Hurda, kağıt ve ahşap alım fiyatlarına yüzde 40 zam geldi!

Kamu kurumlarının kullanım dışı kalan hurdalarının Makine ve Kimya Endüstrisine (MKEK) verilmesiyle ilgili kriz çözüldü.

Hurda, kağıt ve ahşap alım fiyatlarına yüzde 40 zam geldi!
Hurda, kağıt ve ahşap alım fiyatlarına yüzde 40 zam geldi!
GİRİŞ 02.10.2022 07:33 GÜNCELLEME 02.10.2022 07:33
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Kurumların çoğu, alım fiyatının düşük olması sebebiyle hurdalarını, özel sektöre satıyordu. Sorunu çözmek için devreye giren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, hurda alım fiyatlarına zam yaptı. 

Hurda malzeme ve madeni talaş alım fiyatlarına, önceki döneme göre yaklaşık yüzde 40 oranında zam yapılmasının ardından kamu kurumlarının hurdalarını özel sektöre satmasının önü kesilmiş oldu. 

Zammın ardından birinci sınıf demir-çelik sınıfına giren lokomotif, ray, kompresör, jeneratör, denizaltı ve diğer yüzer vasıtaların hurdalarının ton başına fiyatı 1.500 liradan 2.100 liraya çıkarıldı. En az 5 milimetre kalınlığındaki imalat artıkları ile askeri tank, zırhlı araç, iş makineleri ve traktörlerin hurdalarının ton fiyatı da aynı orandaki artışla 1.450 liradan 2.030 liraya yükseldi. 

En az 3 milimetre kalınlığındaki imalat artıkları ile kamyon, tır, otobüs, minibüs ve otomobillerin hurda fiyatları ise yine benzer bir artışla ton başına 1.928 liradan toplanacak. Bakır grubunda ise tel ve stok fazlası bakırların alış fiyatı, ton başına 30.000 liradan 42.000 liraya yükselirken, radyatör bakırının fiyatı ise tonda 31.500 liraya çıktı. Titanyumun ton fiyatı ise 8.400 liraya ulaştı.

KÂĞIT ATIKLARI 280 LİRADAN ALINACAK

Ayrıca, metal dışı artıkların alım fiyatları da zamlandı. Ahşap malzemelerin tonu 10 liradan 14 liraya çıkarılırken, kâğıt atıklarının alım fiyatı ise 200 liradan 280 liraya yükseldi. Atık madeni yağların piyasadan alınmasındaki ton başına tutar da 140 lira oldu.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 28
  • Tuzla 1 yıl önce Şikayet Et
    MKE hurda alanlari belirlesin hurda arabalari alsin bedavaya alsin demirini satsin yeterli hurda araclar uzerindeki vergi yukunu silip araci trafikten dusursun
    Cevapla
  • abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    "Ahşap malzemelerin tonu 10 liradan 14 liraya çıkarılırken, kâğıt atıklarının alım fiyatı ise 200 liradan 280 liraya yükseldi. Atık madeni yağların piyasadan alınmasındaki ton başına tutar da 140 lira oldu." bu nasıl bir hesap anlayan varsa izah etsin. ahşapın tonu 10 tl olurmu yahu kağıdın tonu 280 tl olurmu yaksan kışın daha iyi isinırsın
    Cevapla
  • Adnan 1 yıl önce Şikayet Et
    İki sene önceki fiyatları vermiş
    Cevapla
  • şehitler 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın yrtkililer kağıt kullanımını çok asgariye indirin.Olmaz böyle bir dijital dönemde israf.
    Cevapla
  • KORAY 1 yıl önce Şikayet Et
    Titanyum 8000 lira Emin misiniz
    Cevapla
  • alparslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçen gün evden 100kg'a yakın lise ve üniversiteye hazırlık kitabını hurdacıya vermiş çocuklar. Kg başına 3₺ ödemiş. Tonu 3.000₺ yapar. 280₺ çok ucuz buna göre. Alan da satan da devlet Kurumu olduğundan maddi zarar oluşmuyor denilebilir. Ancak hurdayı toplayıp verecek kurumlar elde edilecek gelir düşük olunca işin üzerine düşmeyebilir ya da yaptıkları masrafı kurtarmayabilir. Veya zorunluluğu bulunmayan kurumlar biraz saha üstüne ama piyasaya göre çok ucuza özele satabilir.
    Cevapla
  • adsız 1 yıl önce Şikayet Et
    biz okul olarak atık kağıdı kilogramı 5 tl den sattık. iki buçuk ton sattık. temizlik malzemeleri aldık. piyasa ucuz alıyor ama miktarı arttıkça elin güçleniyor yüksek fiyattan satabiliyorsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle