevapla
  • Tokatlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalancı herif. Hangi zeytin ağacının dibine gübre attın. Ağaçtan zeytini toplayıp gittikten sonra, bidaha en son ne zaman uğradın o zeytinliğe. Yok mazot pahalanmış, tok gübre artmış. Zeytinle ne alaka. Zeytini adam gibi toplarsan her sene ürün alırsın.
    Cevapla
  • Ercan 1 yıl önce Şikayet Et
    Gel sana 10 yıllığına kiralayim parayi sen kazan o zaman kolaysa
    Cevapla
  • Gariban çiftçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Tokatlı saçma sapan konuşma .bende şeftali nekrarin kayısı kiraz Trabzon hurması ve zeytin var.yapilan masrafa göre en az para kazanan zeytin .bahçede sulama imkanım olsa bugün sokerim zeytinleri ama maalesef yok .o yüzden mik mik yapma işine bak
    Cevapla
  • şehmuz 1 yıl önce Şikayet Et
    Tokatlı herkesi kendin gibi sanma. Uzaktan herkesin işi herkese kolay gelir. Bende bu işin içindeyim. Adam haklı . Sıkıysa gir işin içinede gör. Ayrıca zeytin her yıl düzenli veren bir bitki değildir. Araştır da öyle yorum yorun yap .
    Cevapla
  • Akhisarlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Dağdaki yaban zeytini bakılmıyor Tokat'lı. Dikilmiş ağaç gübre ister,ilaç ister, sürmek ister.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle