Çin, ihracatta zirveye oynuyor

Çin, otomobil ihracatında zirveye oynayarak dünyada ikinci büyük araç ihracatçısı olarak yerini daha da güçlendirmeye devam ediyor. Çin, ikinci büyük otomobil ihracatçısı olarak Almanya’yı geride bıraktı.

Çin, ihracatta zirveye oynuyor
Çin, ihracatta zirveye oynuyor
GİRİŞ 13.10.2022 12:23 GÜNCELLEME 13.10.2022 12:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çin Otomobil Üreticileri Birliği'nin 11 Eylül tarihinde açıkladığı verilere göre, eylül ayı içinde toplam 301 bin araç Çin limanlarından ihraç edilmek üzere gemilere yüklendi. Gerçi eylül ayı verileri ağustosa kıyasla yüzde 2,6 oranında bir gerileme göstermiş oldu; ancak araç ihracatının bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 74 oranında bir artış kaydettiği göze çarptı.

İLK KEZ 2 MİLYONUN ÜZERİNDE

Ayrıca 2022 yılının ilk üç aylık döneminde toplam ihracat 2,12 milyon birime ulaştı. Bu sayı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 55 oranında bir artış ifade etmekle kalmıyor; şimdiden 2021 yılının toplam ihracatı aşılmış ve Çin’in bir yılda ihraç ettiği otomobil sayısı ilk kez 2 milyonun üzerine çıkmış oluyor. 

Bu durumda Çin, ikinci büyük otomobil ihracatçısı olarak Almanya’yı geride bırakmış, yalnızca Japonya’nın arkasında kalmıştı. Aslında bu yılının ilk sekiz ayı zarfında Çin’den yurt dışına 1,82 milyon araç gönderilmiş durumdaydı. Aynı dönemde Almanya, Alman Otomobil Endüstrisi Birliği'nin verilerine göre, 1,66 araç ihraç etmişti. 

Öte yandan Çin Özel Araç Birliği Genel Sekreteri Cui Dongshu yeni/temiz enerjili araçların, yani salt elektrikle çalışan ve şarj edilebilir hibrid araçların, bu alandaki Çin ihracat hamlesinin itici gücü durumuna geldiğini söyledi. Nitekim yılın ilk üç çeyrek içinde 389 bin yeni enerjili aracın, yani geçen yılın aynı döneminde kaydedilmiş sayının iki katının ihraç edildiği kayda geçti. Bunların gittiği başlıca üç ülke Belçika, Birleşik Krallık ve Tayland olarak sıralandı. 

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 1
  • Nezih 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gibi istatistik sayilari aciklanirken kac adet araba ihrac ettiginin yanisira bu araclarin degerinin ne oldugu aciklanirsa resim tam olarak ortaya cikar.
    Cevapla