Türkiye'den yeni doğal gaz hamlesi! TANAP'ın kapasitesi iki katına çıkarılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ,Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP'ın kapasitesini iki katına kadar artırma kararı alındığını açıkladı. 16 milyar metreküp olan kapasite 32 milyar metreküpe çıkarılacak.

GİRİŞ 06.10.2022 17:27 GÜNCELLEME 06.10.2022 17:56
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye-Azerbaycan 2. Enerji Forumu'na katıldı. Bakan Dönmez "Yakın zamanda, enerji sektörümüzdeki iş birliğini daha da ileriye taşıyacak hükümetler arası anlaşmaya imza atmayı planlıyoruz, yine çok yakın bir zamanda BOTAŞ ve SOCAR’ın kurduğu ortak şirketin faaliyetlerine başlaması ile ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak için önemli bir adım atmış olacağız" dedi.

Dönmez "TANAP'ın kapasitesini iki katına artırma kararı çıktı. 16 milyar metreküp olan kapasiteyi 32 milyar metreküpe çıkaracağız" açıklamasını da yaptı.

Bakan Dönmez'in açıklamaları şöyle:

Türkiye ve Azerbaycan olarak; BTE, BTC, TANAP gibi büyük altyapı projeleri ile bölgemizin ve Avrupa’nın enerji arz güvenliğine önemli katkılar sunduk

Her aşamasında desteğimizi güçlü şekilde gösterdiğimiz Vatan Muharebesi ile işgalden kurtarılan bölgelerde hayata geçirilmesi planlanan “Yeşil Enerji” konseptinin uygulanmasında gerek kamu gerek özel sektörümüz olarak her zaman dost ve kardeş Azerbaycan’ın yanında olmayı devam edeceğiz."

Hidrokarbon alanında kat ettiğimiz yol ve birlikte gerçekleştirdiğimiz birçok başarılı işbirliği projesinin, yenilenebilir enerji alanına da taşınmasıyla mevcut ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağımıza inanıyorum. Hedefimiz, sağlam temellere dayanan, öngörülebilir ve uygulanabilir, rasyonel bir yol haritası ortaya koymak. Ve bu vizyonumuz doğrultusunda, başta yenilenebilir enerji olmak üzere tüm alanlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yakın zamanda, enerji sektörümüzdeki iş birliğini daha da ileriye taşıyacak hükümetler arası anlaşmaya imza atmayı planlıyoruz, yine çok yakın bir zamanda BOTAŞ ve SOCAR’ın kurduğu ortak şirketin faaliyetlerine başlaması ile ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak için önemli bir adım atmış olacağız.

Azerbaycan'dan Gürcistan üzerinden elektrik transferi söz konusu. Nahcivan'dan bu kapasiteyi artıracağız. Nahcivan'a olan doğal gaz boru hattı projesidir. Son noktaya geldik.

TANAP'ın kapasitesini iki katına artırma kararı çıktı. 16 milyar metreküp olan kapasiteyi 32 milyar metreküpe çıkaracağız.

TANAP PROJESİ HAKKINDA

Açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Trans Anadolu doğal gaz boru hattı (TANAP), Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya transfer etmesi planlanan boru hattıdır. Şahdeniz doğal gaz tesislerinde çıkarılan gazın transferinde kullanılıyor. Maliyetinin 5-7 milyar dolar olacağı öngörülmüş, 2018 yılında da tamamlanmıştır.
 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 62
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    AB nin bize yapmadığı kötülük kalmadı bizde onlara gaz sağlıyoruz şaka gibi
    Cevapla
  • Missfir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tanap dogal gaz hatti ve baku ceyhan boru hattinda Rurkiye transit ulke degil bizzat Azerbaycanli kardeslerimizle ortaktir. Tanap dogal gaz bori hatti yuzde 30 u Turkiyemizindir. Azerbaycan yuklenici sokar yuzde 62 diger bir gaz sirketiyuzde 8 Turkiye yuzde 30 ortaktir. Yuzde yuz tum giderleri finans eden ulke Azsrbaycandir. Turkiye ve Azerbaycanin ayri gayrisi yoktur. Bazilari anlamadan Azeri gazi deyip duruyorda. Ondam yazdim.
    Cevapla
  • İmdat 1 yıl önce Şikayet Et
    Söylediklerinde tamamen haklısın. Bir ekleme yapmak istiyorum. Türkiye'deki herhangi bir şirket bu boru hatlarına ortak olmasa dahi, ben yine de Azerbaycan ve Türkiye arasında bir ayrım gözetmem. Ben Türkiye'yi nasıl seviyorsam aynı şekilde Azerbaycan'ın da seviyorum. Yaşım musait olsa gönüllü Azerbaycan oerdusuna yazılırdım, o şeklide
    Cevapla
  • ceycey 1 yıl önce Şikayet Et
    azerbeycan Türkiyenin dostudur fakat Abisi Rusya'dır
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Muhalefetin gazladığı gazlarada soğan patates yağ şeker çıkarında onlarda inanmaya başlasın :) Dünya enerji, petrol, paylaşım kavgasında bizim şakirde soğan patates derdinde. Ocakta olacak maaşlar iki katı, doğalgaz geliyor, petrolde akdenizden parabirimide değişiyor alım gücü yükselecek ülke görmediği zenginliği görecek 3-5-9 ay içerisinde.
    Cevapla
  • Tokatlı Emmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa Azeri gazı ve Türk boruhatlarına mecbur olmaya devam ettiği müddetce gerektiğinde gazı kesip Avrupaya gerekli ayarı verme kozunu ele etmiş oluruz.Bu firsatı avantaja çevirmenin diger başka yollarını da bulup kullanmalıyız.
    Cevapla
  • Missfir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tokatli Azerbaycan gazi desen agzinmi egilir. Bu azeri lafina Azerbaycan Turkleri kardeslerimiz cok nefret ediyor. Ayip ya.
    Cevapla
  • Kenan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence gazi manat ve tl ile almayi necbur kılın böykece hem tl hem manat değer kazanır fırsat bu fırsat ne duruyorsunuz yoksa gaz yok deyin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle