Credit Suisse ve Deutsche Bank'ta iflas tehlikesi: CEO'nun gizli mektubu ortaya çıktı

Avrupalı yatırım bankaları Deutsche Bank ve Credit Suisse'in hisselerinde yaşanan kriz devam ediyor. İki bankadaki durum, 2008'de yaşanan krizin simgesi Lehman Brother'ı akıllara getirirken CEO Koerner'dan 'güven' açıklaması gelmesine rağmen hisselerde düşüş devam ediyor.

Credit Suisse ve Deutsche Bank'ta iflas tehlikesi: CEO'nun gizli mektubu ortaya çıktı
Credit Suisse ve Deutsche Bank'ta iflas tehlikesi: CEO'nun gizli mektubu ortaya çıktı
GİRİŞ 03.10.2022 15:43 GÜNCELLEME 03.10.2022 15:48
Bu Habere 114 Yorum Yapılmış

Rusya'ya karşı başlattıkları yaptırımlar sonrası enerji kriziyle boğuşan Avrupa yeni bir kriz tehlikesi ile karşı karşıya. Dünyanın en büyük bankalarından olan İsviçre Bankası Credit Suisse ve Alman Deutsche Bank'ın zor durumda.

HİSSELER 2008 KRİZİNİN BİLE ALTINA DÜŞTÜ

İki bankanın hisselerinde başlayan düşüş sert bir şekilde devam ederken, Deutsche Bank ve Credit Suisse hisseleri 2008 Krizi seviyelerinin dahi altına düşmüş durumda. Uzmanlar yaşanan durumla ilgili olarak 'Lehman 2.0 mı?' olacak şeklinde sorular soruyor... (Lehman Brothers olayı: 15 Eylül 2008 tarihinde iflasını açıklamasıyla 613 Milyar USD borcu ile ABD tarihinin en büyük iflası meydana geldi.)

Bazı uzmanlara göre bankaların iflas risklerinin bile bulunduğu iddia edilirken, sosyal medyada dolaşan ilginç bir iddiaya göre ise; Papa Francis Vatikan’ın tüm finansal varlıklarının içlerinde ağırlıklı olarak Credit Suisse ve Deutsche Bank'ın da bulunduğu kuruluşlardan Vatikan bankalarına çekilmesi talimatını verdiği yönünde.
Credit Suisse'in CEO'su Ulrich Koerner

CEO'NUN GİZİLİ BİLGİ NOTU ORTAYA ÇIKTI

Geçtiğimiz yıldan beri tartışmaların odağında olan  ve 1,5 trilyon dolarlık varlık yöneten Credit Suisse'in CEO'su Ulrich Koerner'in çalışanlarına yolladığı bir bilgi notu piyasada korkuları tavan yaptırdı. Koerner'in notunda 'Banka çok kritik bir anda'
ifadesi piyasaları panikletti.

Ayrıca bilgi notunda çalışanların günlük hisse performansına değil 'bankanın güçlü sermaye tabanı ve likidite pozisyonuna' odaklanması istendi. Bilgi notunun devamında ise "Takdir edersiniz ki 27 Ekim'den önce dönüşüm planlarının detaylarını paylaşamam. Ancak bunun yanında bu zorlu dönemde benden sık sık haber almanızı istiyorum. Bu sebeple söz konusu tarihe kadar benden sık sık güncelleme alacaksınız" ifadeleri yer aldı.

KURTARMAK İÇİN KÜÇÜLME PLANI

Öte yandan Credit Suisse yönetimi, zor durumdan kurtulmak için Credit Suisse’yi küçültmeyi planladıkları söyleniyor. Banka yöneticileri 27 Ekim’de ana hissedarlara küçülme planı sunulacak. Uzmanlar, yaklaşık 900 milyar dolarlık kaldıraçlı işlem taşıdığı tahmin edilen bankanın şu an için bankanın normale dönme şansını çok zayıf gördükleri dile getiriyor.

Credit Suisse hisselerinde düşüş
 

HİSSELERDEKİ DÜŞÜŞ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Credit Suisse hisseleri halihazırda cuma kapanış itibarıyla 2022 genelinde yüzde 56 düşmüştü. CEO'nun 'sağlam sermaye tabanı vurgusu' ve haftasonu boyunca banka yetkililerinin büyük yatırımcıları ikna çabalarına rağmen hisseler bu sabah da yüzde 9 düştü. Böylece 2022 yılındaki kayıp yüzde 60'ı buldu. 
Bankanın risk primi 250 puan ile 14 yılın zirvesine yükseldi.

Deutsche Bank hisseleri

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 114
  • Ülkem 1 yıl önce Şikayet Et
    dedikya dünyada ekonomik çöküntü başladı altınıza Akçenize varsa sahip olun dünyadaki çöküşün ayak sesleri vede bunun arkası çok kötü. (Allah Ülkem türkiyemi korusun allah tan sayın Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider var ülkemizin başında .)
    Cevapla
  • zekeriya 1 yıl önce Şikayet Et
    sizin gibi kan emici fitnecilere iyi oluyor inşallah batarsınız
    Cevapla
  • adnan 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah batar, borsada Citibank ile az vurgun yapmadılar. Borsa demek Citi-Doçe ikilisinin dünya kumarı demekdir.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde de faizlerin enflasyonu yatistiracak kadar yukseltilmesi lazim bir an once. Bu tur kuresel krizlerin bulasici oldugunu unutmamak lazim
    Cevapla
  • Öyle 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu eski kafayı bırakın artık. Her enflasyon yükseldiğinde faizi yükseltin sözü faiz lobisinin sözü zaten. Göbek bağını kesmem lazım
    Cevapla
  • Garip 1 yıl önce Şikayet Et
    Felaket tellallığı sizin işiniz. Avrupada enflasyon%10 olunca ortalık ayağa kalkıyor bizde tüik in gerçeklerden uzak enflasyon açıklamasında %83 çok normalmiş gibi lanse ediliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle