ABD'de mortgage krizi: Faizler 16 yılın zirvesine çıktı

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 6,75 ile 2006'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD'de mortgage krizi: Faizler 16 yılın zirvesine çıktı
ABD'de mortgage krizi: Faizler 16 yılın zirvesine çıktı
GİRİŞ 06.10.2022 10:00 GÜNCELLEME 06.10.2022 10:02
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Ülkede ABD Merkez Bankası (Fed) yüksek enflasyon karşısında agresif faiz artırımlarına devam ederken, borçlanma maliyetlerindeki artış konut piyasası üzerinde etkisini sürdürdü.

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) verilerine göre, mortgage başvuruları 30 Eylül ile biten hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 14,2 azaldı.

Ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 6,52'den 6,75'e yükseldi. Böylece, söz konusu faiz oranı 2006'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 5,7'den 5,96'ya yükseldi.

MBA Ekonomi ve Endüstri Tahmininden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joel Kan, mortgage oranlarının geçen hafta yükselişini sürdürdüğünü ve buna bağlı olarak mortgage başvurularının 1997'den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini belirtti.

Mevcut oranın geçen yıla kıyasla ikiye katladığına işaret eden Kan, sadece son 7 haftada 130 baz puan arttığını kaydetti.

Mortgage başvurularındaki düşüşte Ian Kasırgası'nın da etkili olduğunu aktaran Kan, kasırganın vurduğu Florida'da başvuruların yüzde 31 azaldığını bildirdi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 14
  • samimi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bati cöküyor.
    Cevapla
  • İbrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Batı çöküyor ise biz yerin dibine batmisiz haberimiz yok
    Cevapla
  • Mmm 1 yıl önce Şikayet Et
    Tüm dünya paralarının değeri düşmesin diye faiz yükseltiyor. Bizimkiler faizi yüzde 12ye düşürdü ve sadece bankası olan zenginler yüzde 12 ile devletten parayı alıyor ve aynı parayı yüzde 45 ile kredi vererek millete satıyor. Öbür taraftan kur korumalı faizcilere katrilyonlarca lira ödeme yapılıyor. Zengine verilen paranın faizi düştü diye dolar mazot benzin elektrik dogalgaz ve bunlara bağlı tüm ürünler uçuk fiyatlara satılıyor. Enflasyon çıkıyor. Ve buna ekonomi yönetimi diyorlar. Siz zenginler ve faizcilere köle olmuşsunuz milleti sömürüyorsunuz.
    Cevapla
  • çeliktepeli 1 yıl önce Şikayet Et
    hani yurtdışında 1 sene çalışınca ev alınıyordu..30 yıllık mortgage kredisi nedir yahu..
    Cevapla
  • İnşaat 1 yıl önce Şikayet Et
    Sıfır peşinatla alınıyo işte sen 20 sene çalışıyodun üstüne kredi çekip alıyosun zaten kredi bitince ölüyosu
    Cevapla
  • Demircan 1 yıl önce Şikayet Et
    inşallah yüzde 650 olur
    Cevapla
  • Barış 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaşım 42 ben bildim bileli ABD beddua ediyoruz biz beddua ettikçe adamlar dahada güçleniyor çünkü biz bilimde ilimde araştırmak yerine Herşeyi Allah’tan bekliyoruz anlayın artık sabahlara kadar beddua etsek yine hiç birşey olmaz nezamanki biz daha çok çalışır bilimde bunları geçeriz ozaman işte herşey farklı olur .
    Cevapla
  • ali ünlüer 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte konunun bamteli ve iyi dokundun. İslam kültür ve ahlakını kullanmak yerine sadece ibadet ve şekil kısmına önem vermemiz neticesi geri kalıyoruz. Bizim de anlayışta reforma ihtiyacımız var aslında
    Cevapla
  • ALPEREN 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen yatıp dua ediyorsun diye herkesi öylemi zannediyorsun, aç gözünü etrafına bir bak ülkende neler oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle