Petrolde fiyat savaşları başladı: ABD düşürüyor, OPEC yükseltiyor

Resesyon endişesi ile düşüşe geçen petrol, OPEC grubu tarafından alınan 2 milyon varillik kesinti kararıyla iki haftadır aralıksız yükseliyor. OPEC'in fiyatları yükselten hamlesine ABD stratejik rezervden 10 milyon varil daha sunma ile cevap verdi.

GİRİŞ 11.10.2022 16:16 GÜNCELLEME 11.10.2022 16:17
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

ABD'nin çağrılarına rağmen OPEC Grubunun aldığı 2 milyon varillik üretim kesintisi kararı Brent petrolün fiyatını yukarı taşımaya devam ediyor. Piyasalarda arz endişelerinin de artmasıyla beraber iki haftadır aralıksız yükselen fiyatlar 16 artış kaydetti.

82 DOLARA KADAR DÜŞÜNCE KESİNTİ GELDİ

Uluslararası referans olarak kabul edilen Brent petrolün varil fiyatı, ekonomik resesyon endişelerinin yol açtığı düşük petrol talebi beklentileriyle 26 Eylül'de 82,44 dolara kadar gerilemişti.

Küresel piyasalarda arz endişelerinin yeniden zemin kazanmasıyla fiyatlar dün 98,75 dolara kadar yükseldi.

ABD Başkanı Biden, 2 milyon varillik kesinti sonrası petrol fiyatlarındaki artıştan dolayı Rusya ve Suudi Arabistan'ı hedef gösterdi. Biden, benzin fiyatlarını galon başına 1,60 doların altına indirebileceğini ancak Rusya ve Suudi Arabistan'ın yaptıkları yüzünden benzin fiyatlarının arttığını söyleyerek stratejik rezervden sunmaya devam edeceklerini söyledi.

PETROLDE KESİNTİ KARARI ABD'Yİ RAHATSIZ ETTİ

Fiyatlardaki artışta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC grubu, 5 Ekim'de gerçekleştirdikleri toplantıda günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı etkili oldu.

BİDEN'DAN PETROL FİYATLARI İÇİN YENİ TALİMAT

OPEC grubunun kararı piyasalarda arz endişelerini güçlendirerek fiyatların yükselişine neden olurken, ABD Başkanı Joe Biden, artan fiyatlarla mücadele kapsamında, gelecek ay stratejik petrol rezervinden 10 milyon varil petrolü daha piyasaya sunma talimatı verdi.

Aynı tarihte, Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rus petrolünün üçüncü ülkelere satışına tavan fiyat getirilmesini de içeren 8'inci yaptırım paketi konusunda anlaşma sağladı.

PETROL FİYATLARINDA 100 DOLAR BEKLENTİSİ

Böylece artan talep endişeleriyle 26 Eylül'de 82,86 dolardan kapanan Brent petrolün varil fiyatı, söz konusu gelişmelerle son 2 haftada yaklaşık yüzde 16 arttı ve dünü 96,19 seviyesinde tamamladı. Uzmanlar petrol fiyatlarının yeniden 100 dolar seviyesine çıkmasını bekliyor.

Öte yandan, değeri artan dolar ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de devam eden Kovid-19 salgınının neden olduğu talep düşüşü endişeleri fiyatları baskılamaya devam ediyor.

Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 13.00 itibarıyla dünkü kapanışa göre yaklaşık yüzde 2,26 düşüşle 94,02 dolardan işlem görüyor. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 88,80 dolardan alıcı buldu.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 37
  • önce vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    bizim türkiyede bulunan bor madeninin biran evvel aktif ve kulanılır işletile bilir hale getirilmesi gerekiyor işte ozaman enerjide dünyada bir numara oluruz dünyaya diz çöktürürüz ve mühandislerimizide sonuna kadar desteklemeli vede sahip çıkmalıyız
    Cevapla
  • derin devlet 1 yıl önce Şikayet Et
    amerika fiyatı düşürürse herkes oradan alır amerikanın petrolü biter. ABD dünyada petrolün bitmesini ve dünyanın kendisine bağımlı kalmasını strateji olarak görüyor.
    Cevapla
  • Hamza 1 yıl önce Şikayet Et
    Danışıklı Dövüş! Abd nasıl isterse öyle
    Cevapla
  • Adıyamanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    iyi oynuyorlar
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendileri araçlarının depolarını sudan ucuz benzin ile dolduruyorlar . Şu akaryakıtla çalışan arabaların piyasadan kalkmaya başlayacağı , elektrikli araçlara geçiş yapıldığı dönemde , depoları sudan ucuz benzin ile doldurmak bizlere de nasip olsun .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle