Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz mesajı

Avrupa Merkez Bankası Lagarde, bankanın faizleri nötr seviyenin üzerine çıkarabileceğine işaret etti. Nötr faiz seviyesi yüzde 1,5 ile yüzde 2 bandında görülürken bu rakam bankanın yüzde 0,75 mevduat faizinin epey üzerinde kalıyor.

Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz mesajı
Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz mesajı
GİRİŞ 21.09.2022 09:45 GÜNCELLEME 21.09.2022 09:45

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde dün ECB'nin, talebi düşürmek ve kabul edilemez seviyelere tırmanan enflasyonla mücadele etmek için faiz oranını ekonomik büyümeyi kısıtlayacak seviyeye yükseltmesi gerekebileceğini söyledi.

ECB bir süredir tarihi hızda faiz artırıyor olsa da da enflasyon da yükselişini sürdürüyor. Buna ek olarak, politika yapıcıların odaklandığı uzun vadeli enflasyon beklentileri de merkez bankasının yüzde 2 hedefinin üzerine çıkmaya başladı.

Lagarde dünkü konuşmasında, "Eğer yüksek enflasyonun uzun vadeli enflasyon hedeflerini hareket ettirmeye başladığına dair kanıt görülürse, enflasyon hedefimize uyan faiz oranı kısıtlayıcı olacaktır" dedi.

Lagarde, yüksek enerji fiyatlarından doğan arz krizi bloğun üretim potansiyelini düşürdüğü takdirde ECB'nin talebi düşürmesi gerekeceğini ekledi.

Politika yapıcılar uzun süredir, faiz oranları ekonomik büyümeyi teşvik etmeyen ve kısıtlamayan "nötr" seviyeye geldiğinde ECB'nin faiz artırımlarını durduracağını tahmin ediyordu. Fakat sayıları gitgide artan faiz belirleyici yetkililer, faizlerin nötr seviyelerin üzerine çıkması gerekeceğini ifade ediyor.

Nötr faiz seviyesi yüzde 1,5 ile yüzde 2 bandında görülürken bu rakam ECB'nin yüzde 0,75 mevduat faizinin epey üzerinde kalıyor.

Lagarde orta vadede beklentilerin enflasyon hedefine "kısmen" bağlı kaldığını belirtti, ama bu durumun süreceğini varsaymanın "akıllıca olmayacağını" da ekledi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.