Apple, Hindistan'da iPhone 14 üretimine başladı

Çin ve ABD arasında sık sık yaşanan gerilimler sonrası teknoloji devi Apple, tedarik zincirinde sorun yaşanmaması için üretimini Hindistan'a kaydırmaya başladı.

Apple, Hindistan'da iPhone 14 üretimine başladı
Apple, Hindistan'da iPhone 14 üretimine başladı
GİRİŞ 26.09.2022 09:51 GÜNCELLEME 26.09.2022 09:51

Apple, tarafından yapılan açıklamada iPhone 14 modellerinin Hindistan'da da birleştirilmeye başlandığı duyuruldu.

Şirketin küresel ortağı Foxconn, iPhone 14 modellerini Hindistan'ın Chennai şehri  yakınlarındaki Sriperumbudur tesisinde üretmeye başladı. Hindistan'da üretilen iPhone'lar bu yıl içinde satışa sunulacak. 

Bir Apple sözcüsü TechCrunch'a yaptığı açıklamada "iPhone 14'ü Hindistan'da üretmekten heyecan duyuyoruz" açıklamasında bulundu.

APPLE, ÇİN'E OLAN BAĞIMLILIĞINI AZALTMAYA ÇALIŞIYOR

Apple, ilk olarak 2017 yılında Hindistan'da akıllı telefonların montajına başlamıştı. Şirket, Çin'e olan bağımlılığını yavaş yavaş azaltmayı hedefliyor. Analistlere göre Apple, Hindistan'ı 2025 yılına kadar küresel bir iPhone üretim merkezine dönüştüreceğini tahmin ediyor.

Bu ayın başlarında yayınlanan bir raporda JP Morgan analistleri, Apple'ın 2022'nin sonlarına kadar küresel iPhone 14 üretiminin yüzde 5'ini Hindistan'a taşıyacağını ve Hindistan'daki üretim kapasitesini 2025 yılına kadar tüm iPhone'ların yüzde 25'ini üretecek şekilde genişleteceğini söyledi.

TEKNOLOJİ DEVLERİ ÜRETİMİ HİNDİSTAN'A KAYDIRIYOR

Hindistan hükümeti de Yeni Delhi'yi bir üretim merkezi yapmak için çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda Hindistan, Apple'ın üretim ortakları Foxconn ve Wistron'a kazançlı sübvansiyonlar sunarak yatırımlarını ülkeye çekti. 

Öte yandan Apple dışında diğer önemli teknoloji devleri üretimi Hindistan'a kaydrıyor. Samsung, Xiaomi, Oppo, Vivo ve OnePlus da Hindistan'da telefon üretimi yapan markalar arasında yer alıyor. Google da Pixel akıllı telefonların bazı üretimini Hindistan'a taşımayı da planlıyor.

KAYNAK: TECHCRUNCH
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar