15 bin TL maaşla çalışacak 600 kişi aranıyor

Akdeniz Sanayi Sitesi'nde, yaklaşık 15 bin liraya çalışacak personel aranıyor ama bulunamıyor.

15 bin TL maaşla çalışacak 600 kişi aranıyor
15 bin TL maaşla çalışacak 600 kişi aranıyor
GİRİŞ 19.10.2022 15:47 GÜNCELLEME 19.10.2022 15:47
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Otomotiv, makine, mobilya ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren, Antalya'nın en önemli istihdam merkezleri arasında bulunan Akdeniz Sanayi Sitesi'nde, ara eleman sıkıntısı yaşanıyor.

2 bin 500 iş yerinde 15 bin kişinin istihdam edildiği sanayi sitesinde 500-600 civarında, aylık 5 bin 500 liradan 15 bin liraya kadar çalışacak kalifiye eleman aranıyor.

ÇIRAK GELME ORANI ARTTI

Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Öztürk, son yıllarda kentleşme ve sanayileşme nedeniyle özellikle üretim alanında nitelikli teknik elemana ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Sanayi ve başka üretim alanlarına çocukların teşvik edilmesi gerektiğini aktaran Öztürk, zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkmasıyla, 3 yıl öncesine kadar çırak sorunu yaşadıklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın çıraklık ve mesleki eğitim okullarında yeni düzenleme yaptığını hatırlatan Öztürk, “Devletimiz çıraklık okullarına giden öğrencilerimize lise diploması hakkı getirdi. Bu devrim niteliğinde bir karardı. Sanayi sitelerine çırak gelme oranı eskiye göre fazlalaştı.” dedi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNE İLGİ

Çıraklık okulunda eğitim gören öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümleri açıklayan Öztürk, "Son yıllarda otomotiv sektörünün çok popüler olmasından dolayı öğrencilerin çoğunluğu; otomotiv ve oto elektrik sektörünü tercih ediyor. Sonrasında torna, mobilya ve metal geliyor.” diye konuştu.

“3-5 YIL SONRA BUNLARIN MEYVELERİNİ YİYECEĞİZ”

Sanayi esnafının ve meslek odalarının talepleriyle birlikte istihdam konusunda yeni düzenlemelere gidildiğini kaydeden Öztürk, “Çıraklar daha önce iş yerlerine geldiğinde, 50-100 lira değerinde küçük miktarlarda para alıyordu. Bu çocuklar için cazip olmuyordu. Devletimiz çıraklık okuluna kaydolan, yeni başlayan her çırak için asgari ücretin 3'te 1'i parayı hesaba yatırıyor. Çıraklarımız 1, 2 ve 3'üncü sınıfta asgari ücretin 3'te 1'i; 1600 lirayı devletten para alıyor.

zerine de iş yeri sahibi, işin durumuna göre ekstra ücret verebiliyor. Çırak 4'üncü sınıfa geçtiğinde asgari ücretin yüzde 50'sini alıyor. Bu şekilde desteklerin verilmesiyle çocuklar sanayiye, diğer meslek alanlarına rağbet göstermeye başladı. 3-5 yıl sonra bunların meyvelerini yiyeceğiz. Çünkü bugün çırak olarak başlayan ancak 5 sene sonra iş yerine verimli olabilecek.” dedi.

EN AZ 500-600 CİVARINDA USTAYA İHTİYAÇ VAR

Nitelikli eleman sıkıntısı yaşadıklarını belirten Öztürk, “Şu an korkunç derecede yetişmiş insan gücüne ihtiyaç var ama eleman yok. Akdeniz Sanayi Sitesi'nde şu anda en az 500-600 civarında ustaya ihtiyaç var. Her alanda yetişmiş ustaya, her dükkanda kaliteli ustaya ihtiyaç var ama yok.” diye konuştu.

“HEPSİ BELEDİYELERDE ÇALIŞMAK İSTİYOR”

DHA’ya konuşan Mehmet Öztürk, “Örneğin bugün Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne 12-13 bine yakın, belki daha fazla iş başvurusu gelmiş. Diğer ilçe belediyelerinde de binlerce iş başvurusu var ama bunların çoğu belediyede çalışmak istiyor. 15 gün önce gazetelere, 'İşçi aranıyor' diye ilan verdim. Bana başvuran yok. Benim de şu anda 3 tornacı, 2 kaynakçıya ihtiyacım var ama eleman yok. Eleman olmadığı için yüzde 10-20 kapasiteyle çalışıyorum. Organize sanayi sitelerine gittiğinizde açık olarak bunları göreceksiniz.

15 BİN LİRAYA YAKIN MAAŞ

Türkiye'deki işletmelerimizin tamamında yetişmiş teknik eleman ihtiyacı var. Ustanın iş yerine vereceği verime, usta kalitesine göre, asgari ücretten 15 bin liraya yakın maaş verilmektedir. Hepimiz kolay iş arıyoruz. Hepimiz kısa yoldan para kazanmanın yolunu aradığımız için bu zor olacaktır. Fakat Türkiye'nin ileriye gitmesi, gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmasının yolu; teknik personelin yetişmesi ve modern planlı sanayinin gelişmesinden geçmektedir. Avrupa, bunu böyle başardı. Bizim örnek alacağımız ülkeler, sanayisi gelişen ülkelerdir.” dedi.

“GENEL SIKINTIMIZ, KALİFİYE ELEMAN”

Sanayi esnafından Abidin Cengizci ise “Oto tamir sektöründe görev yapıyoruz. Mesleki liseler ve çıraklık okullarından bize çırak gönderiyorlar. Çıraklık konusunda şu an çok sıkıntımız yok. Genel sıkıntımız; kalifiye eleman. Bu da müşterilerin işlerinin geç kalmasına, işlerin uzamasına sebep oluyor. Gününde söz verip, araçları teslim edemiyoruz.

Ara elemanın maaşı asgari ücretten başlıyor, kalifiyesine göre 8-10 bin liraya kadar çıkabiliyor. Birçok işsiz var, üniversite mezunu var ama burada ara eleman sıkıntısı çekiyoruz. Bu sıkıntı, birkaç yıl kadar devam eder. Yeni çırakları yetiştirip, o seviyeye getirene kadar ara eleman sıkıntısı çekeriz.” ifadelerini kullandı.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 33
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    evet zaten millet hep nankör!
    Cevapla
  • Yavuz Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Üniversitelerde Yardımcı Doçentler bu maaşla çalışıyorlar. Üniversitede arasınlar. Onlardan gelecek olanlar çıkabilir.
    Cevapla
  • TÜRKİYEM 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanayiler suriyeli,özbek vs. Ustalarla dolu.onlarda olmasa bizden kimse yapmıyor artık bu işleri
    Cevapla
  • Müsafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Belki daha az aylıkla belediyede neden çalışmak ister hiç soruldu mu. Ben söyleyim. Sosyal haklar. İnsanlar artık hafta sonu tatili izin hakkı gibi hakları gibi haklarının da olmasını ister. O nedenle kamu cazip. 2 katı da maaş verilse yine olmayabilir. Sanayidede hafta sonu tatili olsa ama hatta acil durumlarda nöbetçi usta yada ustalar gibi bir uygulama olsa bakın görün herkes sıraya girmiyor mu.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle artık okumuş yeni nesil var türkiyede devlet kamu memurlarına büyük şirketler beyaz yakalı elemanlarına bol kepçe maaşlar ,sosyal haklar yüksek sigorta primleri özel sağlık sigorta hakları altlarına kiralık lüks araçlardan vazgeçip alın teri ile çalışan her türlü riskli işlerde çalışıp ülkeye döviz getiren ürünleri üreten bu işçileri desteklemekte çok geç kaldılar artık şapkanızı önünüze koyun adaletli sosyal paylaşım yapın yoksa sonumuz kötü.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle