Ağustos ayı işsizlik rakamları açıklandı

Son dakika haberi: TÜİK verilerine göre, işsizlik ağustos ayında yüzde 9,6 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında işsizlik yüzde 10,1 düzeyindeydi. İşsizlik rakamları 51 ay sonra tekrardan tek haneye düştü.

GİRİŞ 10.10.2022 11:30 GÜNCELLEME 10.10.2022 14:10
Bu Habere 91 Yorum Yapılmış

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle işsizlik rakamları 4 yıl sonra tek haneye gerilemiş oldu. 

8,5 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ

Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,6 ile tek haneye inerek yaklaşık 8,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, istihdam oranı verinin yayımlanmaya başladığı Ocak 2005'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık azalış ile %9,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8,2 iken kadınlarda %12,5 olarak tahmin edildi.

MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İSTİHDAM ORANI %47,9 OLDU

İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 366 bin kişi artarak 31 milyon 14 bin kişi, istihdam oranı ise 0,5 puanlık artış ile %47,9 oldu. Bu oran erkeklerde %65,3 iken kadınlarda %30,8 olarak gerçekleşti.

MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI %53,0 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

İşgücü 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 266 bin kişi artarak 34 milyon 326 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,4 puanlık artış ile %53,0 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %71,2, kadınlarda ise %35,1 oldu.

GENÇ NÜFUSTA MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ORANI %18,0 OLDU

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,8 puanlık azalış ile %18,0 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %15,2, kadınlarda ise %23,3 olarak tahmin edildi.

MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ HAFTALIK ORTALAMA FİİLİ ÇALIŞMA SÜRESİ 44,1 SAAT OLDU

İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,9 saat artarak 44,1 saat olarak gerçekleşti.

MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ ATIL İŞGÜCÜ ORANI %19,8 OLDU

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 2,6 puan azalarak %19,8 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %13,3 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı %16,4 olarak tahmin edildi.

BAKAN NEBATİ'DEN İŞSİZLİK DEĞERLENDİRMESİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bugün açıklanan ağustos ayı işgücü verilerini değerlendirdi.

Nureddin Nebati

Bakan Nebati sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Türkiye Ekonomi Modeli ile sağladığımız yüksek büyüme ve istihdam artışı sayesinde dünya ekonomilerinden pozitif yönde ayrışmaya devam ediyoruz. Bugün açıklanan işgücü verilerine göre işsizlik oranını tek haneli seviyelere indirmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

2022 Ağustos ayı itibarıyla, yaklaşık 1.9 milyon kişi son bir yılda olmak üzere, sağlanan istihdam artışının son iki yılda 3.8 milyon kişiyi aştığını belirten Bakan Nebati açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu suretle, işsizlik oranı Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 9.6’ya gerilemiş ve 2014 Mart ayından bu yana en düşük seviyesine inmiştir. Tarihi yüksek seviyelere ulaşan istihdam artış eğilimini uygulamaya koyacağımız politikalarla sürdürmekte kararlıyız. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat hedeflerimize bir bir ulaşarak vatandaşlarımızın refah seviyesini yükselteceğiz."

 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 91
  • Vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden 9 saat değilde 12 saat
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    ümit,İkitelli sanayi bölgesinde yaşıyorum,emekliyim,kauçuk işlerinde ustayım,kredi borçcumu ödiyebilme için iş aramaya kalktım,heryer gencecik 15-25 yaş arası mülteci gençlerle dolmuş,ve iş bulamadım,sigortasız ve hatta asgari ücret altında çalışmaya razı gencecik mülteciler varken beni ne yapsınlar.
    Cevapla
  • ümit 1 yıl önce Şikayet Et
    çalıştığım fabrikaya yeni başlayan biri öğle yemeğine kadar çalıştı. sonra işten çıktı. zavallı cok yoruldu.
    Cevapla
  • ümit 1 yıl önce Şikayet Et
    işsizlik diye bişey yok. iş begenmemezlik var.
    Cevapla
  • Ramazan akarsu 1 yıl önce Şikayet Et
    GS 29 Kardeş iş beğenmemezlik denilen şey nedir biliyor musun ? Aldığın eğitime göre iş yoktur ama sürekli mezun verir mesela dil tarih coğrafya bölümleri. Sende kös kös evinde oturma sağa sola ağlama git buşduğun işe gir bi gelirin olsun demek. Ben inşaat mühendisiyim mezun olur olmaz direkt beyaz yaka olamıyorsun maalesef. Çoook inşaatlarda demircilik yaptım evimi ailemi geçindirdim kimseyede ağlanıp sızlanmadım
    Cevapla
  • Gs 29 1 yıl önce Şikayet Et
    Yav he he
    Cevapla
  • cano yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    TUIK söylediyse yorum yapmaya dahi gerek yok.Enflasyon konusunda ne kadar dogruysa işsizlik konusunda da o kadar dogru söylüyordur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle