HAK-İŞ'ten çalışanların vergi dilimine sınırlandırma talebi

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, enflasyon belirli bir noktaya inene kadar bütün çalışanların vergi dilimlerinin yüzde 10 ile sınırlandırmasını talep etti.

HAK-İŞ'ten çalışanların vergi dilimine sınırlandırma talebi
HAK-İŞ'ten çalışanların vergi dilimine sınırlandırma talebi
GİRİŞ 14.09.2022 15:09 GÜNCELLEME 14.09.2022 15:09
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ tarafından Konfederasyon Genel Merkezi'nde düzenlenen 3. Emek Fotoğrafları Yarışması'nın ödül töreninde, yarışmanın Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle düzenlendiğini vurguladı.

HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesinin uluslararası kısa film yarışması gibi fotoğraf yarışmasına da uluslararası bir nitelik kazandırmak istediklerini ifade eden Arslan, HAK-İŞ'in kültür sanat çalışmalarını belgeseller ve sinema filmleri gibi diğer projelerle daha ileriye taşımayı planladığını söyledi.

"Vergi dilimleri yükseltilerek vergi gelirleri artırılamaz"

OECD ülkeleri arasında Türkiye'nin çalışanlardan en çok sigorta primi alan ve vergi kesintisi yapan ülkelerden olduğunu belirten Arslan, şöyle konuştu:

"Yani biz ücretlilerin gelirlerinin yüzde 40'ı gelir vergisi, sigorta primi, işsizlik ödeneği ve benzeri kesintilere gidiyor. Bunun için talebimiz, vergi konusunun köklü bir reform bakış açısıyla tartışılması ve bu konuda önemli adımların atmasıdır. Dünyadaki bütün iktisatçılar, vergi dilimlerini yükselterek vergi gelirlerinin artırılamayacağını söylüyor. Bu kayıt dışına yarar. Ülkemizde de yüzde 30'un üzerinde kayıt dışı istihdam var. Kayıt dışı istihdam, kayıt dışı vergi demektir, kayıt dışı sigorta demektir. Vergi dilimi yükseldikçe kayıt dışına kaçanların sayısı artıyor. O zaman devlet vergi dilimlerini düşürerek, herkesten vergi alıp vergi gelirlerini artırmalı. Ekonomik krizin zirveye çıktığı, enflasyonun yüzde 80'leri aştığı bir dönemde vergi dilimlerini bir sınır getirilmeli. Ekonomik kriz sona erene kadar, enflasyon belirli bir noktaya inene kadar bütün çalışanların vergi dilimlerini yüzde 10 ile sınırlandıralım. Kriz bitene kadar bu çalışmaları yapalım. Türkiye gibi ücretliler üzerindeki vergi yükünün en üst sıralarda olduğu ülkelerde vergi kayıplarının, kayıt dışının daha fazla olduğunu ortaya koyalım. Bunun yanına bu konudaki gelişmiş ülkelerdeki modelleri de koyalım. Bu sorunu beraber çözelim."

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'a vergi konusunda bir brifing verdiklerini ve bu konudaki taleplerini ilettiklerini vurgulayan Arslan, "Vergi konusunda hazırladığımız raporu Sayın Bakan dikkatlice inceledi ve maalesef Gelir İdaresi Başkanlığına havale etti. Bu bizim için büyük şansızlık oldu. Orada yine tartışmalar oldu ve akim kaldı. Yeni Hazine ve Maliye Bakanımız randevu verdiğinde yine bu raporumuzu genişleterek ve olağanüstü bir dönemden geçtiğimizi anlatarak, Sayın Bakandan adım atmasını bekleyeceğiz. Zaten zar zor geçinen dar gelirlilerimizin sırtına vergi yükü de eklenince arkadaşlarımızın mecali kalmıyor." dedi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Revamı 1 yıl önce Şikayet Et
    2010 güncellenesiyle gelen bukadar enflasyonun oldu bir ülkede bu vergi nedir Ocak maaşını alıyor işçi şuan neredeyse yüzde 10 a sabitlenmeli
    Cevapla
  • Zulüm bu 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletin bu duruma kulak tıkadığı yeter artık işçinin maaşını çekip alıyorlar fahiş vergiyle insanlar geçim derdinde birde fahiş vergiyle başa çıkmaya çalışıyor kimseye gösterilmeyen devletin kadrolu işçisini asgari ücreti reva gördünüz şimdide veriye boğdunuz bu işçi bu devlete hizmetten başka naptı bu hükümete yüzde 90 I oy veriyor
    Cevapla
  • @rom@ 1 yıl önce Şikayet Et
    bir işçi olarak kesinlikle katılıyorum
    Cevapla