AB asgari ücrete yeni kurallar getiriyor

AB ülkeleri, asgari ücretleri geçim maliyetini hesaba katarak belirlemek zorunda olacak. Yeni kurallar, AB Konseyi'nin onayı sonrasında 2 yıllık bir geçiş sürecinin ardından yürürlüğe girecek.

AB asgari ücrete yeni kurallar getiriyor
AB asgari ücrete yeni kurallar getiriyor
GİRİŞ 14.09.2022 16:22 GÜNCELLEME 14.09.2022 16:28
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde asgari ücretlerin düzgün bir yaşam standardı sağlayacak seviyelere yükseltilmesi için hazırlanan yasayı onayladı.

Strazburg'da bir araya gelen AP Genel Kurulu, AB ülkelerinde asgari ücretlere yeni kurallar getiren yasal düzenlemeyi görüştü.

AP milletvekilleri, toplu iş sözleşmelerinin yaygınlaştırmasını ve asgari ücretleri yükseltmeyi amaçlayan yasayı 505 "evet", 92 "hayır" ve 44 "çekimser" oyla kabul etti.

Yasaya göre, asgari ücretleri belirlemek üye ülkelerin kendi yetki alanı olmaya devam edecek.

Üye ülkeler, ulusal asgari ücretleri geçim maliyetini ve daha geniş ücret düzeylerini hesaba katarak belirlemek zorunda olacak. Uygulanan asgari ücretlerin, işçilerin insani şartlarda yaşamasına yeterli olması sağlanacak.

Ülkelerdeki asgari ücretlerin yeterlilikleri değerlendirilecek.

Yeterlilik değerlendirmesi için gerçek fiyatlarla bir mal ve hizmet sepeti kullanılabilecek. Ücretlerin toplu pazarlık yoluyla belirlenmesi teşvik edilecek.

UYGULAMA EYLEM PLANI HAZIRLANACAK

Toplu iş sözleşmesinin çalışanların yüzde 80'inden daha azının ücretlerini belirlediği ülkelerde, toplu iş sözleşmesi uygulamasını yaygınlaştırmak üzere eylem planları hazırlanacak.

AB ülkeleri, kötüye kullanılabilen taşeronluk, serbest meslek ve kayıt dışı fazla mesai gibi faaliyetleri sıkı biçimde kontrol edecek ve bunlara karşı yaptırım sistemi kuracak.

Ücretlerin sadece toplu iş sözleşmeleri yoluyla belirlendiği AB ülkeleri bu kurallardan muaf olacak.

Yeni kurallar, AB Konseyi'nin onayı sonrasında 2 yıllık bir geçiş sürecinin ardından yürürlüğe girecek. AB üyesi 27 ülkenin 21'inde asgari ücret uygulaması bulunuyor.

Danimarka, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Avusturya, Finlandiya ve İsveç'te ise ücretler toplu iş sözleşmesi müzakereleri sonucunda belirleniyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Kadirovic 1 yıl önce Şikayet Et
    2 sene sonra millet avrupa da açlıktan ölecek duruma gelir
    Cevapla
  • zaza 1 yıl önce Şikayet Et
    fırsat bu fırsat, keşke AFRİKA ve ortadoğu halkları başta olmak üzere ab ile sadece ticaret 2 3 yıllığına kesebilseydiler ab o zaman ne olurdu nasıl olurdu,hang halk daha aziz ab anlardı kibiri yinede bozulmazdı ama olsun iç isyanları başlar, aşşret savaşları ab de bile görürdük
    Cevapla
  • Dadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin bu seviyelerine yakalanması zor
    Cevapla
  • Diyarbakırlı 1 yıl önce Şikayet Et
    vallahi bizim içimizdeki terör belaları (chp hdp fetö pkk ve onların avereleri ) olmazsa 100 dolar 1 tl etmez lakin avrupa ülkeleri sömürdüğü ülkelerden ellerini çekerse ukraynalılardan daha beter hale gelirler.
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    2 seneye kadar birlik kalırsa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle