Japonya'da enflasyon 8 yılın zirvesinde

Japonya'nın çekirdek tüketici fiyatları Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 3 artarak sekiz yılın en hızlı artışını kaydetti.

Japonya'da enflasyon 8 yılın zirvesinde
Japonya'da enflasyon 8 yılın zirvesinde
GİRİŞ 21.10.2022 09:39 GÜNCELLEME 21.10.2022 09:40

Japonya'nın çekirdek tüketici enflasyon oranı yenin 32 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi, ithalat maliyetlerini artırmaya devam ederken, merkez bankasının art arda altıncı ay için belirlediği yüzde 2 hedefini aşarak Eylül ayında yüzde 3 ile sekiz yılın yeni zirvesine çıktı.

Taze gıda hariç, ancak enerji fiyatları dahil edilerek hesaplanan çekirdek enflasyon Ağustos ayında yüzde 2,8 seviyesindeydi ve analistlerin tahminleri doğrultusunda Eylül ayında yüzde 3,0 seviyesine yükselmesi bekleniyordu.

Hem taze gıda hem de enerji fiyatları dışarda bırakılarak hesaplanan çekirdek enflasyon ise Eylül'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 arttı. Bu, Mart 2015'ten bu yana görülen en hızlı fiyat artışı olarak kayıtlara geçti.

Enflasyon, fiyatların satış vergisindeki bir artıştan etkilendiği 2014'teki bir sıçrama dışında 1991'den bu yana en yüksek seviyedeydi.

Fiyat artışı, küresel fonların BOJ politikasına karşı bahislerini bir kez daha artırdığı görülüyor. On yıllık takas oranları, en azından bazı yatırımcıların merkez bankasının ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olmak için 10 yıllık getirileri sınırlandırma politikalarına teslim olmaya zorlanacağına dair bahse girdiğine işaret eden bir seviyede.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.