Ülke şokta! Irak'ın 2,5 milyar doları çalındı

Irak'ta, Genel Vergi Dairesine ait banka mevduatı olan 2,5 milyar doların, bir devlet bankasından çalındığı iddia edildi.

Ülke şokta! Irak'ın 2,5 milyar doları çalındı
Ülke şokta! Irak'ın 2,5 milyar doları çalındı
GİRİŞ 16.10.2022 17:14 GÜNCELLEME 16.10.2022 17:14
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Irak resmi ajansı INA'ya göre, Maliye Bakanlığı söz konusu meblağın devlet bankasından çalındığı iddialarına ilişkin inceleme başlatması için Şeffaflık Kurumuna resmi yazı gönderdi.

Şeffaflık Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, konu hakkında inceleme başlatıldığı ve meselenin yargıya taşındığı aktarıldı.

Irak'ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Şiya es-Sudani de konuyla ilgili açıklama yaptı.

Sudani, yazılı açıklamasında "Devlet kurumlarına amansızca sirayet eden yolsuzlukları önleme konusunda asla geri adım atmayacağız. Bu konuyu (yolsuzluklarla mücadele) hükümet programımızın en başına koyduk. Vergi Dairesine ait mevduatların çalınması gibi Iraklıların paralarının gereksiz yere harcanmasına izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Irak Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Muhsin Mendelavi de "kayıplara karışan 2,5 milyar dolar meselesinin kolay geçiştirilmeyeceğini" ifade ederek, Meclisin konuyla ilgili sert tutumunun olacağını vurguladı.

KAZIMİ VE EKİBİNE UÇUŞ YASAĞI TALEBİ

Irak Meclisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Macid Şengali de yaptığı açıklamada, konuyla ilgili incelemeler sonuçlanıncaya kadar Başbakan Mustafa el-Kazımi ve eski Maliye Bakanları ve Bakanlıktaki ilgili yetkililer hakkında "yurt dışına uçuş yasağı" getirilmesini istedi.

Şengali, Meclise de konuyla ilgili olağanüstü oturum düzenleme çağrısında bulundu.

Öte yandan Iraklı bir avukat da savcılığa başvurarak, Kazımi hükümetinin "yurt içi ve yurt dışı anlaşma ve mutabakat zaptı imzalama ile atama yapma yetkisi bulunmadığı" için Başbakan'ın yanı sıra kabinedeki bazı bakanlar ile devlet dairelerindeki genel müdürler ve müsteşarlara, yurt dışına çıkış yasağı konulmasını talep etti.

Yurt dışına çıkış yasağı getirilmesi istenen kişiler hakkında, mahkemede "mali ve idari yolsuzluk dosyaları" bulunduğu da iddia edildi.

Irak'ta 10 Ekim 2021'de yapılan genel seçimlerden bir yıl sonra 13 Ekim'de yeni Cumhurbaşkanı seçilebildi. Cumhurbaşkanlığına seçilen Abdullatif Reşid de Muhammed Şiya es-Sudani'ye yeni hükümeti kurma görevini verdi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 17
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha beter olsunlar.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanların hırsızlık yapınca elleri kesilecek kadar caydırıcı bir cezası varken haram paraya rağbet niye bu kadar fazla düşünen ve cevap bulan var mı?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bişey olmaz bi petrol kuyusu daha açarsınız olur biter
    Cevapla
  • sivaslı 1 yıl önce Şikayet Et
    hadi bir düşünün bakim kim çalmış olabilir?bunu en aptal insan bile bilir,yahudi+ABD,İran,midir acaba.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Irakta cirit atanlardan biri çalmıştır. Abd ve iran baş şüpheli. Diğer çaldıkları yanında bu para devede kulak değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle