Sterlin dolar karşısında eriyor: Tarihinin en düşük seviyesi

Fed’in sert faiz artış patikasına girmesiyle düşüşe geçen sterlin dolar karşısında erimeye devam ediyor.

GİRİŞ 26.09.2022 11:07 GÜNCELLEME 26.09.2022 11:16
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İngiltere’de yeni Başbakan Liz Truss’un agresif vergi kesintilerini öngören paketinin enflasyonu daha da tetikleyeceği endişesi ve Fed’in sert faiz artış patikasına girmesiyle düşen sterlin haftaya dolar karşısında rekor düşük seviyeyle giriyor.

Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng haftasonu, vergi kesintileri planını kastederek “daha fazlası yolda” açıklaması yapmasıyla sterlin Asya’da yüzde 5 civarında değer kaybederek 1,0350 dolar ile rekor düşük seviyeye geriledi.

Sterlin/TL kuru 19,15 seviyesinin altını test ettikten sonra 19,50 seviyesi etrafında denge sağladı.

Kwarteng Cuma günü 45 milyar sterlinlik vergi kesintisi açıklamıştı. Paket, kurumlar vergisinde indirimin yanısıra en zengin kesimden alınan vergilerde ve finansal karlardan alınan vergilerde büyük indirimler öngörüyordu. 1980’lerdeki indirimlerin aksine Kwarteng’in planı büyük oranda borçlanma ile finans edilecek.

'DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞECEK'

Plan bu yönüyle, İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyonla faiz artışlarıyla mücadele ettiği ve borçlanma maliyetlerinin arttığı bir dönemde açıklanarak yatırımcıları memnun etmemişti. Saxo Capital Markets Stratejisti Jessica Amir “Sterlinin çöküşü piyasaların İngiltere’nin finansal gücüne olan güvensizliğini gösteriyor. Sterlinin pariteye gerilemesine çok az kaldı ve durum bu noktadan daha da kötüleşeceğe benziyor” yorumunu yaptı.

ESKİ ABD HAZİNE BAKANI UYARMIŞTI

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, geçen hafta yaptığı değerlendirmede sterlinin dolar karşısında paritenin altına gelebileceği uyarısında bulunmuştu.

Summers, yeni göreve gelen İngiltere Başbakanı Liz Truss tarafından benimsenen ekonomi politikalarını, sterlinin ABD doları ile pariteyi geride bırakması için koşullar yarattığı gerekçesiyle eleştirmişti.

Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, "Bunu söylemek beni çok üzüyor, ancak İngiltere gelişmekte olan bir ülke gibi davranarak kendisini batmak üzere olan bir ülkeye dönüştürüyor" diyen Summers, "İngiltere’nin ekonomi politikaları uzun zamandır herhangi bir büyük ülkenin izlediği en kötü makroekonomik politikalar olarak hatırlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 8
  • alparslan 1 yıl önce Şikayet Et
    İngiltere için adam ülkenizin büyüklüğüne güvenin gelişmekte olan ülke gibi ekonomi politikası uyguluyorsunuz bu şekilde ülkeyi batıracaksınız diyor. Bizde ise altyapı ve üst yapısını büyük ölçüde tamamlamış ve yenilemiş bir ülke olarak üretim, ihracat, istihdamda rekorlar kırılırken, insanlar ve sektörler güvenli liman olarak görürken, kamu borç oranı ve bütçe açığı iyi durumdayken, küresel sorunlar dışında kendinden kaynaklı ekonomik bir sorun yokken, bir kesim ülkeyi batmış göstermeye çalışıyor.
    Cevapla
  • alparslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Dengelenmeye ilişkin fiyat değişimlerinin karşılığı olarak ortaya çıkan ve gerçekleşeni bulmaya yönelik olarak ölçülen enflasyon bu dengelemenin sonucundaki matematiksel bir parametredir. Ekonominin geleceğini değerlendirmek için kamu borç oranına, bütçeye, üretime, ihracata, istihdama, cari dengeye, yatırımlara, yatırım malı ithatına vs bakmak gerekir. Bu rakamlar kriz var söyleminin boş olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bu değerlendirme 2002 2012 ve 2022 bütçeleri ile bu yıllardaki merkezi yönetim borç yapısı karşılaştırılarak doğrulanabilir. Ülkemize güvenin.
    Cevapla
  • alparslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Niye pes. Birçok ülke için iflas çanları çalarken bunlar haber olmasın mı? Sadece ekonomimiz battı, tl çöktü, büyük kriz var diyenlere mi katılalım. Asla! Zira enflasyon tek başına sorun değil... yıllarca tl pahalıydı, bu potansiyel ve bazı tetiklemeler neticesinde düzeltme yaptı, arkasından kendi paramıza güven kaybı sebebiyle dolarizasyon yaşandı, bir de üstüne doların dünyada güçlenmesi geldi. Artık bu gerçeklerle birlikte yeni bir denge oluşuyor.
    Cevapla
  • 1071 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa ABD nin oyununa geldi Rusya’ya ambargo uygullatı AB yi bitirdi
    Cevapla
  • Kadirovic 1 yıl önce Şikayet Et
    Doları değerli tutup abd yi batmaktan kurtarmak için tüm ülkelerin para birimlerinin değeri bilinçli şekilde düşürülüyor. Bunun tek çözümü var o da Doları rezerv para birimi olmaktan çıkartmak...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle