Egzoz muayene ücreti 2022 | Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmamanın cezası ne kadar?

Belirli periyotlar halinde yapılması zorunlu tutulan egzoz gazı emisyon ölçümü ücreti ve yaptırmamanın cezası 2022 yılı itibariyle ne kadar oldu? İşte, TÜVTÜRK'ün paylaştığı bilgiler doğrultusunda egzoz gazı emisyon ölçümünün püf noktaları!

Egzoz muayene ücreti 2022 | Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmamanın cezası ne kadar?
Egzoz muayene ücreti 2022 | Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmamanın cezası ne kadar?
GİRİŞ 24.09.2022 17:18 GÜNCELLEME 24.09.2022 17:26
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Türkiye'deki yüz binlerce araç sahibi, belirli aralıklarla egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmaktadır. Zamanı geldiği halde bu uygulamaya girmeyen araç sahipleri yüklü miktarda ceza ile karşılaşıyor. Bundan ötürü TÜVTÜRK şubelerinden randevular alınıp belirlenen tarihlerde emisyon ölçümü gerçekleştiriliyor. Peki, içerisinde bulunduğumuz 2022 yılı itibariyle egzoz gazı emisyon ölçümü ücreti ne kadar?

TOKİ ev ödemelerinde %25 indirim mi yapılacak? Ev alanlara sevindiren haber geldi!TOKİ ev ödemelerinde %25 indirim mi yapılacak? Ev alanlara sevindiren haber geldi!

EGZOZ MUAYENE ÜCRETİ

TÜVTÜRK şubelerinde gerçekleştirilebilen egzoz muayene ücreti, 2022 yılında KDV dahil 110 TL olarak belirlendi. Bu rakam bir önceki yıl 90 TL tutarındaydı.

Ölçüm sonucu onaylanmayan veya olumsuz sonuçlanan araç sahipleri, bir aylık süre zarfında ücretsiz muayene etme hakkına sahiptir.

CEZASI CEP YAKIYOR

Bakanlığın belirlediği tarihler aralığında egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sahiplerine 2 bin 815 TL tutarında idari para cezası kesilir.

Egzoz muayene cezası

Bu rakam, standartlara aykırı emisyona neden olan araç sahipleri için 5 bin 633 TL'dir.

Ayrıca Katalitik Konvertör, Dizel Partikül Filtre, SCR, EGR gibi emisyon parçaları çalışmayan araçlara da 2 bin 815 TL'lik ceza yansıtılır.

HANGİ ARAÇLAR MUAF TUTULUYOR?

İş Makineleri, Traktörler, Motosikletler ve Mopetler, Elektrikli Araçlar, Hibrit Elektrikli Araçlar, Hidrojen Yakıtlı Araçlar, 1979 Model ve Öncesi Dizel Araçlar egzoz gazı emisyon ölçümü uygulamasından muaftır.

Bunun dışındaki tüm araçlar, sahipleri tarafından Bakanlıkça belirlenen periyotlarda kontrol yaptırmakla mükellef tutulmuştur.

ÖLÇÜM SÜRESİ

TÜVTÜRK'ün ve Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, hususi ve resmi araçlar için ölçüm süresi ilk üç yaş sonunda ve devamındaki her iki yılda bir olacak şekilde belirlenmiştir.

Egzoz gazının doğaya salındığı an

Kamyon, kamyonet, otobüs, taksi gibi ticari araçlar ile hususi otomobil sınıfına girmeyen diğer araçlarda da birinci yaş sonu ve devamındaki her yılda yapılması esas alınıyor.

BELGELER DİJİTAL ORTAMA YÜKLENİYOR

Egzoz gazı emisyon ölçümü uygulamasından başarıyla geçen araçlar için yetkili şubeler tarafından belge hazırlanıyor.

Daha sonra araç sahibine kısa SMS gönderilip belgenin PDF'si e-Devlet'e yükleniyor. Bu sayede egzoz muayenesinden çıkan vatandaşlar, onay belgelerine internet üzerinden ulaşabilmektedir.

ÖNEMLİ BİLGİLER

Bakanlığın yetkili şubelerine egzoz muayenesi yaptırmaya gidecek araç sahiplerinin uyması gereken bir dizi madde bulunuyor. Bunlar şu şekildedir:

Ölçümden önce eğer varsa egzoz sistemindeki arızaların giderilmesi gerekmektedir. Olası arıza tespitinde muayeneniz olumsuz sonuçlanabilir.

Aracınızda Katalitik Konvertör sistemi varsa bu bölümün sağlam olması önemseniyor.

Otomobilinizin veya taşıtınızın diğer periyodik bakımlarının zamanında yapılması beklenmektedir.

Aracın ilk sahibiyseniz, egzoz gazı emisyon ölçümüne gideceğiniz tarih; araç muayenesi tarihiyle aynı güne sabitlenmiştir.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 11
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    İktidar olacak parti, vatandaşına maddi yük getirecek düzenlemeleri kaldırılmalı. Yandaşları zengin etme yolları kapanmalı, Milyonlarca devlet işçisi, memuru varken elektrik, doğalgaz, su, şahıslara satılmamalı... serbest piyasa kaldırılmalı.
    Cevapla
  • ali.k 1 yıl önce Şikayet Et
    hadi gözün aydın komunistligi getirdin , sonra yatirimciları zor bulursun bu ülkeye gelmekle. hangi kafa bu. kardesim kafaniza göre düzen olurmu dünya küçüldü. geç artık bu komunist kafayı. yoksa git kubaya hala orada sosyalist kafa var başta, nasıl da yaşadıklarını anlatmaya gerek varmi?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Egzoz muayenesi alınan bir hizmet değildir, bunun için ücret alınması doğru değildir.Bu işlem araç visesi alınırken yapılması gerekir bütün dünyada olduğu gibi.
    Cevapla
  • ali.k 1 yıl önce Şikayet Et
    hadi ya gel almanyaya da her iki senede bir senden egsoz muyane ucreti alsinlar 40 ero -)))
    Cevapla
  • Adalet 1 yıl önce Şikayet Et
    Trafik sigortası, araç vizesi, eksozu, bandrolu yağı,yakıtı, servisi ustası say say bitmiyor araç almak binmek işkence oldu maalesef..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Galıyo galıyo inanır gadir inan ki...
    Cevapla
  • Gadir İnanır 1 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır ölçerler bir araç daha egsoz muayenesinden kalmadı, neyi ölçüyorlar bilen var mı
    Cevapla
  • Celal şahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bugün ben kaldım ölçümlerim gazda ve benzinde hep yüksek çıkıyor işkembeden sıkma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle