Çin, Türkiye'yi destekleyecek! Taşlar yeniden dağıtılıyor

Türk İHA'ların Türkiye'nin Orta Asya'daki imajını yükselttiğinden söz eden Asya basını, Türkiye'nin stratejik konumu nedeniyle Çin'in Ankara ile yakınlaşma çabası içine girdiğini belirtti.

GİRİŞ 14.10.2022 17:20 GÜNCELLEME 15.10.2022 09:31
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Şanghay İşbirliği Örgütü için ortaya konan üyelik hedefi ve Türkiye'nin Orta Asya'daki artan etkisi Asya basının dikkatini çekti.

Türkiye'den "Orta Asya'da Büyüyen Varlık" olarak nitelendirilen haberde Türk devletlerinin Türk İHA'larını satına almasına vurgu yapıldı.

Değişen küresel denklemde Ukrayna-Rusya savaşının ardından Türkiye'nin bir dizi ticaret ve savunma anlaşmaları yoluyla Orta Asya ile daha fazla ilişki kurmaya çalıştığı kaydedildi.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özbekistan ve Kazakistan ziyaretinde imzalanan ikili anlaşmalara vurgu yapıldı. Türk nakliye rotasının kullanılmaya başlamasından bu yana Khorgas'tan İstanbul'a kargo taşıma süresinin 60 günden 13 güne düştüğüne işaret edildi.

Türk İHA'ların Karabağ'da gösterdiği performansla Orta Asya ülkelerinin ilgisini çektiği belirtilen haberde silah satışlarının Türkiye'nin Orta Asya'daki imajını yükselttiğinden bahsedildi.

Trans-Hazar Boru Hattı (TCP) gibi enerji altyapısı projelerinin Ankara'nın bölgesel enerji merkezi hedeflerini güçlendireceği ifadelerine edilirken Türkiye'nin Rusya ve Çin'le ilişkisine değinildi.

TÜRKİYE İLE YAKINLAŞMA ÇABASI İÇİNE GİRDİLER

Türkiye-Rusya ilişkilerinin son zamanlarda ekonomik ve siyasi olarak geliştiği vurgulanırken Çin'in ise Türkiye ile yakınlaşma çabası içine girdiğinden bahsedildi. Türkiye'nin stratejik konumunun Çin'e Ortadoğu ve Akdeniz ulaşması için bir fırsat sunduğundan söz edildi. Haberde, "Ankara ile Pekin arasındaki güçlü bir ilişki, Çin'in Türkiye'yi dünya sahnesinde destekleyebileceği anlamına geliyor" ifadeleri kullanıldı.

Rusya-Ukrayna arabuluculuğu, tahıl anlaşması ve esir takasına atıfta bulunulan haberde Türkiye'nin küresel sahnede daha önemli bir rol oynadığı belirtildi. Türkiye'nin bir Avrasya gücü olarak yükselişinin Orta Asya ülkeleri için yeni bağlantılara kapı aralayacağı ifade edildi.

KAYNAK: STAR GAZETE
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 63
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Çin'le birlikte , İzmir Limanı , Hinterland bölgesi Manisa , Kütahya , Eskişehir 'in kıraç , taşlık yerlerini , yeşillendirerip , gökdelenlerle ışıldayan , Tianjin benzeri bir mega şehir , silikon vadisi ve 4 üncü nesil endüstri bölgesi inşa ederek değerlendirmeliyiz . Çin'e cazip gelirse , uzun lojistik külfetlere katlanmaktansa , üretimini batıya kaydırır . Avrupa , Afrika , Amerika ile olan ticaretini Türkiye üzerinden gerçekleştirir .
    Cevapla
  • cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    bir 100 milyar merkez bankasına ateşleyin o zaman
    Cevapla
  • Adem 1 yıl önce Şikayet Et
    Herifler o kadar keriz mi sandın, küresel güçler sömüremedikleri 3. veya 4. dünya ülkelerinin yüzüne bile bakmazlar, heriflerin bir çıkarı mutlaka vardır
    Cevapla
  • Necati 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar basit ve sığ bir ifade.Düşünce olabilmesi için emek ister
    Cevapla
  • Atilla Yurtsever 1 yıl önce Şikayet Et
    Uygur Türklerini düşüyormuyuz acaba? Uyguların asimilasyonu son bulacak mı?
    Cevapla
  • Gazi27 1 yıl önce Şikayet Et
    Başta uygur turklerine uyguladigi soykirim insanlik dişi işledikleri zulmü durdursunlar bu köpek yiyicilerle dost olunmaz
    Cevapla
  • Buraya Kadar 1 yıl önce Şikayet Et
    abd nın pkk vyunanistan sevdasının faturasını Türkiye çok ağır ödetecek... .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle