Binlerce işçiye kadro, iş ve kıdem garantisi

Kamu kurumlarından sözleşmeli çalışan 550 bin kişinin kadroya geçirilmesi için yapılan çalışmada sona gelindi. Kamuda sözleşme türleri tek tipe iniyor.

Binlerce işçiye kadro, iş ve kıdem garantisi
Binlerce işçiye kadro, iş ve kıdem garantisi
GİRİŞ 12.10.2022 11:16 GÜNCELLEME 12.10.2022 11:16
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Hükümet, öğretmen, sağlık personeli, din görevlilerinin de yer aldığı 550 bin sözleşmelinin kadroya alınmasını sağlayacak çalışmayı tamamlarken, kamuda sözleşme türleri tek tipe iniyor. Artık sözleşmeli işçilerin de iş güvencesi olacak, kamu görevlilerinin bütün hakları verilecek, kadro tahsis edilecek. Çalışma süreleri 10 aydan 12 aya çıkarılan geçici işçiler kıdem hakkı da kazanacak, Kamu İktisadi Teşebbüsü kurumlarda çalışan 90 bin taşeron da kadroya alınacak.

Sözleşmelilere kadro, işçilere yönelik düzenlemeleri içeren çalışma Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduktan sonra taslak halinde aralık ayında Meclis'e getirilecek. Komisyon ve Genel Kurul aşamasından sonra binlerce çalışanın özlük hakları iyileştirilecek. Sadece sözleşmeliler değil, geçici ve mevsimlik işçilerin de yüzü gülecek. Kamuda yılda 10 ay çalışıp 2 ay boşta kalan geçici statüdeki 50 bin işçinin kurumlarda çalışma süresi 1 yıla çıkartılıyor. Böylece geçici işçiler de kıdem tazminatına hak kazanacak. Dönemsel olarak çalışan mevsimlik işçilerin bir sonraki yıl boşta kalmaması, çalışma sürelerinin uzatılması için de düzenleme yapılıyor. Mevsimlik işçi çalıştıran kurumlar işi yeni taşerona vermeyecek, mevsimlik işçi sözleşmesi olan işçilerle çalışmaya devam edecek. Kamuda, nükleer enerji, teknoloji gibi sektörlerdeki gelişimler dikkate alınarak oluşan yeni piyasa koşullarına göre yapılanmaya gidilecek.

BAKAN BİLGİN: SÜRELERİ UZATILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Mevsimlik işçiler belli dönemsel olarak çalışıyorlar, ihtiyaç duyulduğu zaman kuruluşlar onları çağırıyor. Çalışma sürelerinin uzatılması konusunda bir imkân sağlayacağız, bir bağlantısı ve mevsimlik işçi sözleşmesi olan işçilere bu hakkı tanıyacağız. Yani o kurumun ihtiyacı olduğu zaman onların çalıştırılması ve çalışma sürelerinin uzatılması, onu da kapsayan bir çalışma yapıyoruz" dedi.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • sadii 1 yıl önce Şikayet Et
    belediyelere tamamen referans ile ise giren sozlesmeli personele kadro verilmeli mi? kpss ile giren memurlara yazik degil mi?
    Cevapla
  • emre 1 yıl önce Şikayet Et
    kadrolu işçi maaş, ikramiye, promosyon vs alıyor. taşeron işçi bir kuru maaşa kalmış. geçim zor aradaki firmalara boşa para yedirilmesin. taşeron işçide kadro alıp yukardaki haklara sahip olabilir sonuçta kadrolularla aynı işi yapıyoruz
    Cevapla
  • kazım 1 yıl önce Şikayet Et
    kamuda taşeron sistemi komple kaldırılmalı
    Cevapla
  • kpss mağduru 1 yıl önce Şikayet Et
    Kamu kurumlarında çalışan üniversite mezunu işçilere verilen haklar ne zaman yürürlüğe girecek.
    Cevapla
  • hakikat 1 yıl önce Şikayet Et
    Ücretli öğretmenleri düşünen yok statümüz bile belli değil özlük haklarımızın tanınmasını istiyoruz!!!
    Cevapla