'Turan Yolu' açılıyor! Bölgede dengeleri değiştirecek

'Turan Koridoru' olarak da bilinen Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki Zengezur Koridoru, bölgesel ve küresel dengeleri değiştirecek bir güce sahip.

GİRİŞ 24.10.2022 14:20 GÜNCELLEME 24.10.2022 15:10
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki Zengezur Koridoru, bölgesel ve küresel jeopolitik dengeleri önemli oranda değiştirecek bir güce sahip.

Özellikle bu koridorun Türkiye ile bağlantısının olması büyük önem arz ediyor.

"Turan Koridoru" veya "Turan Yolu" olarak da bilinen Zengezur Koridoru'yla, Orta Asya ile Türkiye, kara ve demir yolu ile bağlanacak. Koridor, İstanbul'dan Türkistan'a kadarki güzergahın da tek adresi.

Pakistan Küresel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CGSS) Direktörü Khalid Taimur Akram Trend'e verdiği demeçte, Zengezur'un tüm bölge ülkelerine muazzam fırsatlar sunduğunu vurguladı.

Uzmana göre, Zengezur Koridoru'nun açılması bölge ülkeleri arasında, ekonomik bağlantıyı, ulaşımı ve iletişim hatlarını canlandıracak ve bölgesel paydaşlar arasında diğer birçok alanda iş birliğini artıracak.

Akram, "Koridor, küresel haritada büyük bir alanı kapsamasa da, büyük jeopolitik öneme sahip ve bölgenin son yıllarda gelişen ulaşım ve iletişim mimarisi üzerinde potansiyel etkisi olacak. Böylece Zengezur Koridoru sadece Türkiye ve Azerbaycan için değil; Ermenistan, İran, Gürcistan ve Rusya için de büyük fırsatlar sunacaktır" dedi.Bölgedeki en kritik tesis Zengilan Havalimanı

Azerbaycan, bölgeyi yeni ulaşım hatlarıyla canlandırmaya da devam ediyor.

Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve İran sınırları yakınındaki Zengilan şehri uluslararası bir havalimanıyla dünyaya bağlanacak.

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zengilan Havalimanı'nın açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanan havalimanına inen ilk devlet başkanı oldu.

Zengilan Havalimanı'nın Zengezur Koridoru girişiminin bir parçası olduğunu belirten Akram, bu havalimanın ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını ve transit ticareti artırma konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtiyor.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 58
  • İshak 1 yıl önce Şikayet Et
    İran’a dikkat Her türlü ikiyüzlülüğü yapar
    Cevapla
  • Eczacioglu 1 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan ile nakliye isleri olmali
    Cevapla
  • YUSUF.İR 1 yıl önce Şikayet Et
    Zengezor bizimdir bizim tamam.
    Cevapla
  • Osmanlı suvaraları 1 yıl önce Şikayet Et
    turkiye ile Azerbaycan arasındaki sınır tekerini Demir makaslarla kesin
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle