Gazprom'un gaz ihracatında büyük düşüş: Yüzde 40'ı aştı

Rus enerji şirketi Gazprom, doğal gaz ihracatının yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40,4 gerilediğini bildirdi.

Gazprom'un gaz ihracatında büyük düşüş: Yüzde 40'ı aştı
Gazprom'un gaz ihracatında büyük düşüş: Yüzde 40'ı aştı
GİRİŞ 03.10.2022 14:53 GÜNCELLEME 03.10.2022 14:56
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Gazprom'dan yapılan açıklamaya göre, şirketin yılın 9 ayındaki doğal gaz üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,1 azalışla 313,3 milyar metreküpe düştü.

Söz konusu dönemde, şirketin Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışı ülkelere doğal gaz ihracatı da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40,4 azalarak 86,9 milyar metreküp oldu.

Sibirya'nın Gücü boru hattı üzerinden Çin'e yönelik gaz sevkiyatlarının artmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, eylülde günlük sevkiyat rekorunun da iki defa kırıldığı bilgisine yer verildi.

Açıklamada, Avrupa'daki yer altı doğal gaz depolama tesislerindeki doluluk oranının en yüksek düzeyde sağlanmasının, sonbahar-kış döneminin güvenilir bir şekilde geçilmesini garanti etmediği kaydedildi.

Küresel doğal gaz talebinin yılın 9 ayında 40 milyar metreküp düştüğü bilgisine yer verilen açıklamada, AB ve İngiltere'nin 35 milyar metreküple küresel talep gerilemesinde yüzde 90 paya sahip olduğu ifade edildi.

KUZEY AKIM'DA SIZINTILAR DURDU

Rus enerji şirketi Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Akım 1'in her iki hattında ve Kuzey Akım 2'nin "A hattında" basıncın normale döndüğü belirtildi.

Hasarlı hatlardaki gaz sızıntısının da durduğu bilgisine yer verilen açıklamada, "Kuzey Akım 2'nin B hattındaki basıncı düşürmek için çalışmalar sürüyor. Bunun için boru hattındaki gaz boşaltılmaktadır." denildi.

Açıklamada, Kuzey Akım 2’nin B hattından gaz sevkiyatının yapılmasına yönelik bir karar alınması halinde, hattın, gerekli denetimlerin ardından tekrar gazla doldurulabileceği bildirildi.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2'nin yürütücü firması Nord Stream AG'den 26 Eylül'de yapılan açıklamada, her iki hatta da aynı anda hasarların meydana geldiği duyurulmuştu.

Danimarka ve İsveç makamları, her iki ülkenin de kara sularından geçen hatlarda patlamalar yaşandığına dair bulgular bulunduğunu, hatlarda gaz sızıntısı tespit edildiğini açıklamıştı.

Rusya ve çok sayıda Batılı ülke, yaşananları "sabotaj" olarak nitelendirmişti.

Danimarka Enerji Ajansı da hafta sonu yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında gaz sızıntılarının durduğunu bildirmişti.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • pervanoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    %40 düştü ama kârı aynı. Hatta daha fazla kazanç sağlıyor. Bence mantıklı
    Cevapla
  • Karatepe 1 yıl önce Şikayet Et
    Putin bindiği dalı kesti yüzde 40 lık gazı cayır cayır yakıyor yetmedi denize boşaltmak istedi oda tutmadı bakalım ne yapacak o gaz yandıkca geriye teper içten yakar buda yeraltında katmanlarda sıkışma yapar gaz patlaması olur ve depremlere neden olur 3. Katmandaki patlamalar birde bu tehlike var bence debremler kendiliğinden olmuyor gaz sıkışmasından oluyor
    Cevapla
  • Mmm 1 yıl önce Şikayet Et
    Uyan sabah oldu işe geç kalacaksın yeter bu kadar rüya
    Cevapla
  • Bir vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Sürdüremezsin Rusya reklam filmi çekmek kadar kolay değil. Batı da o gaza üretimi için muhtaç. Daha fazla saçmalamadan sulh olun.
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    TANAPA yolla o gazı putin bizde yunana ve de avrupaya %200 karla kitleyelim. ohhhh
    Cevapla