Aynes, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne satıldı

TMSF’nin kayyım atanmasından önce, Aynes’in ortakları tarafından iflas erteleme talep edilmiş ve konkordato ilan edilmişti. Aynes’in satış bedeli, dünyaca ünlü bir bağımsız denetim firması tarafından 785 milyon 500 bin TL olarak takdir edilmişti.

Aynes, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne satıldı
Aynes, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne satıldı
GİRİŞ 27.09.2022 14:53 GÜNCELLEME 27.09.2022 15:02
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yaklaşık bin işçinin çalıştığı ve her gün 20 bin çiftçinin süt sattığı Denizli’deki Aynes Gıda iflastan kurtarıldıktan sonra ikinci kere ihaleyle satışa çıkarıldı. 8 Eylül 2022 tarihinde TMSF’nin İstanbul’daki merkezinde yapılan ihaleye TKT Hayvancılık ve Tarım Ürünleri AŞ (Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri) ve Matlı Gıda katıldı.

Kapalı teklif, açık artttırma ve pazarlık aşamaları sonrasında, muhammen bedel olan 785 milyon 500 bin TL ile en yüksek teklifi veren Türkiye Tarım Kooperatifleri oldu. Söz konusu teklifi uygun bulan TMSF Fon Kurulu, nihaî kararını verebilmek için ihale sonucunu Rekabet Kurulu’na gönderdi.

Ciro ve kâr artmasına rağmen eski borçlar yüzünden “sürdürülemezlik raporu” verildi

İflastan kurtarılan şirkette TMSF kayyımlığı döneminde şirketin cirosu ve kârlılığı artmasına rağmen, bankalara ve tahvil sahiplerine olan eski borçların ödenebilmesi imkânı olmadığı ortaya çıkmıştı. Bu durum “sürdürülemezlik raporu” ile resmîleşince, Aynes Gıda “ticari iktisadi bütünlük (TİB) ihalesi” yoluyla satışa çıkarıldı. İlk ihalede gelen 350 milyon TL teklif düşük bulunmuş ve Fon Kurulu satışı onaylamamıştı.

SAHİPLERİ NİTELİKLİ DOLANDIRICILIKTAN MAHKÛM OLDU

Makyajlanmış bilançolarla Aynes Gıda’yı olduğundan çok daha iyi durumda göstererek tahvil ihraç edilmesi ve bankalardan yüklü miktarda kredi kullanılması sebebiyle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından şirket hissedarları hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Haklarında terör örgütü FETÖ soruşturması kapsamında açılan davaların devam ettiği eski hissedar ve yöneticiler SPK’nın tespit ettiği usulsüzlükler sebebiyle açılan davada mahkûm oldu. Denizli 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Aynes Gıda’nın eski yönetim kurulu başkanı Nevzat Serin, eski yönetim kurulu başkan yardımcısı Ayhan Batur ile eski yönetim kurulu üyesi Mehmet Ali Özkan hakkında tahvil ihracı sürecinde finansal tablolarda kasıtlı bir şekilde, gerçeğe aykırı düzenlemeler yaptıklarını tespit etti. Sanıklara dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlarından 3 yıl 4 ay hapis ve 20 bin Türk Lirası adli para cezası verildi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 3
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    matlı gıda kim ya? fiyat yükseltmek için fetö mü soktu ihaleye devleti zarara uğratmak için araştırılmalı.
    Cevapla
  • feridun 1 yıl önce Şikayet Et
    deli dumrul, matlı yem firmasını duydun mu?
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünya çapında en az 30 milyar TL lik tarım kredi kop. Market yapmak lazım dünya çapında bir market...ve böyle ilaç yazılım..elktrik elktronik vb fabrikalar kazı 30 40 milyar TL lik büyüklükte dünya çapında 10 fabrika...marka ürün yoksa isizmiz yaş
    Cevapla