Türkiye'de kimse cik cik yemiyor! Yurt dışından talep yağıyor

Sakarya'nın Kocaali ilçesindeki balıkçıların yoğun emek vererek Karadeniz'den çıkardığı kum midyesi, İtalya üzerinden İspanya, Japonya, Norveç gibi ülkelere ulaşıyor.

Türkiye'de kimse cik cik yemiyor! Yurt dışından talep yağıyor
Türkiye'de kimse cik cik yemiyor! Yurt dışından talep yağıyor
GİRİŞ 16.09.2022 14:31 GÜNCELLEME 16.09.2022 15:04
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Balıkçılar, halk arasında "cik cik" olarak bilinen kum midyesi toplamak için günün ilk ışıklarıyla denize açılıyor.

Av sezonu öncesi kurulan eleklerle denizin dibi taranarak balıkçılar tarafından yoğun çabayla çıkarılan kum midyesi, teknelere boşaltılıyor. Belirlenen kriterlere göre ayrıştırılan kum midyesinden istenen seviyede olanlar çuvallara konuluyor, küçük olanlar yeniden denize bırakılıyor.

Yaklaşık 6 saat süren avın ardından limana getirilerek kontrolleri yapılan çuvallar, kamyonlara yüklenerek işlenmek üzere Çanakkale, İstanbul ve Balıkesir'deki fabrikalara gönderiliyor.

Hava şartlarına bağlı olarak denize çıkılan zamanlarda, tekne başına günlük 10 ton avlanan kum midyesi, fabrikadaki işlemlerden sonra genellikle makarna ve salatalarda kullanılmak üzere konserve şeklinde İtalya ve bu ülke üzerinden İspanya, Japonya, Norveç gibi ülkelere gönderiliyor.

Kum midyesi avcılığının, denizlerde av sezonunun sona ereceği 15 Nisan 2023'e kadar devam edeceği bölgede Kocaali'deki balıkçılar tarafından toplanan 8 bin 500 ton kum midyesinin yurt dışına yollanması planlanıyor.

Çevre illerden balıkçıların Karadeniz'de yapacağı kum midyesi avcılığıyla bu miktarın 30 bin ton olarak gerçekleşmesi hedefleniyor.

"KUM MİDYESİ AVCILIĞI BÖLGENİN GEÇİM KAYNAKLARINDAN BİRİ"

Melenağzı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Bayram Ali Kaya, AA muhabirine, kum midyesi avcılığına 1 Eylül itibarıyla başladıklarını söyledi.

Kum midyesi avcılığının hava şartlarından etkilendiğini dile getiren Kaya, denizden tekne başına günlük 10 ton kum midyesi çıkarıldığını kaydetti.

Kaya, kum midyesi avcılığının bölgenin geçim kaynakları arasında yer aldığını belirterek, "Toplanan kum midyesinin tamamı ihraç ediliyor, iç pazarda tüketim yok. En önemli ihracat İtalya'ya yapılıyor" diye konuştu.

"GECEMİZ GÜNDÜZÜMÜZ YOK AMA İŞİMİZİ SEVEREK YAPIYORUZ"

Kum midyesi avcılığı yapan Salih Özden Kaya da zorlu bir işle uğraştıklarını dile getirdi.

Kaya, il ve ilçe tarım müdürlüklerinin verdiği koordinatlar doğrultusunda avcılık yaptıklarını belirterek, "Biz hayata erken başlıyoruz. Gecemiz gündüzümüz yok ama işimizi severek yapıyoruz. İnsanlara hizmet vermeye çalışıyoruz." dedi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Usta 1 yıl önce Şikayet Et
    Yinede kontrollü olarak çıkartılması gerekir geçen senelerde Türkiye 'de kimse yemiyor diye deniz patlıcanını çok çıkarttılar müsilajı oldu denizlerimiz maaf odu. Onca masraf oldu
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Dogru,midye suyu filitre edip pisligi,agir metallari toplar.Uzak durun
    Cevapla
  • Diyar 1 yıl önce Şikayet Et
    Midye mekruh Hanefi mezhebine göre çünkü balık benzeri değil ve pisliğini içinde saklıyor ancak zaruret halinde yenebilir ağır metaller içerir sağlığa uzun vadede zararlıdır ihracatta da bize döviz kazandırmış daha ne olsun yemesek de olur hamsi var çinekop var
    Cevapla
  • şeriat 1 yıl önce Şikayet Et
    hay ağzına sağlık güzel kardeşim.. mezhepten, mekruhtan haberi mi var milletin. ne bulsa yiyorlar. Çinlilere kızıp daha beterini yapmayın
    Cevapla