Fransa'da fabrikalar kapanıyor: 150 bin şirket tehdit altında

Fransız Le Monde gazetesi, ülkede yükselen enerji fiyatları karşısında fabrikaların ayakta duramayıp üretimi durdurmak zorunda kaldıklarını yazdı.

Fransa'da fabrikalar kapanıyor: 150 bin şirket tehdit altında
Fransa'da fabrikalar kapanıyor: 150 bin şirket tehdit altında
GİRİŞ 21.09.2022 10:40 GÜNCELLEME 21.09.2022 12:16
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Gazetede yer alan "Enerji fiyatları artıyor, fabrikalar kapanıyor" başlıklı haberde küçük ve orta ölçekli çok sayıda şirketin üretimlerini kısıtladıkları hatta bazen tamamen durdurdukları belirtilirken durumun giderek kötüleşeceği öngörüsüne yer verildi.

Haberde hükümetin açıkladığı enerji tasarruf tedbirleri ve çabalarının yükselen enerji fiyatları karşısında fabrikaların havlu atarak üretimlerine ara vermesiyle sonuçsuz kaldığına işaret edildi.

Fransız cam devi Duralex'in 5 ay boyunca üretim yapmayacağı hatırlatılan haberde, çelik üreticisi LME'nin 31 Aralık'tan itibaren kuzeydeki fabrikalarında üretimi durduracağına, ArcelorMittal'in üretimi yavaşlattığına ve Arc France'de üretimin yarı yarıya azaldığına dikkat çekildi.

LİSTE GİTTİKÇE UZUYOR

Haberde kapanan ve üretimi kısıtlayan firmalar listesinin gitgide uzadığına vurgu yapıldı.

Nancy yakınındaki Custines'te Le Bronze-Alloys grubuna bağlı döküm şirketinin 16 Eylül'de kapama kararını duyurduğuna değinilen haberde, "Ayrıca çelik, cam, metal endüstrisi ile yoğun enerji tüketimine ihtiyaç duyan küçük ve büyük ölçekli on binlerce şirket kapanma tehdidiyle karşı karşıya." ifadesi kullanıldı.

Haberde, Fransa Girişim ve Girişimciler Federasyonunun (FEEF) 22 bin üyesinin yüzde 42'sinin yıl sonu kazançlarının yüzde 30'dan fazla düşmesini bekledikleri ifade edilerek, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Genel Konfederasyonunun üyeleri arasında yaptığı anketlere dayanılarak 150 bin şirketin tehdit altında olduğunu tahmin ettiği aktarıldı.

İŞÇİLERE KISMI İŞSİZLİK UYGULAMASI

Hükümetin şirketleri desteklemek için açıkladığı önlemlerin oldukça karmaşık ve kapsamının kısıtlı olduğu kaydedilen haberde, işletmelerin elektrikte tavan fiyat uygulaması istediği hatırlatıldı.

Haberde, Arc France'in siparişleri azaldığı halde doğalgaz faturasının 2022'de 75 milyon euroya ulaşarak geçen yılın 4 katına çıktığı ve önceden bir ürünün fiyatının yüzde 10'unu oluşturan gaz maliyetinin şimdi yüzde 40'ını ulaştırdığı örneği paylaşıldı.

Şirketin, birkaç hafta içinde 9 fırınından 4'ünü kapatmayı planladığı belirtilen haberde, firmanın 4 bin 900 çalışanından 1600'üne 2 gün kısmi işsizlik uygulayacağı ve bu kişilere maaşlarının yüzde 84'ünün ödeneceği, bunun yüzde 72'lik kısmını devlet öderken, yüzde 12'lik kısmını şirketin ödeyeceği belirtildi.

Haberde, bir diğer cam üreticisi Duralex'in de geçen yıl 2,5 milyon euro olan, bu yıl 12-13 milyon euroya ulaşan enerji faturası karşısında 1 Kasım'dan itibaren fırınını kapatacağı ve 5 ay boyunca üretimi durduracağı, ayrıca fabrikada çalışan 250 işçinin kısmı işsizlik statüsüne alınacağı ve maaşlarının yüzde 95'inin ödeneceği ifade edildi.

Duralex'te, enerji maliyetinin cironun yüzde 40'ına ulaşmasının sürdürülebilir olmadığına dikkat çekildi.​​​​​​​

BELÇİKA'DA MAĞAZALAR IŞIKLARI KAPATACAK

Belçika Ticari İşletmeler Federasyonu (Comeos), enerji krizi nedeniyle "sorumlu ticaret" başlığı altında yeni tasarruf tedbirleri uygulanacağını açıkladı.

Buna göre, 1 Ekim'den itibaren süpermarketler, giyim mağazaları, güzellik salonları, elektronik eşya mağazaları, yapı ve dekorasyon mağazaları, oyuncakçılar ve kitapçılar enerji tüketimlerini azaltacak.

Ülkedeki binlerce mağaza ve dükkan, kapanma saatlerinden 1 saat sonra vitrin ışıklarını ve iç aydınlatmaları kapatacak.

Mağazalar, içerideki sıcaklığı da 19 dereceyle sınırlandıracak.

Ayrıca, ısı kaybı yaşanmaması için mağazaların girişleri kapalı tutulacak.

Söz konusu tasarruf tedbirleri, ülkedeki restoran ve kafeleri kapsamayacak.

Belçika hükümeti, kamu binalarında 19.00-06.00 saatlerinde aydınlatmaların kapatılması, ısıtmanın en yüksek 19 dereceye ayarlanması kararı almıştı.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 16
  • @rom@ 1 yıl önce Şikayet Et
    beter olun
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde yiyecek ihracatını batıya azaltalım bu kadar zulüm yapıyorlar Bulgaristan dan geçişleri zorlaştıralım ülkede pahalılığa neden oluyor Avrupa bizddn geçiniyor
    Cevapla
  • vw almayin 1 yıl önce Şikayet Et
    dünya yaniyor
    Cevapla
  • Umut 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Ukrayna Rusya savaşında hayır varmış Avrupa'nın rahati bozuldu hep bizmi sürünecektik
    Cevapla
  • enişte 1 yıl önce Şikayet Et
    beter olun diyenlerin tek yediği makarna ekmek galiba !!! avruba dünyanın doymayan insanıdır. Eğer ekonomisi durursa Türkiyede de ihracat durur ve işsizlik başlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle