850'lili numaralar vatandaşı isyan ettirdi

“0 850” ile başlayan numaralar vatandaşın sinir sistemini bozdu. Gün içinde defalarca arayıp taciz eden “0 850”li numaralar, aynı zamanda büyük bir dolandırıcılık ağı.

GİRİŞ 15.10.2022 12:05 GÜNCELLEME 15.10.2022 13:43
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Sabah, öğle, akşam… Günün her saatinde arayan 0 850’li hatlar Tüketiciyi gına getirdi. 0850’li numaralar BTK’dan ruhsat almış lisanslı şirketlere verilirken, müşterinin kişisel bilgilerinin yetkili servislerce çağrı şirketleriyle paylaşılması Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nu da ihlal ediyor.

0850 ile başlayan numaralardan gün boyunca gelen aramalar artık hepimizi bezdirir hale getirdi. Gün içinde defalarca arayıp reklam amaçlı bant kayıtlarını dinleten 0 850’li numaralar, aslında büyük bir dolandırıcılık ağı haline geldi. Birçok vatandaş 0 850’li numaraları defalarca engellemesine rağmen firmalar benzer bir numarayla yeniden vatandaşı taciz ediyor. Aramaların yanı sıra mesaj ve e-postalarla da gün içerisinde cep telefonlarını bildirim yağmuruna tutan firmaların bu reklam çalışmalarına yönelik geçtiğimiz yıl Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) eliyle bir düzenleme yapılmıştı. Ancak kesilen cezalara rağmen taşeron çağrı şirketleri üzerinden devam eden taciz aramaları hem Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na aykırı hem de dolandırıcıların tuzağı. 0 850’li numaraların oluşturduğu mağduriyete ilişkin Millî Gazete’ye konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, yetkili kurumların konuyu ciddi bir şekilde ele alması gerektiğini vurguladı.

“MİLYONLARCA TÜKETİCİ HEM DOLANDIRILIYOR HEM DE TACİZ EDİLİYOR”

0 850’li hatların BTK tarafından herkese tahsis edilmediğini belirten Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bu hatlar sadece BTK’dan ruhsat almış şirketlere lisanslı olarak verilmektedir. O şirketler tarafından da alt kullanıcılara verilmektedir. Ancak 0 850’li hatlar ne idüğü belirsiz kişilerin eline verildiği için lisanslı şirketler para kazanacak diye milyonlarca tüketicinin tacizi söz konusu. 0850 ve 0800’lü hatlardan her gün tüketicilere yüzlerce mesaj ve sesli mesajların dinletildiği aramalar gidiyor. Bu mesaj ve aramalar bir dolandırıcılık yöntemi. Zaten internet aboneliği olan bir tüketiciyi aboneliğiniz bitti diye arayan bu hatlar yüzünden büyük bir mağduriyet söz konusu. Mevcut aboneliği olan bir tüketici iradesi dışında aboneliği sonlandırılarak cayma bedeliyle borçlandırılmakta.” ifadelerini kullandı.

“BTK’NIN DÜZENLEMESİ VAR AMA İŞİN SIKI TUTULMASI LAZIM”

Aydın Ağaoğlu, “0850’li hatlar artık tüketiciye gına getirdi. Sabah, öğlen, akşam, günün her saatinde arayarak resmen taciz ediyorlar. Burada tüketicinin şikâyeti kadar BTK’nın da devreye girerek kesin bir önlem getirmesi lazım. 0 850’li hatların tahsis edileceği kişi veya kurumlardan teminat istenmeli ve kötü amaçlı kullandıkları takdirde o kişi ya da kuruluşa numarayı tahsis eden telekomünikasyon şirketi duruma müdahale etmeli. Burada tüketicinin mağdur edilmesinin önüne geçilmesi gerek. 0 850’li hatlar için lisans almış firmalardan BTK teminat almalı ve onları sorumlu tutmalı. Bununla ilgili zaten BTK’nın düzenlemesi var ama işin sıkı tutulması lazım.” diyerek, isteyen her kurumun ya da kişinin 0 850’li hatları kullanmaması gerektiğini vurguladı.

“KİM TÜKETİCİNİN KİŞİSEL BİLGİSİNİ PAYLAŞIYOR?”

Aydın Ağaoğlu, 0 850’li hatlar üstünden sahtekârlık yapanların sadece telekomünikasyon şirketleri olmadığına işaret ederek, “Yetkili servisler ve beyaz eşya servisleri görünümünde bazı sahtekârlar bu hatlar üzerinden vatandaşı kandırıyor. Bu hatlar kişi ya da firmalar tarafından kullanılarak sadece dolandırıcılık amacıyla gün içinde vatandaşa tuzak kuruyorlar. Bu noktada BTK’dan lisanslı olan firmaların hepsi tüketiciye karşı sorumludur. BTK’nın sitesinde de görüleceği üzere, 0 850’li hatlar için lisanslandırılmış yaklaşık 200 firma var. Ancak burada tüketicilerin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kişisel verilerinin paylaşılması söz konusu. Bu dolandırıcılık firmasına kim tüketicinin kişisel bilgisini paylaşıyor? Burada vatandaşın konunun takipçisi olup yetkili kurumlara şikâyetçi olması lazım.” şeklinde konuştu.

KAYNAK: MİLLİ GAZETE
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Emeklidur 1 yıl önce Şikayet Et
    Böyle tacizcilerin yüzünden beş yıldan fazladır telefon kullanmıyorum.Bıktırıp usandırdılar.Tanışlardan,akrabadan,operatörlerden,soyguncu dolandırıcılardan tutun,aklınıza ve başınıza gelen gelmeyen her çeşit tacizcilerin yüzünden.Bilgisayar ve Televizyon bana yetiyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    0850 li numaraları kim nasıl veriyor, standartı nedir, herşeyin bir standartı var ama hepsi dolandırıcılar için hazırlanmış, yaşlardaki bu dolandırıcılık amaçlı yasalar halkın yararına düzenlenmelidir.
    Cevapla
  • Arif inanç 1 yıl önce Şikayet Et
    O zaman 0850...... numarayı verenler hakkında suç duyurusunda bulunul sun. Madem ki yetkili kisilere veriliyor. O numaralarım sahipleri hakkında neden işlem yapılmıyor. Her gün defalarca aranıyor gerçekten. Saygılarımla
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim iüzerime kayıtlı internet sözleşmesi yok . Arayan bayan internet sözleşmenin bilmek üzere olduğunu söylüyor. Nereden bizim numaraları aldıklarının tesbiti mümkün olursa önüne gelen kişisel bilgileri paylaşamaz.
    Cevapla
  • H Sabri KARADENİZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemiz bu tür aramalara hukuk dahılınde dolandırıcılara yol açmadan bir çare bulmalılar bu numaraları nasıl satın alabılıyorlar. 0850 li hatlar cok tehlıkelı oluyorlar. Bazende 0212 kodla karşımıza cıkıyorlar .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle