İş dünyasından asgari ücret zammı için ilk mesaj: Kısır döngüye girmesin

Son dakika haberi: MÜSİAD Başkanı Asmalı, 2023 yılı asgari ücretle ilgili, "Bir denge politikası izlenmeli. 'Asgari ücretin artışıyla üretim maliyetleri attı, ürünlere bir daha zam yapalım' Böyle bir kısır döngüye de gitmemek lazım." dedi.

GİRİŞ 13.10.2022 16:26 GÜNCELLEME 13.10.2022 17:56
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) koordinasyonunda 1993 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen Türkiye ve bölgenin en kapsamlı karma ticaret fuarı olan MÜSİAD EXPO öncesi basın mensuplarıyla buluşan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, Haber7'nin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Geri sayım başladı! Bayraktar TB2 MÜSİAD EXPO'da sergilenecekGeri sayım başladı! Bayraktar TB2 MÜSİAD EXPO'da sergilenecek

Asgari ücretle ilgili de mesaj veren Asmalı, "Alın teri verilmeli ve bir denge politikası izlenmeli. 'Asgari ücretin artışıyla üretim maliyetleri attı, ürünlere bir daha zam yapalım'. Böyle bir kısır döngüye de gitmemek lazım. Enflasyonu aşağı çekmek ve alım gücünü artırmak esas olmalı" dedi.

İşte Asmalı'nın o açıklamaları;

"KAMU BANKALARI İYİ Kİ VAR"

Merkez Bankası'nın attığı indirim kararlarını destekliyoruz. Çünkü bizi faizin getirisinden ziyade maliyet yönü ilgilendiriyor. Dolayısıyla üreticinin, sanayicinin düşük maliyetle borçlanması bizim arzu ettiğimiz bir husus. Gönül ister ki bu sıfır olsun ama bu çok mümkün görünmüyor. Merkez Bankası'nın bu ucuz kredisini piyasalara yansımadığı şikayeti bize de çokça geliyor. Kamu bankaları iyi ki var. Üyelerimiz de aynı şeyi söylüyor. Kamu bankaları bu noktada çok daha sanayicinin yanında bir pozisyon izliyor. Bununla birlikte BDDK’nın ucuz kredinin yüksek faizle kullandırılması noktasındaki algıyı kırmak ve onu zorunlu karşılık getirerek faizleri geri çekme noktasında bir müdahalesi olmuştu. Bundan dolayı faizlerde evet gevşeme var ama bu sefer de özel bankalar kredi musluklarını da kısma cihetine gittiler. Bankalar maalesef risk almayı sevmiyor. Açtıkları kredi musluklarını da kendi garanti hatta finans ihtiyacı çok fazla olmayan firmalara verdiği yönünde eleştiriler var. Kobi ölçeğindeki firmalara bankalarımızın çok daha sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz.  

ASGARİ ÜCRETTE DENGE POLİTİKASI İZLENMELİ

Sayın Bakanın ifade ettiği gibi asgari ücret işvereni ve işçiyi de mutlu etmeli. Bir denge politikası izlenmeli. Bizler her zaman çalışanın, emekçinin alın terini kurumadan verilmesini düşünen bir inanca mensubuz. Dolayısıyla bu noktada sanayiciye kazanırken, tüccar kazanırken, çalışanlarının ezilmesine, onların alım gücünün düşmesine asla gönlümüz razı olmaz. Bu konuda yanlış anlaşılmak istemem. Tam da bu noktada bütün bunları yaparken de enflasyon arttı, asgari ücreti arttıralım. Asgari ücretin artışıyla üretim maliyetleri attı, ürünlere bir daha zam yapalım. Böyle bir kısır döngüye de gitmemek lazım. Enflasyonu aşağı çekmek ve alım gücünü artırmak esas olmalı. Biz henüz asgari ücretle ilgili tartışmaların çok erken olduğunu düşünüyoruz. Bunun Aralık'ta konuşulması gerektiğini söylüyoruz. Bu noktada biz de kendi aramızda henüz bir durum değerlendirmesi yapmadık. 

TÜRKİYE'NİN İZLEDİĞİ POLİTİKAYA BAŞINDAN İNANDIK

Türkiye Ekonomi Programı bu açıdan doğru. Ben de geçenlerde Ekonomik Dönüşüm Paneli’ne katıldım. Yirmiye yakın uluslararası akademisyen katılmıştır. Bu açıdan özellikle üretimi artırma, ihracatı artırma, istihdamı artırma ve bu sayede de cari açığı azaltma noktasındaki Türkiye Ekonomi Programını destekliyoruz. Bizim çok üretmemiz lazım. Böyle bir fırsat var. Dünyanın her tarafından ülkemize alım heyetleri geliyor, MÜSİAD Expo'da bunların en büyük buluşma noktası olacak. Dolayısıyla iktisadi faaliyetin artarak devam etmesi sevindirici. Bu noktada işsizlik 2014’ten beri ilk defa tek haneli rakamlara inmiş durumda. Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve IMF çağrı yaptı. Finansmana erişim zorlaşırsa, üretim hatları geriler ve üretim az olursa ürün az olur. Ürün az olursa bunun fiyatı artar ve enflasyonu arttırır. Türkiye'nin izlediği politikaya biz baştan beri inandık ve doğru olduğunu düşünüyoruz.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 106
  • muavin niyazi 1 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücret 10bin -tl olacak ancak bu 10bin tl ye yemek parası dahil olacak.zaten yemek kartı yerine nakit e geçişi bunun için yaptılar.
    Cevapla
  • Ahmet marin 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim burda anladığım asgari ücrete zam yaparsanız A' dan Z'ye bende Herseye zam yaparim diyor!!!
    Cevapla
  • Adana Memur 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücrete yeteri kadar zam yapıldı, artık 2023 senesi Memurun ve Emeklilerin senesi olsun en az %100 zam yapılsın memuralara. En düşük memur 20bin alsın, en düşük emekli 6bin alsın. Asgari ücrette 6bin olsun
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence memur asgari ücretliden 2-3 fazla alması lazım dayı o da 4 yıl okuduğu için zaten yatıyorsunuz memurlukta fazla verilmemesi de o yüzden olmalı
    Cevapla
  • terimq 1 yıl önce Şikayet Et
    fedakarlık şart kardan kısın ve insanların refahına katkıda bulunun.Kampanya başlatın.
    Cevapla
  • harun 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücrete zam gelmeden zaten yaptınız zamları şişirdiniz fiyatları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle