Çiftçi Kayıt Sistemi'nde düzenlemeye gidildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) dijitalleşmeyi artırıp, bürokrasiyi azaltmak amacıyla yeni uygulamaları devreye alıyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi'nde düzenlemeye gidildi
Çiftçi Kayıt Sistemi'nde düzenlemeye gidildi
GİRİŞ 23.09.2022 13:45 GÜNCELLEME 23.09.2022 14:19
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtların kolaylaştırılması amacıyla düzenlemeye gidildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, söz konusu değişiklikle, önceki yönetmeliğin yayımlandığı tarihten bugüne kadar tespit edilen aksaklıkların giderilmesi, taşra teşkilatında uygulama birliğinin sağlanması, devreye alınacak yeni iş modellerine ve geliştirilen yeni politikalara adapte olunması için dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçlandı.

Bu kapsamda, başvuruların e-Devlet üzerinden alınması amacıyla değişikliğe gidildi. Ürün güncellemesi yapacak çiftçiler ekim ayı itibarıyla başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek.

Bu uygulamadan ürün güncellemesi yapacak çiftçiler yararlanacak. Arazi bilgilerinde değişiklik yapacaklar ve ilk defa ÇKS'ye kayıt yaptıracakların ise Bakanlığa bağlı il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekiyor.

ÇKS başvuru süresi 31 Aralık'a çekildi

Ziraat odalarından her yıl alınan Çiftçi Belgesi tüm başvurular için sadece ilk başvuruda talep edilecek.

Önceki düzenlemede 1 Eylül ile sonraki yılın 30 Haziran tarihlerinde belirlenen müracaat süresi, üretim planlaması yapılabilmesi için başvurunun başladığı 31 Aralık'a alındı. Böylece başvuru süresi 4 aya düşürülmüş oldu.

Ayrıca 31 Aralık'a kadar başvuruda bulunan çiftçiler, ürün değişikliklerini şubatta yapabilecek.
Ürün beyan formlarında yer alan muhtar ve 2 azanın imza uygulaması da fiiliyatta amaca hizmet etmediği gerekçesiyle kaldırıldı.

"Bazı aksaklıkları düzelttik"

Konuya ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sistemin çiftçilerin kullanabileceği basit bir iş akışından oluştuğunu belirtti.

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle Çiftçi Kayıt Sistemi ile ilgili yeni bir adım attıklarını kaydeden Kirişci, şu ifadeleri kullandı: "Geçmiş dönemde tespit ettiğimiz bazı aksaklıkları düzelttik, taşra teşkilatında uygulama birliği sağladık. Bununla birlikte Bakanlık olarak devreye alacağımız yeni iş modellerine ve yeni politikalara daha kolay adaptasyon için dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçladık. Çiftçi kardeşlerimize hayırlı olsun."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Kkkk 1 yıl önce Şikayet Et
    Ziraat odaları hemen kapatılmalı
    Cevapla
  • Hüdaverdi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ziraat odalari çifçiyi resmen soyuyor. Burası tam bir arpalık.Bizlerden aldıkları paralarla saltanat sürüyorlar. Devlet yetkililerinin bizleri bu arpalıklardan kurtarmasını bekliyorum.
    Cevapla
  • Hüdaverdi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ziraat odaları hangi çifcinin derdine derman olmuş. Ziraat odaları resmen çifçiyi soyuyor. Yaptıgi bir is varmı para almaktan başka. Birde seçilen başkanlar ölene kadr
    Cevapla
  • I.ilhan 1 yıl önce Şikayet Et
    il dışından gelenler için çok güzel bir uygulama, aza muhtarlara ulaşamıyorduk, ziraat odaları çiftçiye ne faydası varsa gereksiz yere çiftçiden para alıyordu geç kalmış bir uygulama.Tapu kayıtları her şeyi doğruluyordu. E-devlet,de her şeyi doğrular.Bu kadar basit daha önce neden yapılmadı.
    Cevapla
  • Ünsal Tokcan 1 yıl önce Şikayet Et
    Çiftciler heryıl dosya hazırlamamalı. Ancak arazisinde artma veya eksilme gibi durumlarda bilgi amaclı yenilemeli. Ziraat odalarından evrak alımına son verilerek E devlette görünür durumu itibar edilmeli. Ayrıca ilçe tarım mudürlügünden alınan evrak,ÇĶŞ belgeside aynı yöntemle E devlete eklemlenmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle