Fiyatlarda düşüş başladı: Fırsatçılar zarar etmeye başladı

Artan maliyetlerle ek olarak kredi faizlerindeki yükseliş sonrası küresel konut fiyatlarında beklenen sert fiyat düşüş başladı. ABD, İngiltere ve Çin gibi dünyanın büyük ekonomilerde konut fiyatlarında son aylarda yaşanan düşüşler, konut fırsatçılarını endişelendirdi.

GİRİŞ 07.11.2022 14:22 GÜNCELLEME 07.11.2022 16:33
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

Küresel enflasyon sonrası beklenen resesyon ve konut kredi faizlerindeki yükseklik sonrası  küresel konut fiyatlarında beklenen sert düşüş adım adım gerçekleşiyor. Önümüzdeki süreçte, özellikle Fed ve ECB'den beklenen beklenen yeni faiz artışlarının resesyon riskini artırmasıyla beraber fiyatlardaki düşüşün sürmesi bekleniyor.

KONUT FİYATLARI 4 AYDA 3 KEZ DÜŞTÜ

Halifax tarafından derlenen verilere göre İngiltere'de konut fiyatları artan faiz oranlarının ve karamsar ekonomik görünümün etkisiyle son 4 ayda üçüncü kez düştü.

Ekim ayında konut fiyatları neredeyse son 2 yılın en keskin düşüşünü yaşadı. Fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,4 geriledi. Konut fiyatlarında yıllık baz da artış da Eylül ayındaki yüzde 9,8'den yüzde 8,3'e geriledi.

Halifax Mortgages yöneticisi Kim Kinnaird yaptığı değerlendirmede, "Artan yaşam maliyetlerinin mortgage temin edebilme şartlarında sıkılaşma ile bir araya gelmesinin konut piyasası üzerinde baskı yaratmaya devam etmesi bekleniyor" dedi.

Geçtiğimiz hafta Nationwide Society tarafından açıklanan veriler de Ekim ayında fiyatların yüzde 0,9 gerilediğini göstermişti.

THE ECONOMİST: FİYATALRDA DÜŞÜŞ SÜRECEK

Geçtiğimiz ay Londra merkezli The Economist dergisinin de konut fiyatlarında yaşanacak düşüşü kapağa taşımıştı. Derginin yaptığı analizde, uzun yıllardır ev fiyatlarının istikrarlı bir şekilde yükseldiği hatta pandemi ile rekor seviyelere çıktığı belirtilirken, yüksek enflasyonla mücadele için merkez bankalarının aşırı faiz artışlarının konut satışlarını düşürdüğüne dikkat çekildi.

TÜM DÜNYADA KONUTTA FIRSATÇILIK BAŞLAMIŞTI

Pandemi döneminde aşırı yükselen satış fiyatı ve kiralardan dolayı sektör "fırsatçıların" odağındayken şimdi dünyanın en büyük 9 ekonomisinde konut fiyatları aylardır düşüyor ve yatırımcılarını korkutuyor.

"SERVETİ GAYRİMENKULE DAYANANLAR İÇİN GERGİN OLMANIN ZAMANI GELDİ"

Yüksek enflasyon ve yüksek faizlerin satın alma gücünde yaşattığı düşüşün yeni alıcıların ortaya çıkmasını imkansız hale getirdiği belirtilen analizde "Bugün servetiniz gayrimenkule dayanıyorsa gergin olmanın zamanı geldi" uyarısında bulundu.

 

 

BÜYÜK EKONOMİLERDE KONUT FİYATLARI DÜŞMEYE BAŞLADI

Konut satış istatistiklerinin de yer aldığı analizde, Kanada’da ev fiyatlarının şubata göre yüzde 9 azaldığı ve ABD'de satışların ağustos ayında yıllık bazda yüzde 20 düştüğü belirtildi.

FAİZLER YÜKSELDİ SATIŞLAR DÜŞTÜ: EV FİYATLARI DÜŞECEK

Öte yandan yeni emlak ilanları yüzde 13 gerilemişken, Kanada’da da konut satışlarının bu yıl yüzde 40 düşebileceği tahmin edildi. Yazıda Amerika’da 30 yıllık konut kredisi faizi bir yıl öncesinin iki katına çıktığının altı çizildi.



DÜŞÜŞLER MALİ KRİZ YARATMAYACAK

The Economist, konut fiyatlarında yaşanacak bu düşüşlerin 2007-2009 dönemindeki gibi küresel bir bankacılık krizine sebep olmayacağı ve mali kriz yaratmayacağını tahmin ederken, konutların dünya genelinde 250 trilyon dolarlık bir değere sahip olmasıyla ekonomilerde büyümesine zarar vereceği belirtildi.


ÇİN'DE 7 YILIN EN SERT DÜŞÜŞÜ

Çin'de yeni konut fiyatları eylülde son 7 yıldaki en büyük düşüşü yaşadı.

Çin Ulusal İstatistik İdaresi tarafından yayımlanan verilere göre, eylül ayında Beijing, Shanghai, Guangzhou ve Shenzhen dahil ülkenin en büyük 4 kentinde satılık ev fiyatları, önceki aya göre yüzde 0,1 oranında azaldı. 

Eylül ayında Xiamen, Wuxi, Hangzhou ve Nanjing dahil 30 büyük kentte satılık ev fiyatları önceki aya göre yüzde 0,2 oranında azaldı. Sanya, Xianyang ve Yueyang dahil 36 ortak ölçekli kentte satılık ev fiyatları, önceki aya göre yüzde 0,4 oranında düşüş gösterdi. 

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 140
  • Erdem 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkede 6 milyon yabanci var , bunlar sokakta yatmıyor heralde, doviz de bir sene de 2 katina cikti
    Cevapla
  • Erdem 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkede 6 milyon yabanci var , bunlar sokakta yatmıyor heralde, doviz de bir sene de 2 katina cikti
    Cevapla
  • Barış 1 yıl önce Şikayet Et
    Laaa habere bak gelde delirme şimdi. Sanane kardeşim sen Türkiye ye bak adamlar işi ahlakı ile yapıyor en azından ama bizimkiler bir kere de Zengin olma hayalleri ile aldı başını gitti biz kendimize bakalım fiyatlar arşa çıkmış kiralar ev fiyatları koptu gidiyor
    Cevapla
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Önemli olan Türkiye de düşmesi İngilteredeki düşüşün bize faydası yok göçmenler gönderilirse konut ve kira fiyatları düşer ayrıca abd ve Avrupa ülkelerinde ikinci konutu alanlara ağır vergiler uygulanıyor ihtiyacı olan konut alsın diye oysa Türkiye de konut yatırım aracı olarak görülüyor ve fiyatlarda büyük bir balon oluştu
    Cevapla
  • Kürşat 1 yıl önce Şikayet Et
    Yerin dibine batsın emlak piyasası! İnsanları sömürenler batsın!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle