Ordu’da kivi üreticileri yeni sezon fiyatından memnun değil

Ordu’da fındığın yanında alternatif olarak üretilen ve 22 yıldır il ekonomisine katkı sunan kivi hasadına yaklaşık bir ay kalırken, üreticiler bu sezon bekledikleri fiyatı alamadıklarını belirtti.

GİRİŞ 09.10.2022 22:42 GÜNCELLEME 10.10.2022 12:07
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Geçen yıl 8 bin ton ürün alınan Ordu'da bu sezon 10 bin ton kivi rekoltesi bekleniyor. Kentte mazisi yaklaşık 30 yıl öncesine dayanan kivi, 22 yıldır üretilerek kent ekonomisine katkı sunuyor. Fındığın yanında alternatif olarak üretilen ve her geçen gün yaygınlaşan kivi, geçtiğimiz yıl 8 bin ton rekolte ile Ordu ekonomisine yaklaşık 60 milyon TL girdi sağlarken, üreticiler bu sezon 10 bin ton rekolte beklenen kivinin fiyatının 9 TL civarında olmasının kendilerini zor durumda bıraktığını belirtiyor.

"Rekolte yüksek ancak fiyat beklediğimiz gibi değil"

Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, kasım ayının ilk haftasında yapılması beklenen hasat öncesi fiyatların düşük seyrettiğini belirterek, “Hasat dönemine yaklaşık bir ay kaldı, kivilerin aroması 6 buçuğu bulduktan sonra bölgemizde kiviler toplanmaya başlıyor. Geçen yıl 8 bin ton civarında rekolte vardı ve il ekonomisine yaklaşık 60 milyon TL katkısı vardı. Bu henüz tespit yapılmadı ancak artan rekolte ile birlikte 10 bin tonu bulması hedefleniyor. Geçen yıla oranla kivilerde kalite güzel. Sezonda sadece fiyatla ilgili sıkıntılarımız var. Biz bu sezonda 18-20 TL arasında fiyat bekliyorduk ancak alıcılar soğuk hava depolarının kullanımının ve diğer maliyetlerin yüksek olmasını gerekçe gösterip fiyatı düşük tutuyor. Geçtiğimiz yıl birinci sınıf kivi 8 TL’den gitmişti, bu sene için ise belirli bir fiyat oluşmadı ama birinci sınıf kiviyi peşin satışlarda 9 liradan alacaklarını söylüyorlar. Bu nedenle şu ana kadar anlaştığımız bir alıcı yok, bu da üreticileri mağdur etti” dedi.

“Bu konuda bize destek olunması gerekiyor” diyen Uzunlar, “Geçen yıl soğuk hava deposuna bir ton kivi koyduğum zaman yıllık 10 bin TL maliyet veriyordum ancak bu sene 50 bin TL vermem gerekiyor. Bu da bizim kivideki kar oranımızın diğer maliyetlere gitmesine neden oluyor. Maliyetler yükselmeseydi kivi bu sene 16-17 bandında satılırdı” diye konuştu.

Uzunlar ayrıca, kivide erken hasat yapılmaması konusunda üreticilere uyarılarda bulundu.

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • YELİZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Tabi dışardan konuşmak güzel siz onun bakımını hesap etmediğiniz için 9 lira nedir ya 14.75 tl aşağısı kurtarmaz
    Cevapla
  • Nk-52 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçen sene 8 olup bu sene 9 olan ne varsa getirin ben alacağım 14 TL den aşağısı çiftçiye ihanettir
    Cevapla
  • gökmen 1 yıl önce Şikayet Et
    dayi naptin ya, avrupada marketlerde fiyati 25-30 tl, gerisini sen düsün
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada kiwi en ucuz ürün muz ile beraber 1 ile 1/ 50 cent arası satılır bide kuzey abd den gelir düşünün
    Cevapla
  • murat 1 yıl önce Şikayet Et
    hakikaten bu millet vijdani melekelerini kaybetmiş 9 tl toptan satıyorsun allahtan belamı istiyorsun daha o rün pazarda vatandaşa 25 ten aşağı ulaşmaz bu ne doyumsuzluktur
    Cevapla
  • Silifkeli 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen maliyetini hiç düşünme tabi.5 dönüm kivi bahçesi hazırladım.500 bin tl harcadım.Kivi fidanları daha 1 yaşında.10 bin tllik çeşitli gübreler verdim.6 metre uzunluğunda bir kosebent demiri 14 kg 250 TL.Daha yazamadığım bir çok masraf.Bizim girdi maliyetlerini düşünmeden 6tl ye çok dersen biz üreticilere haksızlık edersiniz.Bence sisteminizi üreticilere değil girdi maliyetlerini sürekli yukseltenlere yapmalısınız.
    Cevapla
  • Huseyın 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçen sene toptan fiyatı 7 TL idi girdi maliyetlerini hesap etiğinde fıyat çıkar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle