Türkiye'nin tecrübesinden faydalanacaklar! Talep artıyor: 7 trilyon dolar...

Müslüman nüfusun helal ürün ve hizmetlerin belgelendirmesine ilişkin ilgi ve talebi giderek artıyor. Helal ekonomisinin büyüklüğü 7 trilyon dolara ulaştı.

GİRİŞ 23.09.2022 12:04 GÜNCELLEME 23.09.2022 12:40
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Enstitüden yapılan açıklamaya göre, "Helalle İlgili Faaliyetlerde Yer Alan Kişilerin Belgelendirmesini Yapan Kuruluşlar İçin Genel Gereklilikler Standardı" kapsamında, dünyada ilk akredite kuruluş olan TSE, helal ürün ve hizmet ticaretinin gerçek potansiyelinin ortaya çıkması için yurt içinde ve dışında çalışmalarını sürdürüyor.

TÜRKİYE'NİN TECRÜBENDEN FAYDALANACAKLAR

TSE, Kazakistan'da SMIIC tarafından kabul edilen standartlara dayalı helal kalite altyapısının kurulması, helal ürünlerin uygunluk değerlendirmesi ve Türkiye'deki tecrübelerinin aktarılması amacıyla KazStandard ile mutabakat zaptına imza attı.

Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) genel kurul toplantısının yapıldığı Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinde TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin ile KazStandard Genel Müdürü Gabit Mukhambetov'un imzaladığı zapta göre iki kurum, Kazakistan'da helal kalite altyapısının kurulması ve uygunluk değerlendirmesi gibi konularda iş birliği yapacak.

TSE ve KazStandard, SMIIC standartlarının kabul edilmesinde ve uygulanmasında birbirlerini destekleyecek, küresel helal kalite altyapısı konularında görüş alışverişinde bulunacak. Ayrıca, standartların geliştirilmesi amacıyla bilgi ve deneyim paylaşımı yapılacak.

Bilgi ve yeniliğe dayalı yüksek verimlilikte bir ekonominin oluşturulmasına katkıda bulunmak için iki kurum birlikte çalışacak. Gıda, tarım ve helal ürünlerin uygunluk değerlendirmesi alanında da iş birliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

"TSE'NİN FAALİYETLERİNİ YAYGINLAŞTIRIYORUZ"

Açıklamada görüşlerine yer verilen TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Enstitünün dünyadaki bütün standardizasyon kuruluşlarının üyesi durumunda bulunduğunu bildirdi.

Şahin, helal belgelendirmesi alanında TSE'nin faaliyetlerini yaygınlaştırdıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Gıda alanında gönüllülük esasına dayalı olarak belgelendirme yapıyoruz. Bunun ilk örneklerini geçtiğimiz yıllarda başlatmıştık. Helal belgelendirme altyapısının oluşturulması ve geliştirilmesinde edindiğimiz tecrübeleri KazStandard'a aktaracağız. Helal ürünlerin uygunluk değerlendirmesi, mevcut gereksinimler ve belgelendirme programları hakkında bilgi paylaşımı yapacağız. Standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında KazStandard'ın kapasitesinin geliştirilmesine yönelik de çalışmalar yürüteceğiz."

TİCARET HACMİNE OLUMLU KATKI

Açıklamaya göre, dünyada yaşayan Müslüman nüfusun helal ürün ve hizmetlerin belgelendirmesine ilişkin ilgi ve talebi giderek artıyor. Helal kavramı gıda, finans, tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik, lojistik ve turizm gibi geniş bir yelpazeye hitap ediyor. Helal kavramının, ürünlerin üretiminden tüketiciye ulaşana kadar her aşamada hijyenik olma özelliklerini içermesi, bu alandaki farkındalığın artarak devam edeceğini gösteriyor.

Helal ürün ticaretindeki engellerin aşılması açısından global anlamda kabul görecek helal belgelendirme sisteminin oluşturulmasına dikkat çekiliyor. Bu kapsamda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) çatısı altında yer alan SMIIC, bu yönde bir sistemin oluşturulmasında düzenleme yapabilecek en uygun platform olarak görülüyor. İİT üyesi ülkelerin katkılarıyla hazırlanan OIC/SMIIC standartlarının etkinleştirilmesi ve akreditasyon sisteminin hayata geçirilmesi ile helal belgeli ticaret hacminin artacağı değerlendiriliyor.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 14
  • 10₺1 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizdeki ürünlerin çoğu yahudi ürünü helalmi sizce ülkemizde helal ütün varmı ürünün helel olması İçin ürünü yapanın temiz olması lazım insanlar artık cünüp geziyor üretimi cünüp yapıyor
    Cevapla
  • İsmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz helal mı haram mı ne yediğimizi bilmiyoruz ki! Her taraf fırsatçı fırıldak esnaf market kabzımal ile dolmuş ne tecrübesi
    Cevapla
  • MİUS Kızıl Elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman ülkeler kara ve demiryolu ile birbirine tamamen bağlanmalı. AB-D'nin ekonomik ambargolarından etkilenmemek için Müslüman ülkeler ticareti olabildiğince kendi aralarında yapmalı. ABD'nin desteklediği teröristlere her operasyon yapılışında daha fazla ilerlerseniz ekonomik ambargo uygularız tehdidi yüzünden ülke bölünecek neredeyse çünkü teröristlerin yumurtlama bölgelerine ekonomik ambargo korkusuyla operasyon yapılamıyor. İhracatın en az yüzde 60'ı AB ülkelerine yapılıyor işte buda bizi tehditlere boyun eğecek hale getiriyor.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Keçiler İslami Usullere göre kesilerek , keçi etinden helal ürünler üretilip , piyasaya sunulabilir . Bıldırcın üretim çiftlikleri parasal teşvik sağlanmalı , Et ve yumurtasından istifade edilmelidir . Sakatat ürünlerinde hijyen tedbirleri sıkı tutulmalı , sirke , tuz , kekik yağı tatbiki vb antiviral ve antibakteriyel işlemlere tabi tutulmalıdır .
    Cevapla
  • madenci 1 yıl önce Şikayet Et
    gimdesten başka tanımam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle