Dünya Almanya'nın düştüğü hali konuşuyor: Yakacak odun çalıyorlar

Rusya-Ukrayna savaşının ardından artan enerji fiyatları nedeniyle Almanya'da vatandaşlar ormanlardan odun çalmaya başlarken bazı oteller ise müşterilerinden elektrik ve ısıtma için ek sabit ücret almaya başladı.

Dünya Almanya'nın düştüğü hali konuşuyor: Yakacak odun çalıyorlar
Dünya Almanya'nın düştüğü hali konuşuyor: Yakacak odun çalıyorlar
GİRİŞ 17.10.2022 15:21 GÜNCELLEME 17.10.2022 16:33
Bu Habere 207 Yorum Yapılmış

Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber Avrupa'da yaşanan enerji krizi, AB'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'yı derinden sarmaya devam ediyor. Enerji fiyatlarındaki yükselişe çare bulunamayan ülkede, kamuoyunda tepkilere neden olan ilginç tasarruf yöntemleri de işe yaramayınca halk kendine farklı yollar bulmaya başladı.

ODUN FİYATI 60 EURO'DAN 200 EUROYA ÇIKTI, HIRSIZLIK BAŞLADI

Batı Almanya Radyo ve Televizyon Kurumu WDR'nin haberine göre, enerji fiyatlarının artmasıyla beraber Almanya'da ormanlardan odun çalanların sayısında bu sene gözle görülür bir artış meydana geldi. Almanya'da geçen yıl bir metreküp odunun fiyatı 60-70 euro arasında değişirken bu sene fiyatı 200 euroya kadar yükselmiş durumda. Ayrıca odun hırsızlığının arttığı Münster'deki ormanların yüzde 85'i özel mülkiyette bulunuyor...



 

OTELLER ENERJİ PARASI ALMAYA BAŞLADI

Öte yandan Baiersbronn bölgesindeki 5 yıldızlı Bareiss Oteli müşterilerinden kişi başı gecelik 9 euro doğalgaz ve elektrik ücreti almaya başladığını duyurdu.

Baltık kıyısındaki Schlossgut Gross Schwansee gibi Alman otelleri ise tüm konaklama için sabit bir fiyat uyguluyor. Otelin web sitesinde, "Enerji fiyatlarındaki keskin artış nedeniyle, 1 Ekim 2022'den itibaren tüm konaklama boyunca kişi başına 5 Euro'luk enerji için ne yazık ki sabit bir ücret talep etmek zorunda kalıyoruz" ifadesine yer verildi.

Bavyera'daki Krone-Post Hotel kişi başı gecelik 5, Braunlage'deki The Hearts Hotel kişi başı gecelik 3 euro doğalgaz ve elektrik ücreti alıyor. Alman otellerinin doğalgaz ve elektrik için istediği ek ücret turistleri rahatsız etti. Alman Seyahat Derneği'ne (DRV) göre, ek ücret sebebiyle iptal dalgası çoktan başladı. Turistler, ek ücretin 15 Euro veya daha fazla olduğunu öğrenirlerse turları iptal ediyor.

ALMANYA'DA HASTANELER KAPANABİLİR

Almanya'da enerji krizinin ülkeyi getirdiği tabloyu ise Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach itiraf etti. Lauterbach, enerji ve enflasyon krizinde ülkedeki hastanelerin iflas etme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

TÜRKLER AMERİKAN BASININA ANLATTI: 3 KAT ÜST ÜSTE GİYİNİYORUZ

İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlar, son 10 ayda yaşanan fiyat artışlarını ve yaşam standartlarının ne denli düştüğünü, ABD'nin yayın organı VOA'ya anlattı.

FATURAYI GÖREN TÜRK ESNAF ŞOK OLDU

Bir kafenin işletmecisi olan Türk vatandaşı, "Nasıl zam geldi. Bir elektrik, gaz faturası geldi, daha önce hiç böylesi gelmemişti. Ayda 40-50 sterlin fatura kesiyorlardı, bu ay 174 sterlin kesmişler." dedi.

"ÜŞÜMEMEK İÇİN KAT KAT GİYİNİYORUZ"

Döner satan bir dükkanın sahibi Türk ise, "Biz bu işletmenin içerisindeyiz, görüyoruz. Ete bulgura, her şeye zam geldi." ifadelerini kullandı. Genç bir kadın ise, "Kalorifer açmamak için kat kat giyiniyoruz. Tam ucu ucuna yetiştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

ALMANYA'DA ENERJİ FİYATLARI VE ENFLASYON

Almanya'da açıklanan TÜFE rakamlarına göre; enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 43,9 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 18,7 ile ortalamanın çok üzerinde kayıtlara geçti.

Ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre doğalgaz fiyatları yüzde 95,1, akaryakıt fiyatları yüzde 30,5, elektrik fiyatları yüzde 21 arttı.

IMF'DEN ALMANYA'YA UYARI

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Almanya'daki enerji krizinin yakın zamanda ortadan kalkmayacağını belirterek, "Bu kış zor olacak ancak 2023 kışı daha da kötü olabilir." ifadesini kullandı.

KAYNAK: HABER7, AJANSLAR
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 207
  • ATILLA TÜRK 1 yıl önce Şikayet Et
    BASKAN ENERJIYE YATIRIM YAPARKEN BIZIM TROLLER yikmaya calisyorlardi karalamaya calisiyorlardi ee simdi hadi troller konusun bakalim yalanininiz buraya kadarmis
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde onu çokdan geçtide ne zaman açıklarlar onu bilmem ama bizi türkiye ilgilendirir
    Cevapla
  • Turkmen Team 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldu Avrupa hayranları. Türkiye kötüleyip hakaret edip ülkeyi terk edenler. Rahatlık ve sömürü dönemi Avrupada bitti. Bundan sonra göreceğiz Avrupayı.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    beter olsun sömürgeci katiller, az kaldı sonunuz geliyor, Rabbim ihmal etmez imhal verir öteler sadece. aklı olan Türkler de dönsün daha kötü duruma gelmeden.
    Cevapla
  • İbrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Odun çalmak almanlar için yeni bir şey değilki almanların savaş sonrasından beri odun hırsızlığı hobisidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle