Kırşehir'de 400 kişiye iş imkanı sağlayacak jeotermal sera kuruluyor

Kırşehir'in Mucur ilçesinde, 400 kişinin istihdam edileceği jeotermal cam sera kurulacak.

Kırşehir'de 400 kişiye iş imkanı sağlayacak jeotermal sera kuruluyor
Kırşehir'de 400 kişiye iş imkanı sağlayacak jeotermal sera kuruluyor
GİRİŞ 05.10.2022 21:31 GÜNCELLEME 05.10.2022 21:31
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İlçeye bağlı Medetsiz köyünde jeotermal kaynağın bulunduğu 300 dekarlık alanda yapılması planlanan yatırım için temel atma töreni düzenlendi.

Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, törende yaptığı konuşmada, kentin jeotermal kaynak yönünden büyük potansiyeli olduğunu söyledi.

Çiçekdağı ilçesindeki Mahmutlu bölgesinde ve merkeze bağlı Karakurt köyündeki işletmelerin ardından başka bir işletmenin de Mucur'da faaliyet göstereceğini belirten Buhara, bunun kent için büyük kazanç olduğunu dile getirdi.

İşletmenin 300 dekar alanda kurulduğunu, 50 dekarlık alandaki cam seranın yapımının devam ettiğini söyleyen Buhara, şöyle konuştu:

"Teknolojisi çok yüksek bir yatırım. Cam sera olarak belki de Türkiye'deki en son teknoloji kullanılarak bir işletme açılıyor. Bu firmamızla beraber Kırşehir jeotermal suya dayalı seracılık anlamında belki de bir kümelenme yaşayacak. Belki, bu işin önemli illerinden birisi haline geleceğiz. Bunun lojistiği, kullandığı malzemeler var. Burada belki bir pazar oluşacak. Bunun başka çıktıları olacak. Geleceğimiz adına bu anlamda ümitliyim. Burada, bozkırda çölde vaha diyebileceğimiz bir tesis yükseliyor. Çok sevinçliyiz ve gururluyuz."

Yatırımı yapan firmanın yönetim kurulu başkanı Mehmet Fatih Karamancı da yatırımın 2 yılda tamamlanmasının planlandığını ifade etti.

Yaklaşık 1 milyar lira yatırım bedeli olan tesis tamamlandığında 400 kişinin istihdam edilmesini hedeflediklerini dile getiren Karamancı, "İlk etapta yaptığımız 50 dekarlık serada 3 bin ton domates üretilecek. Tamamı bittiğinde 20 bin ton civarında üretim olacak." dedi.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • İsa tasveren 1 yıl önce Şikayet Et
    İşi bilenler yapsa ulkemizde hazineyi yer altinda aramaya gerek yok hazine yer ustunde
    Cevapla
  • cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    bunun gibi her yıl 10 tesis yapılsaydı şu an tarım sorunu olmayacaktı
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    cok gec kaldik yine dogru adim ve hapis cezasi alip para ver evine git demek yerine suc yapanlari benzeri yerde kullanmak gerek calismasi hayati øgrenmesi gerek kim hapis cezasi alir ise bu paraya cevirme olmayaca yd git evine kadin programi bak olmayacak is verilecek calis denecek
    Cevapla
  • Sade 1 yıl önce Şikayet Et
    Haber güzel ve umut verici... yalnız detay yok. Tesis nasıl kurulur, bu sistem için neler yapılır, yeni girişimciler nasıl bir yol izlemeli, ülkemizde pekçok yerde jeotermal enerji var, bunlar da aynı şekilde değerlendirilebilir mi?..... açalım biraz konuyu.
    Cevapla
  • birisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Jeotermal akışkanın sıcaklığı ve debisi bu tip yatırımlarda önemlidir. (50 C sıcaklıkta) 100 Litre/saniye debisinde bir kaynak kullanarak yüzlerce dönüm alanda jeotermal ısıtmalı sera kurulabilir. Bu konuda yapılmış pek çok uygulama ve araştırma var. Google amcaya sorup bunlara ulaşabilirsiniz. Saygılar
    Cevapla