Tehditle istediğini alamayan ABD rica etti: Petrol kararını erteleyin

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, ABD yönetiminin OPEC+ grubunun aldığı petrol üretimini düşürme kararının bir ay ertelenmesini istediğini ancak bu ertelemenin 'olumsuz ekonomik sonuçları' olacağını belirtti.

GİRİŞ 13.10.2022 16:54 GÜNCELLEME 13.10.2022 16:55
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

OPEC'in petrol üretimini kısma kararı öncesi Petrol üretim kısıntısının sonuçları olacak' diyerek tehdit eden ABD, 2 milyon varillik azaltma kararı sonrası OPEC+ grubunun aldığı petrol üretimini düşürme kararının bir ay ertelenmesini istedi. 

Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili yazılı bir açıklama paylaşıldı.

Suudi Arabistan hükümetinin, OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı sonrası yapılan açıklamaları incelediği aktarılan açıklamada, hükümetin, OPEC+ kararlarının "ekonomik çerçevenin dışında alındığı yönünde bir izlenim oluşturmaya çalışan ve gerçeklere dayanmayan" bu açıklamaları tümüyle reddettiği ifade edildi.

Söz konusu kararların, OPEC+ grubu ülkeleri tarafından ortak bir biçimde alındığı belirtilen açıklamada, bu türden OPEC+ grubu toplantı sonuçlarının üye ülkelerce toplu olarak onaylandığı, hiçbir ülkeye özgü olmadığı ve petrol piyasalarındaki arz ve talep dengesini dikkate aldığı kaydedildi.

Açıklamada, OPEC+ grubunun kararlarını uluslararası kuruluşların genel kabul görmüş bağımsız uygulamalarına göre bağımsız olarak aldığı belirtildi.

ABD'DEN PETROL TALEBİ

Petrol piyasası koşullarıyla ilgili olarak OPEC+ grubu dışındaki müttefikler ve ortaklarla diyalog ve görüş alışverişinde bulunmanın önemine dikkat çekilen açıklamada, Suudi Arabistan'ın, ABD yönetimiyle yaptığı sürekli istişareler sırasında Washington'un, "kararı bir ay ertelemeyi" teklif ettiği aktarıldı.
Biden'dan Suudi Arabistan'a mesaj: 'Petrol üretim kısıntısının sonuçları olacak'

Açıklamada, "Ancak bütün ekonomik analizler, önerildiği gibi karar alma sürecini bir ay ertelemenin olumsuz ekonomik sonuçları olacağını gösteriyor." ifadesine yer verildi.

"BM'DE KABUL EDİLEN KARARLARI DESTEKLİYORUZ"

"Ukrayna krizi konusunda Suudi Arabistan'ın tutumuyla alakalı gerçekleri çarpıtma girişiminin esef verici"
olduğu ifade edilen açıklamada, Riyad yönetiminin, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin Birleşmiş Milletler'de kabul edilen kararları destekleyen tavrını değiştirmeyeceği belirtildi.

Açıklamada, "Suudi Arabistan'ın tüm dost ülkelerle sağlam ilişkilerini korumaya çalıştığı bir dönemde dikteleri, küresel ekonomiyi piyasa dalgalanmalarından korumak için üzerinde çalıştıkları hedefleri değiştirmeye yönelik her türlü eylemi veya çabayı reddettiği" kaydedildi.

"Ekonomik zorlukların üstesinden gelmek için yapıcı, politik olmayan bir diyalog kurulması ve tüm ülkelerin çıkarlarına neyin hizmet ettiğine dair akıllıca ve rasyonel bir değerlendirme yapılması gerekir." ifadesine yer verilen açıklamada, Suudi Arabistan'ın ABD ile ilişkilerine her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek stratejik bir perspektiften baktığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Suudi Arabistan-ABD ilişkilerinin karşılıklı saygı, ortak çıkarların güçlendirilmesi, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve barışın korunması, terörizm ve aşırıcılıkla mücadeleye etkin bir şekilde katkıda bulunulması gibi son seksen yılda dayandığı sağlam temellere" vurgu yapıldı.

'PETROL SAVAŞI' NASIL BAŞLADI?

OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, Avusturya'nın başkenti Viyana'da 5 Ekim'de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Bu karar üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, 11 Ekim'de, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan ise önceki gün Al Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD ile stratejik ilişkilere sahip olduğunu söylemiş ve ham petrol üretiminde azaltmaya giden OPEC+ kararlarının ekonomik sebeplerle alındığını ifade etmişti.

ABD PETROL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLİYOR

EIA'nın "Ekim 2022 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"nda, bu yıl için Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının 102,09 dolar olacağı tahmin edildi. Bu rakam eylül ayı raporunda 104,21 dolardı.

Raporda, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatının da bu yıl için 95,74 dolar olacağı öngörüldü. WTI'nın varil fiyatı eylülde 98,07 dolar olarak tahmin edilmişti.

Gelecek yıl ise Brent türü ham petrolün varil fiyatının 94,58 dolar, WTI türü ham petrolün varil fiyatının ise 88,58 dolar olması bekleniyor.

Rapora göre, ABD'de günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 11 milyon 750 bin varil olması bekleniyor. Geçen yıl bu miktar, yaklaşık 11 milyon 250 bin varil olarak kayıtlara geçmişti.

Üretimin 2023'te ise 2019'un rekor üretim seviyesi olan 12 milyon 300 bin varili aşarak 12 milyon 360 bin varile çıkabileceği hesaplanıyor.

Küresel petrol arzının bu yıl günlük 99 milyon 900 bin varil olacağı, gelecek yıl da 100 milyon 730 bin varile çıkacağı tahmin ediliyor.

Küresel petrol talebinin ise bu yıl günlük 2 milyon 100 bin varil artarak 99 milyon 550 bin varile ulaşması bekleniyor. Gelecek yıl bu rakamın günlük 1 milyon 500 bin varil artışla 101 milyon varil olacağı öngörülüyor.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 16
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Suudlar bu kadar akıllıydı madem bu zamana kadar nerdeydiler. Alınan karar aslında sadece OPEC+ ülkelerinin ceplerini doldurması olarak görülmemeli. ABD dünya devletleri üzerindeki etkisini yitirmeye başlıyor. Ekonomisi zaten çökmek üzere. Eğer dünya ülkeleri ABD'ye destek vermese büyük bir yıkım yakındır. 11 eylül projesi ile finans kayıtlarını yok ederek mali durumunu istediği gibi değiştirdi. Artık ikiz kulelerde yok, finansal açığını örtbas edecek bir operasyon yapamıyor.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Suudiler , kendi ülkeleri ile işbirliği yapan , fabrika inşa eden , teknoloji , yüksek hacimli ticaret ilişkisi olan ve zirai bolluk getiren her ülkeye ucuz tarife , sömüren , faiz koyan , ambargo uygulayıp , hegemonya tesis eden Batıya ise pahalı tarifeden satmalıdır . OPEC'in bir değeri kalmamıştır .
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Fosil yakıtlar konusunda dışa bağımlı ülkelerin tamamı asafi yukarı avrupa ülkeleridir.akaryakit fiyatlarının yükselmesi en çok avrupa ulekelri ve Turkiyeyi vurmaktadır.Ve uzak doğuda özellikle çin japonya ve kore bu ülkelerin hiç birinde ülkesine yetecek fosil yakıt mevcut değil.Bu durumda ithal kalemdir.Vergi yükü oman ülkelerde ise en bariz ekonomik daralma yaşandığı aşikar.
    Cevapla
  • Hakikî türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kraliyet soytarıları elbet mazlumların ahı tutar
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    ertelemeyin hatta 2 değil 4 milyon varil azaltın. Kafir abd karışsın iice.Türkiye yi batırmak isteyen kafirin ayaklarını birbirine doladı Rabbim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle