Türkiye ile Rusya arasında ruble diplomasisi: Piyasalar rahatlayacak

Rusya ile Türkiye'nin, doğal gazın yüzde 25'inin ruble ile ödenmesi konusunda anlaşmaya varması sonrası çalışmalar başladı. Edinilen bilgilere göre, anlaşmanın uygulanabilmesi için önümüzdeki günlerde yoğun bir diplomasi trafiği başlayacak.

GİRİŞ 19.09.2022 06:42 GÜNCELLEME 19.09.2022 09:07
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Rusya Merkez Bankası yetkilileri bir araya gelecek ve konunun detaylarını görüşecek. Görüşmenin ardından doğal gaz konusunda "Ruble ile ödeme" yöntemleri değerlendirilerek, ödemelerin nasıl yapılacağı şekillendirilecek.

Erdoğan-Putin Zirvesi'nden kritik sonuçlar: İmzalar atıldı, dikkat çeken ruble adımıErdoğan-Putin Zirvesi'nden kritik sonuçlar: İmzalar atıldı, dikkat çeken ruble adımı

Türkiye'den 'Ruble' hamlesi! 2,5 milyar dolar içeride kalacakTürkiye'den 'Ruble' hamlesi! 2,5 milyar dolar içeride kalacak

GÖRÜŞME TRAFİĞİ BAŞLAYACAK

Merkez Bankalarının görüşme trafiği bittikten sonra, iki ülkenin Hazine Bakanlıkları ile Enerji Bakanlıkları, diğer olağan süreci devam ettirecek. Ruble ile ödeme kararının mevcutta devam eden doğal gaz sözleşmelerini kapsayıp kapsamayacağı da görüşmelerden sonra netlik kazanacak.

PİYASALARI RAHATLATACAK

Bu arada, gelecek dönemde "Ruble ile ödeme" kararının sadece doğal gazda değil, diğer ticari alanlarda da uygulanabileceği belirtiliyor. Ruble ile ödeme kararının piyasaları olumlu etkilemesi de bekleniyor.

TÜRKİYE İLE RUSYA'NIN GENİŞ TİCARET HACMİ VAR

Türkiye geçen yıl 58 milyar 704 milyon metreküp doğal gaz ithal ederken, ithal edilen doğalgazın yüzde 44,87'si 26 milyar 343 milyon metreküpü Rusya'dan geldi. İki ülkenin anlaştığı alım fiyatı üzerinden, ciddi bir dolar rezervinin kasada kalması bekleniyor. Türkiye ile Rusya ticareti doğal gaz ile sınırlı değil. 2021'de Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 28,2 artışla 5,8 milyar dolara çıkarken, ihracattaki başlıca ürünler turunçgiller, karayolu taşıtları için aksam ve parçalar ve taze meyveler olarak sıralandı. Aynı yıl Rusya'dan yapılan ithalat ise yüzde 62,4 artarak 28,9 milyar dolar olmuştu.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 50
  • M Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Ey dünya dünya ticaretinde bu abd doları denen kagıt dan kurtulmak için neden yerel para sı ile ticaret yapmaz bu kadar çok mu zor o zaman abdnin haline bakın yeter dünya da yapılan bu zulüm .
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Diş borcunun tamamını döviz kuru + faizle ile yapmanın sonra yüksek kura geçmenin anlamı nedir bir bilen cok bilen az bilen bana bunun sonucunu varilmak istenen yeri anlatabilir mi?
    Cevapla
  • Süleyman 1 yıl önce Şikayet Et
    Ye kürküm ye mantık bu
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD kalleş türkiyeyi ziflatmak istiyor fakat reis çok çabalıyor iç hayınlar rahat durmıyor bunun da üstesınden gelinecek halkımız rahat olsun
    Cevapla
  • TemholGemun 1 yıl önce Şikayet Et
    kalleş türkiye mi !?
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    rahatlamaları bi biz hissetmiyoruz.
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    her anlamda RUSYA ile anlaşma yapmalıyız. Abd ile ticareti azaltmak gerek yeni pazarlar her yerde var. Çin ile asya ülkeleri anlaşmalar yapmalıyız. Ab ve abd den uzak durulmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle