Cevdet Yılmaz'dan enflasyon ve faiz açıklaması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, enflasyonun Aralık ayından itibaren aşama aşama düşeceğini açıkladı.

GİRİŞ 02.10.2022 12:27 GÜNCELLEME 02.10.2022 13:49
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Başkent Kulisi programında bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz'ı ağırladı. 

Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları:

Üst üste 2 yıl insanı kalkınmada dünya geriye gitti, dünyada yoksulluk arttı. Son 2 yıl hedeflere bırakın yaklaşmayı geriye gitti dünya. Büyüme rakamlarına baktığınızda dünya ekonomisi küçüldü. Dünya 2022'de enflasyonla karşı karşıya kaldı. Dünyada büyüme açısından, yoksulluk açısından baktığınızda olumsuz bir tabloyla karşı karşıyayız. Türkiye 2020'de yüzde 2'ye yakın büyüdü, 2021'de Türkiye yüzde 11 büyüdü, bu yıl ise ilk 6 ayda yüzde 7,5 civarında büyümemiz var. Büyüme olunca her şeyden önce istihdam geliyor. İstihdam sosyal barış açısından önemli. TÜİK sahaya gittiğinde kayıtlı ve kayıtsız tüm istihdamı tespit ediyor. 

ENFLASYON AÇIKLAMASI

Enflasyonu hemen düşürmek mümkün olamayacağına göre, maaşlarda artış yapılıyor. Sosyal desteklerde çok ciddi artışlar yapıldı. Bir takım ilave tedbirler yapıldı, dünyadaki fiyatların vatandaşımıza daha az yansıması için çaba sarf edildi. Asgari ücrete kadar tüm gelirler vergi dışı tutuldu, bunlar çok ciddi sosyal politikalar. Genel olarak politikalarımıza baktığımızda büyümeyi devam ettirme var.

AK Parti başından itibaren çok güçlü sosyal politikaları olan bir parti oldu. Ekonomiyi büyütme ve bu büyümenin etkilerini dağıtmak oldu. Her anlamda adaleti sağlamak bu kadar iktidarda kalmasını sağladı. 

Dünyaya baktığınızda kamu borç stoklarının arttığını görürüsünüz, bizde ise bu bir miktar azalacak. 

"EK BÜTÇE AYIP ŞEY DEĞİL"

Bütçe performansının iyi olması büyümeden kaynaklı. Bütçe açığını düşürme imkanımız oluyor. Büyümeyi başardığımız zaman bu oranları artırsanız bile kontrol altında tutabilirsiniz. Enflasyonun getirdiği gelir artışları oldu bu nedenle kamu giderlerinde de artış oldu. Hazine'de para kalmadı değil, 1 trilyon 80 milyar civarında ek artış olacağı tahmin edildi. Bu ilave gelir ise ek bütçeyle çeşitli harcamalara tahsis edildi. Bu işin negatif tarafı yok. Ek bütçe ayıp şey değil. 

Tüm politikalarla beraber güven veren yönetim içinde büyüme devam ediyor. Turizm gelişiyor, istihdam gelişiyor. Büyüme mi fiyat istikrarı mı? Dünyada bu tartışma yaşanıyor. Dolar ve enflasyonu düşürmeye odaklanmış durumdalar, enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırıyorlar. 

Aralık ayından itibaren enflasyonda aşama aşama bir düşüş göreceğiz. 

"TÜRKİYE ÜST LİGE ÇIKACAK"

Türkiye üst lige çıkacağım diyor, teknolojimi geliştirerek, savunma sanayimi, sağlık enstitülerimi geliştirerek üst lige çıkacağım diyor. 

Büyüme, istihdam, ihracat ve turizmde büyük bir gelişme bekliyoruz. Turizmde bu yıl tarihimizin en büyük gelirini elde edeceğiz.

Enerji maliyetleri çok artacak ve bazı tedarikleri Türkiye'den sağlayacaklar. Batı pazarları Türkiye'yi daha çok tedarik pazarı olarak kullanabilirler, yatırımlar da gelebilir. 

Somut rakamlara odaklanalım, büyümemiz arttığı sürece Türkiye politikalarını sürdürecektir.

Faizleri olabildiğince düşürme politikamız devam edecek. 

FAİZ İNDİRİMİN DOLARI ETKİLEMEMESİ

İlk aşamalarda yeni bir politikaya geçiş vardı, nitelik anlamında bir değişiklik oldu. Aynı politika içinde nicel bir takım değişiklikler yapmak farklı bir politika. Şimdi yeni politika anlaşılmış ve görülmüş durumda bu nedenle piyasa bunu satın aldı. Farklı bir beklenti de yok ortada. 

Döviz piyasalarında arz ve talep durumunu dengelediğinizde daha olumlu bir tablo ortaya çıkıyor. Dışardan da dolar girişi sağlandığında bu denge sağlanır. Döviz kurunun fiyatı da döviz arzı ve talebi tarafından belirlenir. Piyasada şekilleniyor. 

 

KAYNAK: HABER7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 46
  • Taban 1 yıl önce Şikayet Et
    Ev araba elektronik eşya fiyatları Aralik- Ocak da düşecek mi? Öyle ise güzel.
    Cevapla
  • Halil 1 yıl önce Şikayet Et
    yüzde 50 olur.. Avrupa'da yüzde 200 olmuş zaten.. ihracat rekorları geldikçe hissedecegiz
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    dev gibi eflasyon düşecek olsa sinyal verirdi, 2025 yılında bile dediğiniz rakamlara düşemeyecek o eflasyon. ithalat ihracat rakamlarını takip edebilirsiniz
    Cevapla
  • Suya değer verin 1 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyon kuresel ısınma olduğu sürece tüm Dünyada devam eder hele bizim ülkemiz gibi sifir atik su tasarrufu israfı onlemeyi ailelerin tam uygulamadigi ülkelerde hiç bir zaman enflasyon düşmez hele su kullanımında vicdansız davranıp israf edenlere bu enflasyon daha hiç bitmez
    Cevapla
  • Knight 1 yıl önce Şikayet Et
    Önce Doları düsürün Türk lirasının itibarını geri kazandırın akaryakıtı, elektriği düsürün ki su sözlerinizin bir anlamı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle