Türkiye'den çığır açacak projeler: Seri üretimi başlıyor

Enerji Bakanlığı'ndan çığır açan yeni projeler geliyor. Bunlardan biri de yürüdükçe elektrik üretecek BASTEM.

GİRİŞ 26.09.2022 12:16 GÜNCELLEME 26.09.2022 13:06
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN) geliştirdiği çevreci ürünler ile enerjide ve geri dönüşümde devrime hazırlanıyor.

Dünyaya paralel olarak hedefini yenilenebilir, çevreci ve verimli teknolojilere yönelten TEMSAN, Ankara'da bulunan AR-GE merkezinde genç mühendisleri ile başta güneş enerjisi olmak üzere birçok alanda buluşlara imza atıyor. Bir grup gazeteciye AR-GE merkezini gezdiren TEMSAN Genel Müdürü Fatih Öztürk, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi vererek, geliştirilen ürünleri tanıttı.

ELEKTRİKTE 'MOBİTEM' İLE MOBİLİTE

TEMSAN tarafından geliştirilen ürünlerden biri MOBİTEM. Bu cihazda amaç, tarımsal arazilerin sulanabilmesi için gerekli enerjinin güneşten karşılanması. Bir römorkun üzerinde yer alan yerli güneş panelleriyle üretilen elektrik, tarımsal sulama faaliyetlerinde kullanılabiliyor. Cihazdan sadece tarımsal sulamada değil, elektrikle çalışan her cihazda faydalanılabiliyor.

Ayrıca içinde bulunan akülerle gündüz üretilen elektrik, kullanılmadığı takdirde akülerde depolanabilip gece kullanılıyor. Bir aracın arkasında kolay bir şekilde taşınabilen MOBİTEM'in ilk prototipi saatte 2,1 kilovatsaat elektrik üretebiliyor. Karayolları taşımacılığına uygun olarak geliştirilen ve yüzde 85 yerlilik oranına sahip MOBİTEM, seri üretime geçmek için gün sayıyor.

HAYVAN ATIKLARINDAN 'BİOTEM' İLE GAZ ÜRETİMİ

TEMSAN'ın dikkati çeken ürünlerinden birisi de BİOTEM. Burada da yine çiftçiler düşünülmüş. Organik atıkları kullanarak biyogaz üreten BİOTEM, doğalgazın olmadığı kırsal alanlarda hayvancılıkla uğraşan vatandaşın pişirmede kullanacağı enerjiyi temiz ve yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. Cihaz, yaklaşık 3 büyükbaş hayvanın atığıyla 1 ayda 12 kilogramlık bir mutfak tüpüne eşdeğer üretim sağlıyor. Şu anda Türkiye'de 10 ilde kullanılmaya başlayan ürün, seri üretime hazır.

YÜRÜDÜKÇE ELEKTRİK ÜRETEN 'BASTEM'

TEMSAN'ın geliştirdiği bir diğer ürün ise yürüdükçe elektrik üreten BASTEM. Bu cihazla mekanik sıkışmayı gerilime dönüştüren diskler yardımıyla çok küçük miktarlarda da olsa elektrik üretiliyor. Cihazla adım başına 0,03 vat enerji üretiliyor. Şu anda prototipi üretilen cihazda hedef, bu cihazı liseler, üniversiteler, millet bahçeleri, yaya geçitlerinde kullanarak elektrik üretmek.

BAKAN DÖNMEZ: VERİMLİLİK VE YENİLENEBİLİR ÇÖZÜMLER ÇOK ÖNEMLİ

Sabah'ın haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TEMSAN'ın çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, "Özellikle bizim gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerde TEMSAN'ın hayata geçirdiği gibi verimlilik ve yenilenebilir çözümler çok önemli. Bu alana yapılan her yatırım, Türkiye'nin geleceğine yapılmış oluyor. TEMSAN'ın gelecekte gurur duyacağımız birçok işe daha imza atacağına inancımız tam. Buradaki genç mühendislerimizin heyecanı bizleri de heyecanlandırıyor" dedi.

Prototipi geliştirilen cihazların yakın zamanda seri üretime geçmesi yönünde hazırlıklarının da tamamlandığını belirten Dönmez, "Burada bizim amacımız sanayicimize yol göstermek. TEMSAN geliştirecek, talep olması halinde seri üretime geçilecek. Hepsinin tek amacı, enerji ithalatını düşürmek ve dolasıyla cari açığı azaltmak. Belki küçük adımlar olarak görünebilir ama bu adımların, cihazların birbirinden değerli olduğundan hiç şüphe etmedik" diye konuştu.

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 20
  • AHMET DAL 1 yıl önce Şikayet Et
    Çatı üzerine montaj yapılarak çifte masraf çıkıyor. Çatılı baştan Güneş enerjisi sistemleri yapmak lazım.
    Cevapla
  • siuuuu 1 yıl önce Şikayet Et
    var zaten
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Müteahhitler bunu yapıp fiyata eklerse böylece taksitlenmiş olur
    Cevapla
  • Mahir 1 yıl önce Şikayet Et
    Var zaten elektrik üreten kiremit . aynı kiremit görüntüsu var.hem kiremit görevi görüyor hemde evin elektriğini uretiyor.adamlar yapmış.
    Cevapla
  • Karanlık Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Küçücük elektrik üretimi için bir çok çalışma ve ürün yapılıyor. Bu çalışmalara balta vuran sistemlerde var. Öncelikle belediyelerin ve sitelerin havuz,su fışkırma sistemleri güneş veya alternatif enerji ile çalışsın. Bir siteye gidiyorum. Suyu şebeke elektriği ile pompalıyor şelale yapmış. Öbürü havuzda su fışkırtıyor. Yazık.
    Cevapla
  • Okuyorum 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim muhalefet inat eder yürümez ak partiye yarar diye
    Cevapla
  • Nihat 03 1 yıl önce Şikayet Et
    Rüzgar enerjisi santrali geliştirdim,hiçbir kurum ve kuruluştan yardım alamadım.
    Cevapla
  • zeki 1 yıl önce Şikayet Et
    İstiklal caddesine hemen döşeyin..İstanbulun elektriği beleşe gelir..
    Cevapla
  • Erbil 1 yıl önce Şikayet Et
    Trafiğin yoğun olduğu yere döşenirse gerçekten beleşe gelir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle