Konut fiyatlarından sonra arsada da gerileme başladı

Sosyal konut projesi kapsamında 1 milyon arsanın satışa sunulması gayrimenkul piyasasını etkiledi. Arsa fiyatlarında artış sürse de fiyat artış hızında gerileme başladı.

Konut fiyatlarından sonra arsada da gerileme başladı
Konut fiyatlarından sonra arsada da gerileme başladı
GİRİŞ 17.10.2022 07:51 GÜNCELLEME 17.10.2022 07:51
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Kamunun, dar gelirli vatandaşlar için satışa sunduğu 1 milyon arsa, piyasada dengeleri değiştiriyor. Uygun fiyatlı arsa almayı planlayanlar, projeye başvuru yapıp kurada şansını denemek istediği için beklemeye geçti. Arsa fiyat artış hızında gerileme olduğunu belirten sektör temsilcileri, bu proje ile arz talep dengesinin sağlanacağını dile getirdi.

Pandemiyle birlikte gayrimenkulde talepler değişti. Az katlı konut isteği arsaya olan ilgiyi arttırdı. Bununla birlikte konut fiyatında yaşanan fahiş artış nedeniyle, daha uygun fiyatla yatırım planlayanlar da arsaya yöneldi. Böylece arsa satışları hiç olmadığı kadar arttı. Bu talep fiyat artışını da beraberinde getirince, birçok kişi için arsa almak da zorlaştı.

Bu dönemde Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinin devreye girmesi dar gelirli için umut oldu. 81 ilde 1 milyon arsanın satışa çıkacağı açıklandı. Projenin açıklanmasıyla birlikte arsa piyasasında değişimler başladı.

AYLIK ARTIŞ YÜZDE 2’YE GERİLEDİ

Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet’in Genel Müdürü Tolga İdikat, kamunun devreye aldığı uygun fiyatlı konut, arsa ve işyeri projelerinden sonra tüketicilerin önemli bir kısmının beklemeye geçtiğini söyledi. Proje açıklanmadan önce arsa fiyatlarında aylık yüzde 7 civarı fiyat artışı olduğunu dile getiren Tolga İdikat, son bir ayda bunun yüzde 2’ye gerilediğini ifade etti. İdikat, “Fiyatlardaki artış durmasa da, artış oranlarının yavaşladığını gözlemliyoruz” diye konuştu.

ARZ-TALEP DENGELENECEK

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt de arsa fiyatlarındaki artışı aylık bazda incelediklerinde, hızın yavaşladığını ama artışın devam ettiğini kaydetti.

Görkem Öğüt, “Pandemi döneminde tedarik zincirinin bozulması nedeniyle küresel anlamda yaşanan artışları bir kenara koyarsak, Konut piyasasındaki hızlı fiyat artışları temelde arz talep dengesinin bozulmasından kaynaklanıyor. Sosyal konut projesi uygun fiyatlı konut ve arsa projeleriyle bu arz talep dengesini iyileştirmeyi hedefliyor. 1 milyon konut amaçlı arsa projesi de arz talep dengesi açısından önemli olmakla birlikte, belirli bir gelir seviyesini hedeflediği için etkisi orta alt gelir grubunda yüksek, orta üst segmentte ise sınırlı olacaktır. Gayrimenkul piyasasının güncel durumunu da göz önünde bulundurduğumuzda kısa vadede arsa fiyatlarında ciddi bir düşüş olmasını beklemiyorum ama projenin uygulama alanı arttıkça arz talep dengesinin iyileşmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

 

 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 23
  • Diyarbekri 1 yıl önce Şikayet Et
    Diyarbakır'da fiyatlar gerilemiyor hep artıyor. Ev fiyatları ve kiralar İstanbul ve Paris'le yarışıyor. Ev sahiplerinde merhamet kalmamış. Fiyat sınırlaması gerekmektedir.
    Cevapla
  • kursuna 1 yıl önce Şikayet Et
    Hicte sanmiyorum, belli etmeselerde devam ediyor, bir ev sahibi 5000-12000 ev, daire kirasi isterse bu millet nereye gidecek, bu sözum baskanima deyil bu söz kendi halkimiza, biraz insaf, Cumhurbaskanim birseyler yapiyorsu turk halkida yapmasi gerekiyor deyilmi, hep devletten beklenilmez.
    Cevapla
  • Davut 1 yıl önce Şikayet Et
    Ev fiyatlarında düşme falan yok sadece şu an bankalar konut kredisi de dahil ya kredi vermiyor yada çok yüksek fahiş fiyatlarla kredi veriyor. Bu nedenlerden dolayı alım satımlarda bir duraganlık var. Bankalrın uygun fiyatta kredi vermeye başlamasıyla birlikte bu fiyatların dahada tavan yapacagı aşikardır.
    Cevapla
  • mtdrgn 1 yıl önce Şikayet Et
    milas! davut'un parasının olması suç mu? kişi belki 2 işte çalışıyor, pazar günü tatil yapmıyor? 3 senedir yeni kıyafet almıyor, hala tuşlu telefon kullanıyor? ne demek demek ki paran var? suç mu parasını olması?
    Cevapla
  • milas346 1 yıl önce Şikayet Et
    Demekki paran var
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    daha geçen hafta kendi dairemi bitirdim toplam bana maalieti 360 bin tl oldu 100 tl de arsa payı diyelim al sana 460 bin tl neden 1 ile 3 milyon tl arasında neden ama üçkağıtçılık başını almış gidiyor bir daire 1 ile 3 milyon olur mu be
    Cevapla
  • Ev Fiyatları Fahiş 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle hatta eli ayağı düzgün daire 4-5 milyon istanbul'da. (Sitede olmayan daireler.)
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ev fiyatları kolay kolay düşmez düşmesi için demir çimento hazır beton fiyatlarını düşürmeniz lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle