BM'den dünyaya faiz çağrısı: İhtiyatsız bir kumar...

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) raporunda, resesyon yaratmadan daha yüksek faiz oranlarıyla fiyatları aşağı çekebilmeye dair herhangi bir düşüncenin "ihtiyatsız bir kumar" olduğu ifade edildi.

BM'den dünyaya faiz çağrısı: İhtiyatsız bir kumar...
BM'den dünyaya faiz çağrısı: İhtiyatsız bir kumar...
GİRİŞ 03.10.2022 21:36 GÜNCELLEME 03.10.2022 21:37
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi gelişmiş ülkelerdeki merkez bankalarının faizleri artırmaya devam etmesinin küresel ekonomiyi resesyona ve ardından uzun süreli durgunluğa itme riski taşıdığını bildirdi.

UNCTAD'ın açıkladığı 2022 Ticaret ve Kalkınma Raporu'nda bu yılki küresel büyüme rakamları değerlendirilirken geleceğe dair öngörüler paylaşıldı.



Raporda, gelişmiş ekonomilerdeki hızlı faiz artışları ve mali sıkılaşmanın, Kovid-19 salgını ve Ukrayna'daki savaştan kaynaklı ardı ardına gelen krizlerle birleşerek halihazırda küresel ekonomideki yavaşlamayı gerilemeye dönüştürdüğü ve ekonomide istenen "yumuşak inişin" olası görünmediği belirtildi.

Gelişmiş ekonomilerdeki para ve maliye politikası hamlelerinin dünyayı küresel resesyona ve uzun süreli durgunluğa itme riskini taşıdığına dikkat çekilen raporda, 2008'deki mali krizden ve 2020'deki Kovid-19 şokundan daha kötü zarar verme riski olduğu aktarıldı.

İHTİYATSIZ BİR KUMAR

Raporda, faiz oranlarının son derece düşük olduğu 10 yılda, merkez bankalarının sürekli olarak enflasyon hedeflerinin gerisinde kaldığı ve daha sağlıklı ekonomik büyüme sağlamakta başarısız olduğu anımsatıldı.

UNCTAD'ın raporunda, resesyon yaratmadan daha yüksek faiz oranlarıyla fiyatları aşağı çekebilmeye yönelik herhangi bir düşüncenin "ihtiyatsız bir kumar" olduğu ifade edildi.

Reel ücretlerin düştüğü, mali sıkılaşmanın, finansal çalkantıların ve çok taraflı destek ve koordinasyonun yetersiz olduğu bir dönemde aşırı parasal sıkılaşmanın birçok gelişmekte olan ülke ve bazı gelişmiş ülkelerde durgunluk ve ekonomik istikrarsızlık dönemi başlatabileceğine dikkat çekilen raporda, ABD'deki bu yılki faiz artışlarının Çin hariç gelişmekte olan ülkeler için gelirde tahmini 360 milyar dolarlık azalmaya ve ileride daha fazla soruna neden olabileceği kaydedildi.



Raporda, faiz artırımları yüzünden gelişmekte olan 90 ülkenin ulusal parasının bu yıl dolar karşısında yüzde 10'dan fazla değer kaybettiği vurgulandı.

Küresel ekonomik büyümeye ilişkin beklentilerin kötüleştiği belirtilen raporda, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 büyümesinin beklendiği bildirildi. UNCTAD, mart ayında yayımladığı raporda küresel ekonominin 2022'de yüzde 2,6 büyümesinin beklendiğini açıklamıştı.

Raporda, küresel ekonomik büyümenin 2023'te ise yüzde 2,2'ye düşmesinin beklendiği aktarıldı.

RESESYONU ÖNLEMEK İÇİN HALA ZAMAN VAR

Rapora ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'ndeki basın toplantısında konuşan UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, "Gelişmiş ülkelerdeki para politikaları ve mali uygulamalar, 2008 ve 2020'deki Kovid-19 şokundan daha kötü bir hasara yol açarak dünyayı küresel resesyon ve uzun süreli durgunluğa sürükleme riski taşımaktadır." dedi.

Grynspan, öngörülen küresel resesyonun önlenmesi için hala zaman olduğuna dikkati çekerek gelişmiş ülkelere mali politikalarını bu doğrultuda yeniden düzenleme çağrısı yaptı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 68
  • Amin 1 yıl önce Şikayet Et
    Küresel kapitalist ekonomi batsın kahrolsun
    Cevapla
  • Kartal. Kara 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin attıgı adımlar ilham kaynagı oluyor enflasyon yere iner yeterki faiz ve dolar kuru oynaklıgından ve belasından kurtulalım yüksek faiz kişileri ve tüm kurumları paraya uzamaz yapıyor alan alamıyor satan faizi yüksek diye satamıyor .piyasa duruyor gıda zamlanıyor dolarda yükseliyor .stabil olması için kur faiz enflasyon .aynı anda düsmesi lazım ucuzluk hareket .harekette bereket getirir
    Cevapla
  • Kartal gözü . 1 yıl önce Şikayet Et
    Kart limitlerini düzenli artırıp asgarı ödemeyi iki katına cıkamak adaletli değil
    Cevapla
  • Kartal gözü . 1 yıl önce Şikayet Et
    Faizi indirinki enflasyon düssün kur faiz enflasyon artıyor .yani Fed sizi sömürüyor
    Cevapla
  • numan 1 yıl önce Şikayet Et
    faiz artırımı üretimi ve yatırımı frenliyor. arz azalmasına sebep oluyor. zengin için fark etmediği için zengin yine alıyor. arz azaldığından fiyatlar düşmek yerine yükseliyor. piyasalar durgunlaştığından işsizlik de artıyor. gün sonunda olan garibana oluyor. çünkü ihtiyaçlarını alamıyor. hem de işsiz kalıyor. Allah'tan bizim hükümet bunları bildiği ve hesap ettiğinden faiz artırma kervanına uymadı. sonuç enflasyona rağmen büyüme rakamlarıyla ortada.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle