Restoranlar kart yerine nakit ödeyene yüzde 7 indirim yapacak

Yemek parasının nakden personele ödenmesi kararı lokanta ve restoranlarda müşteri kaybetme endişesi yarattı. Bazı restoranlar, kart yerine artık nakit ödemeyi tercih edecek müşterileri için yüzde 7 indirim hazırlıklarına başladı.

Restoranlar kart yerine nakit ödeyene yüzde 7 indirim yapacak
Restoranlar kart yerine nakit ödeyene yüzde 7 indirim yapacak
GİRİŞ 28.09.2022 18:29 GÜNCELLEME 28.09.2022 18:34
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Çalışanlara ödenen yemek bedelinin yemek kartına yüklenme zorunluluğunun kalkacağına yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paylaştığı gelişme, yeme içme sektöründe genel itibariyle olumlu karşılanırken, bazı sektör temsilcileri nakdi ödemenin yeme içme dışında kullanılması halinde restoranlar için müşteri kaybının yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Bazı restoranların kart yerine artık nakit ödemeyi tercih edecek müşterileri için yüzde 7 indirim hazırlıklarına başladı. Konunun bir diğer muhatabı yemek kartı şirketleri ise temkinli…

Dünya'dan Merve Yiğitcan'ın haberine göre şirketler şu an için konuyla ilgili bir mevzuat çıkmadan bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını belirtiyorlar.

Kararı değerlendiren Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, yemek kartı komisyonlarına yönelik sektör olarak uzun bir süredir mücadele verdiklerini hatırlatırken, bu haliyle yemek kartı zorunluluğun kalkacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Bundan sonraki süreçte, restoranların eskiden yemek kartı kullanan ve artık yemek ücretini nakit olarak alacak müşterileri için birtakım aksiyonlar alması gerektiğini savundu.

Komisyon müşteriye verilebilir Bingöl, tüm sektöre çağrı yaparak, “Yemek kartı şirketlerinin eskiden uyguladığı yüzde 12 olan komisyon oranını yüze 7’ye düşürmüştük. Şimdi yemek kartlarının yoğun olduğu restoranların hemen o komisyon oranlarında müşterilerine indirim yapmaları lazım. Yüzde 7’yi yemek kartı firmasına değil size veriyoruz, diyerek o müşteriyi kaçırmaması lazım. Bununla ilgili bir kampanya başlatacağız” ifadelerini kullandı.

YEMEK KARTININ CİRODAKİ PAYI %3-5

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ise uygulamanın yeme içme sektörü için hem fırsat hem de bazı riskleri taşıdığını söyledi. Komisyon maliyetinin kalkıyor olmasını fırsat, çalışanın ise bu desteği artık yemek yeme dışında kullanma imkânının ise bir kayba neden olacağına işaret etti.

TURYİD bünyesinde yer alan restoranlarda yemek kartları ile yapılan harcamanın toplam işletmenin cirosu içerisinde yüzde 3 ila yüzde 5 oranında bir paya sahip olduğuna dikkat çeken Demirer, “Yemek kartları ile yapılan ödemenin yerini çalışana nakit olarak ödenmesi çalışanın seçimi bunu yemeğe harcama yerine farklı ihtiyaçlarını karşılama yönünde olabilecektir. Bunun yanı sıra yine nakde elde edeceği gelirin yine bir kısmını restoranlarda harcama eğilimi olacaktır. İşletme sahiplerinin bu durumda bir kısım iş kaybı olacaktır. Nakit elde edeceği aylık 1000 TL’nin bir kısmını yine restoranlarda harcayacak olan ve ölçümlemesi de imkânsız hale gelecek olan bu harcama tutarlarından işletme sahibinin karı ise yemek kartı firmalarına ödemekte olduğu yüzde 6 ila yüzde 8 bandındaki komisyonu ödeme yükümlülüğünden kurtulmuş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • Lokantacı 1 yıl önce Şikayet Et
    Eğer arada yemek kartları olmasın, yemeksepeti, trendyol, getirmemek gibi komisyoncular olmasın ben Bi lokantası olarak et dürüm fiyatı 38 liradan 25 liraya düşürürüm. Alın terimi ekmeğimi ve kazancımı bu gibi platformlar sömürüyor.
    Cevapla
  • Yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok dogru bir karar ver eline parasını nerde isterse orda yesin...birilerinin insafına bırakma...
    Cevapla
  • Beko 1 yıl önce Şikayet Et
    Aradaki komisyoncular yüzünden marketler yüzde 20 lere varan oranlarda fiyat ilavesi yapıyorlardı. Vatandaş zaten restoranlarda kullanmıyordu bu kartları, market alışverişi yapıyorlardı. İyi oldu.
    Cevapla
  • Yorumcusuz 1 yıl önce Şikayet Et
    Çalışanların maaşları yüksek enflasyon nedeniyle hızla eriyor. Satın alma gücü kalmadı. Bu karar onun için alındı. Çalışan Yemek fişi yerine vergi kesintisi olmadan para alacak. Maaşı biraz artmış gibi olacak. Yıl sonuna kadar millet isyan etmesin diye alınmış akıllıca bir karar. Minik bir seçim yatırımı. Vergi açısından devletin hiçbir kaybı yok. Çünkü yemek fişi olarak ödendiğinde vergiden muaftı şimdi de muaf olacak.
    Cevapla
  • KÖMÜR KENTLİ 67 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşılan bu güne kadar yüzde 12 kart komisyonunuda müşterilere yansıtıyorlarmış. Bende diyorum bi çorba 35 lira olurmu. Vay vay vaaay...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle