Bankalar Alman şirketlere kredi vermiyor

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), beklenen resesyon ve iflas dalgası endişeleriyle Alman şirketlerinin yeni kredi bulmakta zorlandığını bildirdi. Ifo Anketler Merkezi Müdürü Wohlrabe, "Bazı şirketlerin yeni krediler olmadan ekonomik hayatta kalması zor olabilir" dedi.

Bankalar Alman şirketlere kredi vermiyor
Bankalar Alman şirketlere kredi vermiyor
GİRİŞ 24.10.2022 13:39 GÜNCELLEME 24.10.2022 15:09
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), şirketlerin bankalarla kredi görüşmelerine yönelik anket sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, Alman şirketlerin yüzde 24,3'ü bankaların kredi verme konusunda isteksiz olduklarını belirtti. Söz konusu oran 2017'den bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

Hizmet sektöründe kredi arayan şirketlerin yüzde 28,8'i bankaların kredi vermede isteksiz olduğunu bildirirken, kimya sektörü ve otomobil üreticilerinin yaklaşık yüzde 35'i yeni kredi almanın artık o kadar kolay olmadığını belirtti. Perakende sektöründe ise söz konusu oran yüzde 15'in biraz altında kaldı.

Bununla birlikte, bankaların beklenen resesyon ve iflas dalgası endişeleriyle kredi vermede isteksiz davranmasından en çok etkilenenler ise küçük işletmeler ve kendi hesabına çalışanlar oldu.

FAİZ ARTIŞI, KREDİ MALİYETLERİNİ ETKİLİYOR

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, mevcut ekonomik gelişmelerin bankaları daha temkinli hale getirdiğini belirterek, “Bazı şirketlerin yeni krediler olmadan ekonomik hayatta kalması zor olabilir” ifadesini kullandı.

Almanya'da DAX, MDAX ve SDAX endekslerinde işlem gören 150'den fazla Alman şirketin net finansal borcu ise bir yıl içinde 85 milyar euro artarak 533 milyar euroya ulaştı.

Merkez bankalarının faiz oranlarını artırması, şirketler için yeni kredi maliyetlerinin büyük ölçüde artmasına neden oluyor.

Alman Merkez Bankası (Bundesbank) istatistiklerine göre, şirket tahvillerinin getiri oranı yıllık yüzde 4,3 seviyesinde buluyor. Yaklaşık bir yıl önce bu oran yüzde 0,7 seviyesinde buluyordu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 4
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    sanırım devran dönüyor
    Cevapla
  • ÂSIM NESLİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Işte fâizin sonucu bu. Batı batı derken batması yakın gibi Yahudi ve Hıristiyanlar Dünyaya oyun oynarken kendileri oyuna geldi.
    Cevapla
  • vw almayin 1 yıl önce Şikayet Et
    futbolu bosverin onlar kazaniyor sizler degil
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim Sen ne büyüksün. yıllardır bizim şirketleri batırmak için kafir alaman %400 faizle elinde olmayan TL sattı o alçak deutch bank pisliği şimdi kendi şirketlerine para veremiyo. batın ulan hain alçaklar beter etsin Rabbim sizi....
    Cevapla