Robot İHA'lar geliyor

Savunma sanayiinde yeni bir döneme geçildi. Tamamlanan KERKES Projesi'yle artık İHA’lar GPS olmayan sahalarda da görev yapabilecek. Elektronik harpten etkilenmeyecek sistem kara ve deniz platformlarına da entegre edilecek.

GİRİŞ 16.10.2022 07:26 GÜNCELLEME 16.10.2022 09:29
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Savunma sanayiinde insansız hava araçlarıyla (İHA) adından sıkça söz ettiren Türkiye, sahada oyunun kurallarını değiştirecek yeni bir projeye imza attı. Türkiye’nin tam bağımsız savunma sanayii hedefleri doğrultusunda İHA’ların küresel konumlama sistemi (GPS) olmayan sahalarda da görev yapabilmesini sağlayan Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (KERKES) Projesi başarıyla tamamladı. 

UÇUŞ ROTASI OLUŞTURULACAK

Bilgisayarlı görü teknikleri ve yapay zekâ algoritmaları ile STM mühendislerinin geliştirdiği KERKES Projesi ile döner kanatlı (çok rotorlu) ve sabit kanatlı İHA’lar, GPS’ye ihtiyaç duymadan gece ve gündüz şartlarında görev icra edebilecek. Mevcut durumda döner ve sabit kanatlı İHA’lar, küresel uydu seyrüsefer sistemlerine (GNSS) ve GPS’e ihtiyaç duyuyor. Harekât sahasında GPS kesildiği ya da RF karıştırması (Jammer gibi) yapıldığı ortamlarda İHA’lar uçuş yapamıyor. KERKES ile bu sorun çözülürken, İHA'lar
konum, nesne tanıma ve derin öğrenme ile araziden elde ettiği verilerle haritayı karşılaştırarak rota ve hedef belirleyecek. İHA'lar hedef takibi de yaparak hedefleri anında vurabilecek.

HEDEFLER ANINDA VURULACAK

Ayrıca KERKES ile İHA'lar, düşman elektronik harp tehdidinden etkilenmeden görev yapabilecek. Bu kritik kabiliyet ile savunmada TSK için hem caydırıcı bir güç hem de muharebe ortamında oyun değiştirici bir teknoloji olacağı yorumlarına sebep oldu. Bu özellik kara ve deniz platformlarına da entegre edilebilecek. KERKES Projesi
sonucunda elde edilen yetenek seti, diğer mini-mikro, taktik veya operasyonel İHA sistemlerine de uyarlanacak. Helikopter platformları için fırlatma koltuğu uyumluluğu bulunmazken uçak platformları için bu en önemli konuların başında geliyor. Renkli ekran ve sayısal gece görüş teknolojilerinin ilk kez kullanılacağı sistemde, iç kask pilotun kafa yapısı taranarak kişiye özel üretilecek.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 53
  • Osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Korkum endişem , savaş anında düşmanın uydulardan faydalanmamızı engellemesi. Kesinlikle engellerler. Acilen buna çareler bulmalıyız. Elektronik harp atom bombasından bile önemli ve tehlikeli.
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 2 yıl önce Şikayet Et
    işte bu harikasınız bazı vatan haini kesimi kudurtuyor ama kudursunlar çatlasınlar
    Cevapla
  • Ahmet durgun 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu haber hakkında leoparın mucidinin savunma sanayine bıraktığı çok şey var ,ve daha ileri gideceğiz .
    Cevapla
  • Yavuz Özmen Almanya 2 yıl önce Şikayet Et
    Robot geliyor yazıyorsa çoktan olmuş bitmiştir. İsyan etmeyin, şükretmesini bilin ve dik durun kardeşlerim. Destek çıkın, reklamını yapın ve yılmayın.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    iha zaten robot değil miydi? :O
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle