Enerji sisteminin garantisi FSRU

Türkiye'nin ilk yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi Ertuğrul Gazi FSRU gemisi enerji sisteminin garantisi olarak dikkat çekiyor.

Enerji sisteminin garantisi FSRU
Enerji sisteminin garantisi FSRU
GİRİŞ 20.09.2022 09:05 GÜNCELLEME 20.09.2022 11:51

Alımı çok önce planlanan Türkiye'nin ilk yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi Ertuğrul Gazi FSRU gemisi bir yıllık süre içerisinde yaklaşık 2,1 milyar metreküp gazı ulusal sisteme aktardı.

Sadece Ertuğrul Gazi'nin 1 yıllık LNG taşıma performansı, İstanbul'da 6 ay, Ankara'da 1 yıl, İzmir'de ise konutların 3 yıllık tüketimine denk geliyor.

Enerjide attığı adımlarla Avrupa dahil birçok ülkenin önünde yer alarak vatandaşına kesintisiz enerji ulaştırma konusunda fark yaratan Türkiye, enerji sisteminde devreye aldığı farklı enstrümanlar ile de arz güvenliğini çeşitlendirdi.

ERTUĞRUL GAZİ SİGORTA OLDU

Sabah'ın haberine göre, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini teminat altına almak ve milleti ucuz ve güvenli enerji ile buluşturmak için faaliyetlerini aralıksız sürdüren BOTAŞ, 25 Haziran 2021'de Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Türkiye'nin ilk FSRU (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma) gemisi Ertuğrul Gazi'yi devreye aldı.

BOTAŞ tarafından inşa ettirilen Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi 295 metre uzunluğa, 46 metre genişliğe ve 63 metre yüksekliğe sahip bulunuyor.

108 milyon standartmetreküp doğalgaza eşdeğer olan 170 bin metreküp LNG depolama ve günlük 28 milyon standartmetreküp gazlaştırma kapasitesi ile Türkiye'nin kesintisiz enerjiye ulaşmasında önemli bir paya sahip olarak bir yılı aşkın süredir görev yapmaya devam ediyor.

BİR YILDA 2.1 MİLYAR METREKÜP GAZI ULUSAL SİSTEME AKTARDI

Ertuğrul Gazi, 1 yılda yaklaşık 2,1 milyar metreküp gazı ulusal sisteme aktarırken, sadece Ertuğrul Gazi'nin 1 yıllık LNG taşıma performansı, İstanbul'da 6 ay, Ankara'da 1 yıl, İzmir'de ise konutların 3 yıllık tüketimine denk geliyor.

SAROS FSRU TERMİNALİ YIL SONU AÇILACAK

Öte yandan BOTAŞ tarafından FSRU'lardan transfer edilen doğalgazın ulusal doğalgaz şebeke sistemine aktarılabilmesi için, Edirne'nin Saros Körfezi'nde Saros Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi inşaatını sürdürüyor.

Saros FSRU tamamlandığında Marmara Bölgesi'nin arz güvenliğiyle ilgili tüm problemleri çözeceği gibi, proje bölgenin ihracat merkezi olmasına dönük dev adımlarından biri olacak

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.