Erdoğan 'İsmi değişebilir' demişti! İşte faizsiz finans yol haritası

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisiyle isim değişikliği gündeme gelen katılım bankacılığı sektörü yol haritasını belirledi. Buna göre, hac ve kurban fonu kurulacak, SMA hastaları için kitle fonlaması yapılabilecek.

Erdoğan 'İsmi değişebilir' demişti! İşte faizsiz finans yol haritası
Erdoğan 'İsmi değişebilir' demişti! İşte faizsiz finans yol haritası
GİRİŞ 06.10.2022 09:54 GÜNCELLEME 06.10.2022 09:58
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Faizsiz bankacılığa yol haritası çizecek Katılım Finans Strateji Belgesi ile küçük tasarruf sahiplerinin hac, umre ve kurban vecibelerini yerine getirmesi için fon kurulacak, oda ve borsalarda “karz-ı hasen”e (dini esaslara dayalı faizsiz borç) dayalı sandıklar oluşturulacak.

Belediyelerin sosyal destek faaliyetleri kapsamında, SMA gibi özel hastalık masraflarına, ihtiyaç sahiplerinin temel gıda ve barınma ihtiyaçlarına yönelik, bağışa dayalı kitle fonlaması platformları kurulması teşvik edilecek. Cuma hutbelerinde faiz, karz-ı hasen, risk-paylaşımı gibi konulara “düzenli ve sürekli olarak” yer verilecek.

İSİMLERİ DEĞİŞİYOR

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından hazırlanan ve 2022-2025 yıllarını kapsayan Katılım Finans Strateji Belgesi’yle katılım finansın gelişimine yönelik yol haritası ortaya konuldu. Belgeye göre, katılım finans için “fıkhi (İslam hukuku) yönetişim yapısı” oluşturulacak. Katılım bankaları, “katılım finans kurumu” olarak yeniden isimlendirilecek. Kâr payı ödemelerinin faiz giderlerinden farklı vergi muamelesi görmesi sağlanırken; altyapı projeleri, yeşil dönüşüm ile yenilikçi teknolojiler kapsamındaki yatırımların finansmanına yönelik katılım esaslı yatırım fonları kurulacak. Belgede kapsamlı planlamalar yer alıyor.

FIKHİ DEĞERLENDİRME

Fıkhi olarak kurgulanmış, GSYH’ye dayalı kira sertifikası ihracına geçilecek. Katılım finans kuruluşlarının “helal değer zincirini” desteklemesi için “Katılım Finans Fıkhî Tarama Mekanizması” hayata geçirilecek. Bu mekanizma, akredite edilmiş derecelendirme kuruluşları vasıtasıyla, finans ve finans-dışı kuruluşlar ile katılım finansa ilişkin çeşitli finansal ürünlerin fıkhî uyumunu belirleyecek. Bu kapsamda, borsada işlem gören ve listelenmiş firmaların yanında başta KOBİ’ler, gönüllülük esasına göre derecelendirilebilecek. Mevzuatta yer alan faize ilişkin maddeler incelenerek, bu maddelerin uyumlaştırılmasına ilişkin çalışma yapılacak.

CUMADA FİNANS HUTBESİ

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde katılım finansa yönelik bir birimin kurulması sağlanacak. Bu kapsamda iletişim çalışmaları yürütülecek. Cuma hutbelerinde faiz, karz-ı hasen, risk-paylaşımı gibi katılım finansla ilgili konulara düzenli ve sürekli olarak yer verilecek. Öncelikli olarak imam-hatipler ve muhtarlara yönelik finans eğitimi düzenlenerek, bu kesimlerin katılım finans sistemini tanıtmaları sağlanacak. Türkçe, İngilizce ve Arapça “Katılım Finans Sözlüğü” hazırlanacak, mevzuatta yer alan “kira sertifikası” ismi, “sukuk” olarak değiştirilecek.

SMA FONU

Kamu desteği ve girişim sermayesi yatırım fonlarının yatırımıyla, endüstri topluluğu işlevini görecek “Helal Park A.Ş.” kurulacak. Katılım finans uyuşmazlıklarına ilişkin çözüm üretecek tahkim merkezi hayata geçirilecek. Belediyelerin sosyal destek faaliyetleri kapsamında, SMA gibi özel hastalık masraflarına, ihtiyaç sahiplerinin temel gıda ve barınma ihtiyaçlarına yönelik, bağışa dayalı kitle fonlaması platformları kurulması teşvik edilecek. Diyanet’in cami yapımı, Kuran kursu açılması gibi faaliyetleri kapsamında bağışa dayalı kitle fonlaması platformu meydana getirilecek. TOKİ tarafından kurulacak “katılım esaslı paya dayalı kitle fonlaması platformu” ile de sosyal konut ihtiyaçlarının karşılanması sağlanacak.

HAC VE KURBAN FONU

Kooperatif katılım finansman kuruluşları oluşturulacak, altyapı projelerinde risk paylaşımına dayalı kira sertifikalarıyla finansman sağlanacak. Küçük tasarruf sahiplerinin hac, umre ve kurban vecibelerini yerine getirmek üzere, tüzel kişiliği haiz Hac, Umre ve Kurban Fonunun kurulmasına ilişkin çalışma yapılacak. TOBB’a bağlı il oda ve borsaları ile mesleki kuruluşlarda, “karz-ı hasen”e (dini esaslara dayalı faizsiz borç) dayalı sandıklar kurulacak.

ERDOĞAN'DAN 'KATILIM FİNANS KURUMU' ÖNERİSİ

Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlenen Katılım Finans Strateji Belgesi Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, katılım finans kuruluşlarının bankalardan bir farkı olmadığına ilişkin toplumda genel bir algının yer ettiğini belirterek, "Bu algıyı dönüştürmenin ilk adımı, halen kullanılan, bunun altını çiziyorum, 'Katılım bankası' isminin 'Katılım finans kurumu' şeklinde değiştirilmesi olabilir." demişti.

KAYNAK: MİLLİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 60
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz kalksın diyorsak ticaret altını adı altında altın basılıp ticaretciye fiziki altın borcu verilebilir devlet nezlinde alınır bozdurulmasıda yine devlet nezlinde bozulur kişi borcunu yapacağı zaman da yine devlet nezlinde satışı yapılan yerden slınır ve fiziki olarak sltın borcu kapatılır işte faize köklü bir çözüm
    Cevapla
  • Aklınyolu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kasko için de helal bir yol lazım.
    Cevapla
  • Abdullah Gazi 1 yıl önce Şikayet Et
    sma hastalığının tedavisi ülkemizde yapılmalı 1 kişi için milyon dolarlar yurt dışına gidiyor. aşıyı yaptık bunu neden yapamayalım.
    Cevapla
  • Türkmen 1 yıl önce Şikayet Et
    İsim değişikliği doğru bir karar ... Şahsım On yıllardır Katılım bankaları ile çalışıyorum bugün de dahil... Katılım bankaları ile Normal banka arasında fark yok sadece Faiz yerine Kar payı denilerek işlem yapılır... İsmi gibi işleyişi özüde değişmeli... Mesela ev alacaksınız tüm masraflar aynı ve hatta tıpatıp ama isim farklı alınan ücretlerde... Helal İslami usuller ile çalışan işletme sana yatırdığın para için şu kadar veriyorum diyemez derse normal bankadan farkı kalmaz... Araştır diyen arkadaşlar işleyişi çok iyi biliyorum...
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    1983 den 2005 yılına kadar zaten bunların isimleri "finans kurumu" idi. Mesela Faysal Finans Kurumu vardı. 2005 yılında bi akıllı çıktı Reisi ikna etti oldular Katılım bankası. Şimdi tekrar eski haline dönecek yani. Doğrusu buydu zaten. Hatta adı şöyle olmalı bence. ÖRNEK: ZİRAAT FAİZSİZ FİNANS KURUMU. VAKIF FAİZSİZ FİNANS KURUMU gibi...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle