Et ve süt üretimi alarm veriyor

Et ve süt sektöründe artan maliyetler üreticileri etkilemeye devam ediyor. Önlem çağrısı yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, aksi takdirde et ve süt ürünleri üretiminde soruna yol açacak bir tablo oluşacağını vurguladı.

Et ve süt üretimi alarm veriyor
Et ve süt üretimi alarm veriyor
GİRİŞ 05.10.2022 11:28 GÜNCELLEME 05.10.2022 11:34
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et ve süt sektöründe yaşanan sıkıntılara dair açıklamalarda bulundu.

Şemsi Bayraktar, yetkilileri tedbir almaya davet ettiklerini belirterek üreticiler için birçok maliyette ciddi artışlar olduğunu ve belirlenen fiyatların üreticileri sektörden kopardığını söyledi.

Bayraktar, üreticilerin artan maliyetleri fiyatlara yansıtmasının engellendiğini de savunarak şunları söyledi:

“Üreticide 7 liradan satılan süt, marketlerde 4 kat fazla artarak 30 liralara kadar çıkmaktadır. Buna kim dur diyecektir. Üreticilerimiz damızlıklarını kestirip elden çıkarmaya, genç dişi hayvanları ise damızlığa çekmek yerine besleyip kesime göndermeye başladılar. Ellerinde tuttukları damızlıklara ise çok pahalı olduğu için daha az yem veriyorlar. Hayvanlarını dengeli beslemekten vazgeçtiler. Dengesiz beslemeye bağlı olarak damızlık hayvanlarda besleme hastalıkları ve üremeye yönelik sorunlar arttı.”

Şemsi Bayraktar, bunların sonucu olarak üretim ve verim kayıplarına bağlı olarak süt üretiminin azaldığını söyledi.

"BU 1 MİLYON HAYVANIN YERİNE KOYMANIN MALİYETİ 41,8 MİLYAR LİRA"

Ayrıca bu süreçte 1 milyon başa yakın damızlık anaç hayvanın kesime gittiğini söyleyen Bayraktar, “Bu 1 milyon hayvanı yerine koymanın bize maliyeti yaklaşık 2,3 milyar euro olacaktır. Bu külfet bugünkü kurla 41,8 milyar liraya tekabül ediyor” diye konuştu.

Süt fiyatını artık sahada sanayiciler ve üretici örgütlerinin belirlediğini ifade eden Bayraktar, “Buna devam edilmeli, üretimin durmasının önüne geçilmelidir” dedi.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 21
  • ihsan 1 yıl önce Şikayet Et
    Çalışanlara doğalgaz desteği var emekliler neden yok çalanlar emeklilerden fazla maaş alıyor gözümüz yok alsınlar onlara yakıt desteği varsa emekliler neden yok.demekki emekliler elektrik doğalgaz kullanmıyor.
    Cevapla
  • ihsan 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani tarım markette ucuzluk olacaktı.eğer devlette bu işin önüne geçemiyorsa vahki ne vah.bir ay önce tarım markette 39tl olan 600gr.lık tarsüt peynir 50tl olmuş devletin marketi bunu yaparsa diğerleri hiç acımıyor.
    Cevapla
  • NYC 1 yıl önce Şikayet Et
    Salça 60 tl olduysA sütün litresi 160 tl olması lazım çözüm üretilmezse yılbaşında bufalo yer süttozundan süt içeriz…
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Yakında kurbanda tavuk keseriz hayvanlarını millet kesiyor para kazanmıyor bi çuval 450 TL olmus
    Cevapla
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapay et ve süt yumurta ve her gidenin yapayım geliyor neden endişeleniyorum ki!
    Cevapla
  • Bolulu Hasan usta 1 yıl önce Şikayet Et
    Endiselen çünkü hastalıkları da yanında geliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle