Boykot sonrası fıstıkta 3 yıllık stok birikti

BAKTAD Başkanı Yıldırım baklava üreticilerinin boykot kararı sonucu fıstık fiyatlarındaki yükselişin durduğunu belirterek “Şu an fıstığın fiyatı 450 lira civarında. Kuraklık bile olsa da üç yıl yetecek kadar fıstık stoku birikti” dedi.

Boykot sonrası fıstıkta 3 yıllık stok birikti
Boykot sonrası fıstıkta 3 yıllık stok birikti
GİRİŞ 01.10.2022 17:14 GÜNCELLEME 01.10.2022 17:15
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz yıl döviz kurunda yaşanan sert yükselişle birlikte fırsatçılar gıda ürünlerini stoklayarak âdeta büyük bir soyguna imza atmıştı. Böylece gıda ürünlerinde fiyat artışı enflasyonun da üzerinde 2-3 kat artış göstermiş, bunun üzerinde baklava üreticileri boykota kararı almıştı. 

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım baklavada fıstık kullanmama kararının fiyat artışlarını durdurduğunu belirterek, şu an üç yıllık fıstık stoku oluştuğunu söyledi.

BOYKOT KARARI SONRASI FİYAT ARTIŞI DURDU

Fıstıktaki stok oyunun perde arkasını anlatan Yıldırım “Döviz kurunda yaşanan atakla birlikte fıstık fiyatları 20 günde 200 lira arttı. Fıstık fiyatı 160 liradan 340 liraya kadar yükseldi. Artış 8 ayda 440 lirayı buldu. O zaman fıstığın fiyatının 600 liraya gideceğini söylüyorlardı. Fiyatlar daha da yükselecek diye 400 liradan stok yaptılar. BAKTAD olarak boykot kararı alınca fiyat artışı durdu. Ardından yeni mahsul toplanmaya başladı.


ÜÇ YIL YETECEK FISTIK STOKU BİRİKTİ

Stokçular bu defa fıstığı düşük fiyattan alamadı. Eğer düşük fiyat teklif etselerdi ellerindeki stoklardan dolayı daha fazla zarar edeceklerdi. Şu an fıstığın fiyatı 450 lira civarında. Kuraklık olsa da afet olsa da üç yıl yetecek kadar fıstık stoku birikti”
dedi.

PİYASAYI YÜKSELTİYORLAR

Fıstıktaki en büyük sıkıntının kayıt dışılık olduğuna dikkat çeken Mehmet Yıldırım şunları kaydetti: Antep fıstığı bir yatırım aracı olarak görülüyor. Enflasyon artınca parası olan fıstığa yatırdı. Ama fıstık ticareti tamamen kayıt dışı. Fıstığı alıp stoklayanlar veri mükellefi bile değil. Sektörle alakaları olmayan kişiler. Biz bunlara ambarcı diyoruz. Fatura yok, belge yok. Fıstık üreticinin elinden çıktıktan sonra bu kişiler kendi aralarında ticarete başlıyor. Sistem şöyle işliyor: Stokçu önce bir çuval fıstık alıp borsaya götürüyor. 450 liralık fiyatın yerine 470 lira istiyor. Sonra yine tanıdığı bir geliyor ona 465 lira teklif ediyor. Satış gerçekleştiğinde ise fiyat otomatik olarak 465 liraya yükseliyor. Stokçular kendi aralarında böyle ufak ufak alışverişler yaparak fiyatları 480, 490, 500 liraya kadar suni olarak yükseltiyor. Bu soygunu yıldır Tarım Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına anlatmaya çalışıyoruz. Bunun önüne geçmek için usulüne uygun lisanslı depoculuk olmalı. Ülkede amacının dışında kullanılıyor, halka hizmet etmiyor. Araziye değil üretime teşvik verilmeli ve ne kadar üretim olduğu ortaya çıkar diyoruz. Böylece çiftçi daha fazla üretim yapmaya çalışır.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 78
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru bir tespit
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Baklava şeker hamur sigara dan zararlı
    Cevapla
  • Karakartal 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen yeme o zaman tütün iç bilader
    Cevapla
  • Mahmut 1 yıl önce Şikayet Et
    Fındıklı, sütlü kadayıf alalım dedik, o da malzemenin kalitesizliğinden dokundu. Artık kaliteli, temiz iş yapan esnaf yok denecek kadar az. Sattığıniz baklavalar insanı 2 gün kavuruyor. Çok iş!!!
    Cevapla
  • emin 1 yıl önce Şikayet Et
    baklava zaten parası olanın yediği bir gıda 400 liraya baklava akla zarar paralar enflasyon olsa bile çok para çok
    Cevapla
  • Eskr. 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar kazanmıyoruz tl kazanılan ülkemde bütün emtialar dolara endeksli ,millet bunun farkına vardığında siyaset kurumu çöker,bilginiz olsun ona göre maaş ve kazançlara artışa gidin bence yoksa sıkıntılar olur eski muhasebe etmiyen toplum yok artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle