Reuters duyurdu! Suudi Arabistan Türk dizisi boykotunu bitirdi. anlaşmalar peş peşe geldi

Reuters'ın haberine göre Ortadoğu'nun en büyük yayıncısı olan Suudi Arabistan hükümetine ait MBC medya grubu gayriresmi Türk dizisi boykotunu bitirerek bugün iki Türk prodüksiyon şirketiyle beş yıllık ortaklık anlaşması imzaladı.

Reuters duyurdu! Suudi Arabistan Türk dizisi boykotunu bitirdi. anlaşmalar peş peşe geldi
Reuters duyurdu! Suudi Arabistan Türk dizisi boykotunu bitirdi. anlaşmalar peş peşe geldi
GİRİŞ 20.10.2022 19:07 GÜNCELLEME 20.10.2022 19:09
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

MBC, Mart 2018’de Arap izleyicilerin gözde dizilerinin de aralarında bulunduğu Türk yapımlarını yayından çekmişti, fakat anlaşmalar sayesinde Medyapım ile Ay Yapım’ın yayın haklarına sahip tek yayıncı haline gelecek. MBC aynı zamanda Suudi Arabistan’da Arapça orijinal içerik üretebilecek.

İLİŞKİLERDE 2011 KIRILMA NOKTASI OLDU

İki ülke, 2011’de Arap yarımadasındaki “Arap Baharı” eylemlerinde Ankara’nın yerel rejimlerin tehdit olarak gördüğü politik İslamcı gruplara destek vermesinin ardından ters düşmüştü.

 CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülmesinin ardından iki ülke arasındaki gerilim sertçe yükselmiş, Suudi şirketler ve işyerleri Türk mallarına gayriresmi boykot uygulamaya başlamıştı.

Türk lirasındaki değer kaybı ve tırmanan enflasyon, Erdoğan’ın önümüzdeki yıl yeniden seçilmesine yönelik risk oluşturduğu bir dönemde, iki ülkenin ilişkileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Haziran 2023 için planlanan seçimlerin öncesinde Riyad’ın bölgedeki müttefiklerini de dahil ettiği yoğun çabalarıyla bu sene kısmen düzeldi.

ERDOĞAN'IN ZİYARETİ SONRASI DEĞİŞEN İLİŞKİLER

Erdoğan’ın bu yılki Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman da Haziran’da Ankara’yı ziyaret etmiş, iki ülkenin liderleri ticaret, uçuş ve televizyondaki dizi yayınlarına yönelik sınırlamaları kaldırdıklarını açıklamıştı. Aynı zamanda iki ülkede de, karşılıklı olumsuz medya içeriklerinin üretimi durdurulmuştu.

Reuters'ın haberine göre MBC, Medyapım ve Ay Yapım içeriklerinin Türkiye’deki yayın zamanlarıyla aynı anda MBC kanallarında ve çevrimiçi platformu Shahid’de izlenebileceğini açıkladı.

Shahid

MBC, Medyapım ve Ay Yapım’la ortaklaşa geliştireceği Arapça yapımlar için çekimlerin, önümüzdeki yıllarda Suudi Arabistan ve çevresinde başlayacağını ekledi.

Medyapım ile Ay Yapım, hit dizileriyle Türkiye’de, Türki cumhuriyetlerde, Ortadoğu’da ve Latin Amerika’da pazar hakimiyetine sahip.

SUUDİ ARABİSTAN HÜKÜMETI MBC HİSSELERİNDE ÇOĞUNLUK SAHİBİ

Suudi Arabistan hükümeti, 2017’de veliaht prensinin başlattığı yozlaşma karşıtı kampanya kapsamında açığa çıkan MBC hisselerini satın alarak 2018’de medya grubunda çoğunluk sahibi haline gelmişti.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 13
  • Ertuğrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi diziler olsa çok faydalı olur yüz yıl dan beri İngiliz ler ve batı arapların üzerinde yaptıkları kirli oyunları bozulur
    Cevapla
  • Ats 1 yıl önce Şikayet Et
    Araçları kim yönetiyor ve araçlar senin tarihini yüceltmek istermi ?
    Cevapla
  • Cemal Serbest 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün Müslümanlar KARDEŞTİR.Her Meyve Ağacında Çürük Meyveler Olduğu Gibi Her Millette Çürükler Hainler Olur Bütün Arab Kardeşlerimiz Bizim Kardeşlerimizdir.Peygamberimiz Ne Demiş?Bütün Müslümanlar Kardeştir.Irkçılık Yapan Bizden Değildir.Durmak Yok Yola Devam.
    Cevapla
  • Muğlalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Katar'ı korudugumuz gibi, Arabistanı da Amerika'ya karşı koruyabiliriz. dik dursunlar, bölgeye huzur getiririz
    Cevapla
  • yuh 1 yıl önce Şikayet Et
    o sapkın diziler Türkiyede bile yasaklanmalı
    Cevapla
  • 1071 1 yıl önce Şikayet Et
    Arapları ABD nin elinden kurtaran reis dir dik durum eğilmeyin dedi Araplar ABD ye posta koymaya başladı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle