Kuraklık ve soğuk 'yeşil altın'ı vurdu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli tarımsal ürünü olan Antep fıstığı rekoltesinde yüzde 40 düşüş yaşandığı ve ürün azlığı nedeniyle de 'fiyat artışının' kaçınılmaz olduğu söyleniyor.

GİRİŞ 26.09.2022 11:16 GÜNCELLEME 26.09.2022 11:48
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ’yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığında hasat, tamamlanma aşamasına geldi. Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, bu yıl kuraklık ve soğuk hava nedeniyle rekoltede yüzde 40 düşüş yaşandığını ve bölgede 125 bin ton rekolte beklediklerini kaydetti.

Gaziantep'in önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığında hasat sezonu, tamamlanma aşamasına geldi. Türkiye genelinde iklim değişikliğinden dolayı yeterli yağış düşmediği için son yıllarda yaşanan verim ve rekolte kaybı, 42 milyon fıstık ağacının olduğu Gaziantep'te üreticiyi endişelendirdi.

KURAKLIK VURDU

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yiğit, son yıllardaki kuraklık nedeniyle bölgede geçen yıl 200 bin ton olan rekoltenin bu sene 125 bin ton civarında olmasını beklediklerini söyledi. Yiğit, "Kuraklık dolayısıyla bölge olarak bu yıl rekolte düşüşleri yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl 200 bin ton seviyelerinde olan rekoltemiz hasadın tamamlanmaya yaklaştığı şu günlerde tahmini 125 bin ton seviyelerinde gerçekleşecek. Çiftçimiz bu yıl umduğunu hiç bulamayarak sezonu zorlu bir süreçle kapatacak. Fıstık hasadının sonlarına yaklaştık. Bölgede üreticinin geçen yıla oranla 75 bin ton seviyelerinde kaybı var. Gaziantep özelinde ise kuraklığı daha çok hissettik. Kentimizde geçen yıl 75 bin ton seviyelerinde elde ettiğimiz rekolte bu yıl 30 bin ton seviyelerinde gerçekleşecek" diye konuştu.

FİYATININ YÜKSELMESİ KAÇINILMAZ OLACAK

Cuma Yiğit, Antep fıstığının, bölgedeki en önemli tarımsal ürün olduğunu anlatarak rekoltedeki düşüşün, fıstık fiyatlarında artışa neden olabileceğini vurgulayıp, "Rekoltenin düşmesi ister istemez piyasayı da etkileyecektir. Ürünün az olması sebebiyle fiyatların yükselmesi kaçınılmaz olacaktır" dedi

KAYNAK: DHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 12
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    dicle ve firat suyunu borularla taşıyamıyoruz ????
    Cevapla
  • EMS 1 yıl önce Şikayet Et
    maalesef esnaflık zıvanadan çıktı. çoğu insan "bir bahane bulsak da zam yapsak " modunda.
    Cevapla
  • Elazigli 2323 1 yıl önce Şikayet Et
    RABBİM ins elinizdekileri alir Kansiz şükürsüz mahluklar,sanki cok ucuza veriyorlarda rekolte dusukmuste fiyat yukselecekmiste. KİMSEDE SORMUYOR FIYAT YUKSELTINCE REKOLTEMI COGALACAK KAN EMICILER.
    Cevapla
  • Rekolte 1 yıl önce Şikayet Et
    Hasata kadar çok büyük Rekolte bekleniyordu hasat zamanı ne hikmetse Rekolte müthiş düştü düştü ne ayak bunlar anlamıyorum
    Cevapla
  • Davud emmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Sadece fıstık için söylemiyorum , bütün gıda ürünlerinde fiyatları şişirmek için her türlü katakulleyi çeviren ve kendi halkına kendi insanına yedirmeyenin Allah belasını versin , Allah onları hem dünya hem ahirette rezil rüsva eylesin , üç günlük dünya işte , biriktirin paraları kefen'in cebine koyarsınız giderken.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle