Ayçiçek yağı fiyatları düşebilir: Yüzde 50 arttı

Balıkesir'in Manyas ilçesinde ayçiçeği hasadı başlarken, elde edilen verim ve açıklanan fiyatlar çiftçinin yüzünü güldürdü. Manyas’ta geçen yıla göre ekim alanı yüzde 50 artış gösteren ayçiçeği, bu yıl yaklaşık 30 bin dekar alanda ekildi.

Ayçiçek yağı fiyatları düşebilir: Yüzde 50 arttı
Ayçiçek yağı fiyatları düşebilir: Yüzde 50 arttı
GİRİŞ 15.09.2022 11:33 GÜNCELLEME 15.09.2022 11:33
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ülkenin en büyük ayçiçeği alıcısı olan Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Kooperatifinin ayçiçeği fiyatlarını yağ oranlarına göre ton bazında 12 bin-13 bin 800 lira olarak belirlemesi sonrası serbest piyasada tüccarın ton bazında 9 bin lira, Tarım Kooperatiflerin ise 10 bin 400 lira fiyat uygulaması ayçiçeği üreticilerini Yağlı Tohumlar Kooperatifine yöneltti.

Ancak her yıl ayçiçeği için Yağlı Tohumlar Kooperatifine üreticilerin rekolte beyannameleri vermeleri gerektiğini belirten Manyas Yağlı Tohumlar Kooperatif Başkanı Sadettin Kalpakçı, "Bize bu yıl 226 ortağımız rekolte beyannamesi verdi. Piyasanın üzerinde bir fiyat uyguladığımız için bize ortak olmayan üreticilerimiz ortak olalım diye geliyorlar, ama bu şu anda mümkün değil. Rekolte beyannamesi verilmeden önce olsaydı bu talepleri geri çevirmezdik. Artık planlama yapıldığı için gönlümüz buna el vermese de ortak kabul etmiyoruz. Biz defalarca çiftçilerimize ortak olmaları çağrısında bulunduk. Şu anda verim oranı ortalama 250-300 kilogram aralığında seyrediyor. Bilindiği gibi yüzde 40 yağ bazlı ayçiçeği için 12 bin ton/TL ve en yüksekte yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeği için ise 13 bin 800 ton/TL uygulanıyor" dedi.

Manyas ilçesi genelinde ortalama yağ oranının yüzde 45-46 aralığında oluştuğu açıklandı.

KAYNAK: İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 9
  • Selda 1 yıl önce Şikayet Et
    Hasat zamanı düşer 3ay sonra 2katı olur
    Cevapla
  • Ayhan kocaerkek 1 yıl önce Şikayet Et
    Böyle devam ederse çiftçi ekim yapmaz
    Cevapla
  • AHMET DAL 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence düşünmezler. Tüm sınırlarımız dan günübirlik yağ şeker alımı için her gün geliyorlar haberleri okuyorum. Tek çare yurt dışına yağ ürünlerinin çıkışına yasak gümrük ticaret kanunları ile engel olunmalıdır. O zaman yağ ucuzlar zaten. TL olarak tüm komşularımızın düşüğüz. Herşeyi buradan alıyorlar. Bir de fabrikatörler ihraca başlarsa ucuz yağ bulamayız.
    Cevapla
  • emin 1 yıl önce Şikayet Et
    artmasın yeter bir atasözü azrail çocuk dağitiyormuş dede korkut demişki o bizden almasın yeter fıkra tabiki manidar bir fıkra patates 6 lira idi kış hazırlığı bahanesi ile aniden 10 lira oldu sebep ne artan ne var yağda aynı 170 lirada kalsın 1 yıl büyük başarı
    Cevapla
  • zagor 1 yıl önce Şikayet Et
    Yani zam gelecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle