Yeni evlerin mimarisi güneş panellerine göre yapılıyor! Talep arttı

Enerji maliyetlerinin son yıllarda yükselmesi nedeniyle solar güneş panellerine talep arttı. Artık yeni yapılan evlerin mimarisi de güneş panellerine göre tasarlanıyor.

Yeni evlerin mimarisi güneş panellerine göre yapılıyor! Talep arttı
Yeni evlerin mimarisi güneş panellerine göre yapılıyor! Talep arttı
GİRİŞ 13.10.2022 10:04 GÜNCELLEME 13.10.2022 10:04
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Solar paneller özellikle sanayi bölgelerinde kullanılırken son bir yıldır ev tipi güneş panellerine de ilgi arttı. Ev tipi güneş panelleri ortalama bin dolar olurken, 4 yıl içerisinde kendi maliyetini çıkardığı belirtildi.

15. EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı kapılarını ziyaretçilerini açtı. Fuara bin 500’ün üzerinde üretici firma katılırken, 52 ülkeden ise ziyaretçi katılması bekleniyor. Fuarda solar güneş panelleri büyük ilgi görüyor. Yaşanan enerji maliyetlerindeki artış firmaların solar güneş panellerine yatırım yapmalarına neden oluyor. Bununla beraber ev tipi güneş panellerine ise gün geçtikçe ilgi artıyor. Ortalama bir eve yapılması gereken işlemin maliyeti bin dolar civarında olurken, bunu geri dönüşü ise 3-4 yıl içerinde oluyor.

TALEP YÜZDE 10 ARTTI 

Yenilenebilir enerjinin son dönemde yaşanan enerji krizleriyle beraber daha da değerli hale geldiğini ifade eden firmanın genel müdür yardımcısı Emre Yenidoğan, “Elektrik üretimini yasalar lisanslı bir şekilde üretmemize müsaade ediyor. Bunu en küçük ev tipi tesislerden en büyük santrallere kadar yapılabiliyor. Ortalama 4 panel 2 haneye yetecek kadar elektrik üretiyor. Güneş takip sistemi çatıya hemzemin olarak monte ediyorsunuz.

Arazi olduğu zaman güneşi takip edecek şekilde ikiyüzlü panel kullanarak yapabiliyorsunuz. Ortalama ev tipi sistemlerde maliyeti bin dolar civarında. Yeni yapılan konutlar artık güneş paneline uygun şekilde inşa ediliyor. Bu konuda da çok ciddi talepler alıyoruz. Bu sadece ev değil fabrikalarda da kullanılıyor. Şu anki elektrik fiyatlarını hesaba katarsak, ev tipi projeler kendini 3 ile 4 yıl arasında kendini amorti edebiliyor. Fabrika çatısına kurulduğu zaman ise 2,5 yıllara kadar inebiliyor. Geçmişte 100 fabrikadan 1 tanesi buna yöneliyordu. Şimdi ise 100 fabrikanın 100’üde buna yönelmiş durumda. Evlerde ise yüzde vermek gerekir yüzde 10 civarında bir talep var diyebiliriz” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 4
  • Alim 1 yıl önce Şikayet Et
    BU paneller çok pahalı..10 yılda kendini amorti edemiyor.. Bir diğer handikapıda çatıya direk montesi mümkün değil..Çünkü ısınıyor ve soğutulması gerekiyor.Bu nedenle altının boş olması gerekiyor. Diğer bir sıkıntıda temizliği..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hocam belli ki yanlış bilgilendirilmiş siniz. Sektörde çalışan birisi olarak, evlerde maksimum 5 yıl sanayide de maksimum 2,5-3 yıl yatırım maliyetini çıkardığını söyleyebilirim. Teras, kiremit, sandviç panel farketmeksizin her çatıya kendi aparatları ile kolaylıkla uygulanıyor, altının boş olması gerekli değil. Fiyatları ise geçtiğimiz 10 yılda 7 kat azaldı.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ev çatılarına yapılmayı da kolaylaştırsanız ne güzel olacak.. Bir panel taktırmak için kırk takla attırıyorsunuz..
    Cevapla
  • zeki 1 yıl önce Şikayet Et
    Panel fiyatlarının çok yüksek olması kullanımını sınırlandırıyor.. Daha ucuz olması mümkün mü.Tabi zor..
    Cevapla