Ekonomiye 2 trilyonluk liralık doping! Erdoğan açıkladı

Kamuoyunun uzun süredir merak ettiği TOKİ'nin yeni konut ve işyeri projesi, sektörlerde olumlu karşılandı. Sosyal proje ekonomiyi şahlandıracak, inşaat ve yan sektörlerde 2 trilyon liralık doping etkisi olacak.

GİRİŞ 14.09.2022 12:59 GÜNCELLEME 14.09.2022 19:32
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine başvurular kademeli olarak başladı. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) internet sayfasından derlenen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın detaylarını açıkladığı ve adı "İlk Evim, İlk İş Yerim" olarak belirlenen kampanyaya başvurular, proje ilindeki Ziraat Bankası ve Halk Bankasının yetkili şubeleri ve e-Devlet aracılığı ile yapılacak.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜĞÜ: EKONOMİYE 2 TRİLYONLUK DOPİNG

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dar gelirli vatandaş için, 5 yılda 500 bin konut, 250 bin altyapılı arsa ve 50 bin işyerinin satışa sunulacağını söyledi. Konutta fiyatlar 608 bin TL, taksitler 2 bin 280 TL'den başlayacak. Dar gelirli vatandaş 112 bin 500 TL'den başlayan fiyatla arsa, 350 bin TL'den başlayan fiyatla işyeri sahibi olacak. Başvurular bugün başlarken, yılbaşında da ilk temel atılacak.

Bankalar aracılığıyla yapılacak başvurular, 14 Eylül- 31 Ekim 2022 tarihleri arasında kabul edilecek. e-Devlet başvuruları ise 28 Ekim'de sona erecek.

Konut tipi 2+1 ve 3+1 ayrımı olmadan, proje bazında başvuru yapılacak. Hak sahiplerinin konut tipleri, ihale yapıldıktan sonra "konut belirleme kurası" ile belirlenecek ve başvuru bedeli 500 lira olacak.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, dar gelirlileri ev sahibi yapacak, inşaat sektörüne nefes aldıracak sosyal konut projesinin, çarpan etkisiyle 2 trilyon liralık ekonomik etki oluşturması bekleniyor.

İTO BAŞKANI ŞEKİB AVDAGİÇ: ÖNEMLİ BİR ETKİ OLACAK

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "İlk Evim, İlk İş Yerim" projesi, hem dar gelirli vatandaşımızın konut sıkıntısına çözüm olacak hem de oluşturacağı istihdam ve pek çok sektörde sağlayacağı hareketlilikle ekonomimize katma değer olacak. Projenin konutla sınırlı kalmayıp, işyeri edinme imkanı sunmasını ayrıca değerli buluyoruz. Belirlenen satın alma kriterleri, 81 ile yayılan kapsayıcılığı ve öncelikli kategorileri ile önemli bir etki yapacak. Atılan bu güçlü temel ülkemize hayırlı olsun.

TÇÜD GENEL SEKRETERİ VEYSEL YAYAN: 1 MİLYON TON İLAVE ÇELİK TALEBİ OLACAK

Türkiye'nin çelik talebini artıracak her projeye sektörün ihtiyacı var. Bu haliyle ilave 1 milyon tonluk çelik talebi oluşacak. Çarpan etkisiyle beraber bu katkı daha da artacaktır. Durgunluğun konuşulduğu bu dönemde projenin hızlı bir şekilde hayata geçmesi ekonomiye katkı sağlayacaktır.

İDDMİB BAŞKANI ÇETİN TECDELİOĞLU: TÜRKİYE'NİN İÇ DİNAMİĞİNİ HAREKETE GEÇİRECEK

Demir ve demir dışı metaller sektörünü ciddi anlamda hareketlendirecek önemli ve olumlu bir proje olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca projenin her ilde olması ve hareketliliği tüm Türkiye coğrafyasına yayacak olmasını da çok değerli buluyoruz. Kamunun böyle bir yatırıma girmesi ve bu yolla hem istihdam hem de resesyona karşı Türkiye'nin iç dinamiğini harekete geçmesi de memnuniyet verici.

THBB YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADEM GENÇ: HAZIRBETON VE ÇİMENTODA KAPASİTELERİ %10 ARTIRACAK

50 bini İstanbul'da olmak üzere ilk 2 yılda 250 bin konut üretiminin çimento ve hazır beton sektörüne olumlu katkısı olacak. 2 yıl boyunca sektörde üretim kapasitelerini yüzde 10 oranında artırmasını bekliyoruz. Doğu Anadolu'da azalan üretim nedeniyle boşta duran ciddi araç parkı vardı. Böylece burada bekleyen bu araçlar yeniden üretime dönecek. İstanbul'da ise 6 ay sonra ne olacak derken, üretime sürdürülebilirlik katacak. Konutların kente uzak noktalarda yapılması halinde ise sektöre ayrıca bir katkı sunacak.

ARMATÜR DERNEĞİ BAŞKANI GÖKHAN TURHAN: KONUTLARDA %100 TÜRK MALI KULLANILMALI

Yapı sektörü ekonominin lokomotif sektörlerinden. Hem altyapı hem de üst yapı anlamında birçok sektörü ilgilendiriyor. Burada yüzde 100 Türk malı kullanımı zorunluluğu olmalı bize göre. Fayanstan seramiğe, armatürden vidasına kadar her şeyin Türk malı olması büyük katma değer sağlar ülke ekonomisine. Bir inşaat maliyetinin yüzde 20'sini bizim de temsil ettiğimiz altyapısı oluşturuyor. Dolayısıyla sektörün hacmine yapacağı katkı önemli olacaktır.

TÜRKBESD YÖNETİM KURULU ÜYESİ MUSTAFA LAÇİN: PROJENİN HAYATA GEÇİŞ HIZI ÖNEMLİ

Epeydir gündemde olan bir proje ve piyasaya mutlaka olumlu etkisi olacaktır. Burada esas olan bir an önce başlayıp ekonomide hareketliliğin sağlanmasıdır. Ekonomide bir durgunluktan bahsediliyor. Bu durgunluğun önce psikolojik olarak yenilmesi gerekiyor ki bu proje de bu anlamda önem arz ediyor. Öte yandan satın alma şartları da uygun. Ancak projenin hayata geçiş hızı çok önemli. Mesela birkaç yılda hayata geçecekse ki bizim sektör proje bitince devreye giriyor. Türkiye'nin konut ihtiyacı da var ayrıca. Genel ekonomi için de oldukça anlamlı ve projenin kendisinden ziyade etkisi çok daha önemli.

MOBSAD BAŞKANI NURİ GÜRCAN: 1 YIL SONRA HAREKET GETİRİR

Bitime yakın mobilya sektörüne etkisi olur. 1 yıl sonra mutfak ve kapı anlamında etkisi başlar. Bitince de mobilya alımlarıyla sektöre hareket katacak. Pandemide stokların satılmasıyla bir hareket gelmişti. Bu anlamda bu konutlarla sektörü ayağa kaldıracak. Sektör üretime hazır."

MOSFED BAŞKANI AHMET GÜLEÇ: EV FİYATININ YÜZDE 20'Sİ KADAR MOBİLYA ALACAKLAR

"Yeni eve yeni mobilya lazım. Dolayısıyla teslimden önceki yıl ve sonraki 1 yıl olmak üzere sektöre hareket katacak. Aşağı yukarı bir konun yüzde 20'si mobilyaya harcanıyor. Dolayısıyla 500 bin liralık bir konutta hareketli mobilyaya 100 bin TL ayıracaklar. Ayrıca sektörün diğer uzantısı olan kapı pencere ve parkeye de pozitif etki sağlayacak. Köyden kente göç nasıl artık katkı sağladıysa bunun artı katkısı olacak.

AKKUŞ GAYRİMENKUL YKB ABDÜLKADİR AKKUŞ: ÖZELLİKLE ORTA GELİRLİNİN FAYDALANACAĞI BİR PROJE

Yıllık 900 bin konut üretimine ihtiyaç duyulan Türkiye'de özel sektör bunun 450 bini üretiyor. Dolayısıyla bu proje orta gelirlinin ev sahibi olması için olumlu bir adım. Ayrıca 50 bin ofisin de konuta dönüşme projesi var. Böyle bir sosyal konut projesinin, barınma ihtiyacının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde hayata geçirilmesini çok olumlu bir gelişme olarak karşılıyoruz. Hepsini bir arada değerlendirdiğimizde orta kesimin ciddi fayda sağlayacağını söyleyebiliriz.

ENDEKSA KURUCU ORTAĞI VE GENEL MÜDÜRÜ GÖRKEM ÖĞÜT: DAR GELİRLİ İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde Ağustos ayı sonu itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 203 seviyesinde gerçekleşirken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 11 bin 450 TL, ortalama konut fiyatı 1 milyon 488 bin 500 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl oldu. Ağustos sonu verilerine göre Türkiye genelinde 2+1 bir evin ortalama fiyatı 1 milyon 196 bin 100, 3+1 bir evin fiyatı 1 milyon 441 bin 155 TL. Bu açıdan baktığımızda 2+1 konutun 608 bin TL'den, 3+1 konut fiyatının 850 bin TL'den başlaması dar gelirli kesimin erişimi açısından önemli bir gelişme.

İSRA HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ABDURRAHİM TAVLI: 250’YI AŞKIN ALT SEKTÖRE DE CAN SUYU OLACAK

Hükümetin TOKİ aracılığı ile hayata geçireceği sosyal konut hamlesini Sektörün bir Temsilcisi olarak çok kıymetli görüyorum.  

Bu devasa projenin beraberinde getireceği 100 bin ek istihdamla birlikte ülke ekonomimize büyük katkı sağlayacağı ve 250’yi aşkın alt sektöre de can suyu olacağı kanaatindeyim. 

5 yıllık süreçte 81 ilde 500 bin sosyal konut, 250 bin alt yapısı hazır konut amaçlı arsa ve 50 bin iş yeri yapımı hedefleniyor. 

İlk defa TOKİ aracılığı ile konut sahibi olacak vatandaşlarımız yapılan açıklamaya göre 608 bin TL’lik 2+1 konutlara 2.280 lira taksitlerle, 850 bin TL’lik 3+1 dairelere ise 3.187 liradan başlayan taksitlerle sahip olacak. Bu kolay ödeme seçenekleri dar gelirlinin konuta kolay erişimini sağlayacaktır. 

Emeklimizin, gencimizin taksitlerini rahatlıkla ödeyebileceği konut, arsa ve işyerini kapsayan bu projeyi küresel çapta yaşanan ekonomik dalgalanmaların etkilerinin yoğun hissedildiği bir dönemde büyük fırsat olarak görüyor, katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. 

ARTAŞ İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÜLEYMAN ÇETİNSAYA: ÇİN’DEN SONRA İKİNCİ MÜTEAHHİTLIK ÜLKESİYİZ

Sayın Cumhurbaşkanımızın “İlk evim, ilk iş yerim” mottosuyla açıklamış olduğu Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi gerçekten çok önemli bir proje. Bu devasa projeyle ihtiyaç sahibi vatandaşların ilk kez konuta ulaşabiliyor olacak olması Sektör Temsilcisi olarak bizleri mutlu etti. 

81 ili kapsayan bu projede toplamda 1 milyon vatandaşımızın konut sahibi olması hedefleniyor. Cumhurbaşkanımız; projenin ilk etabının 250 bin konut, altyapısı hazır 100 bin arsa ve 10 bin işyerini kapsadığını açıkladı.  

Geçtiğimiz 20 yılda sosyal konut anlamında TOKİ aracılığı ile 1 milyon 170 bin konut üretildi. Türkiye olarak şuan dünyada Çin’den sonra ikinci müteahhitlik ülkesiyiz. Amerika, Almanya, İngiltere gibi ülkelerin çok önündeyiz. Bilgi ve tecrübe olarak da çok iyi bir durumdayız. Biz 250 bin değil, 500 bin konutu da yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz.  

Uzun yıllara yayılan vadelendirme, düşük taksit seçenekleriyle kira öder gibi cazip hale getirilen bu projenin vatandaşın alım gücü ile doğru orantılı bir şekilde planlanmış olması çok güzel. 

Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan bu sosyal konut projesinin dar gelirli ailelere, emeklilere, gençlere, şehit yakınları, gazi ve engelli vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyor, bu sürece katkı veren herkese de teşekkür ediyorum. 

BANKALAR ÖNÜNDE SOSYAL KONUT KUYRUĞU

Ev sahibi olmak isteyenler kamu bankalarının açılış saatlerinden önce, şubelerin önüne gelerek uzun kuyruklar oluşturdu. Başvuru sayısı da 225 bine yaklaştı.

Vatandaşlar, başvuru formlarıyla birlikte 500 liralık başvuru bedelini yatırmak için banka şubelerine gitti.

"KİRA ÖDER GİBİ EVİMİN TAKSİDİNİ ÖDERİM"

Başvuru için gelenler ise bu projeyle ev sahibi olabilecekleri için heyecanlı olduklarını ifade ettiler. Uzun süredir ev çekilişlerine katıldığını belirten Nurettin Koşay, "Umarım bu kez çıkar. İlk evim olacak, çok sevineceğiz. 3+1 evler için başvuru yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Kiracı olduğunu ifade eden Emine Korkmaz "Bir evim olsun istiyorum. Esenler ya da Arnavutköy ilçelerini seçeceğim. Kiram 2 bin 500 lira, evimin taksitlerini de kira gibi öderim. 3+1 ev düşünüyorum" dedi.

"EVİ OLANLAR BAŞVURMASIN"

Projeyi çok beğendiğini dile getiren Mustafa Bayıs "Evi olmayanlar için büyük fırsat. Evi olanlar da gelip başvurmasın. Kirada oturanlara ev çıksın. 3+1 çıkarsa memnun kalacağız. Ödemeler de çok güzel, ayda 3 bin TL büyük bir para değil. Emekli olan için de çalışan için de ödenebilir seviyede" diye konuştu.

BAŞVURU ŞARTLARI

Konut için

-T.C. vatandaşı olmak.

-Proje il sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet etmek veya proje il nüfusuna kayıtlı olunması ile 18 yaşından büyük olmak.

-Başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konutlarının bulunmaması ve TOKİ’den daha önce ev sahibi olunmaması şart.

-İstanbul için aylık hane halkı gelirinin en fazla net 18 bin TL, yurt genelinde 16 bin TL olması gerekli.(Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)

-Bir hane halkı adına ‘tek’ başvuru yapılacak.

-Genç kategorisine 14/09/1992 tarihinden sonra doğan vatandaşlar müracaat edebilecek.

-Konutta başvuru bedeli 1.000 TL’den 500 TL’ye düşüldü. Başvurular Ziraat Bankası, Halkbank şubeleri ve E-devlet üzerinden yapılabilecek.

Arsa için

-T.C. vatandaşı olmak.

-Yoksul ve dar gelirli olmak.

-Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmaması gerekli.

-775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılmış olan uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmalı.

-Başvuru bedeli 500 TL. Kuranın çıkmaması halinde konut, arsa ve işyeri için yapılan ödemeler iade edilecek.

İşyeri için

-T.C. vatandaşı olmak.

-Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak.

-18 yaşını doldurmuş olmak.

-Ustalık Belgesi, İşyeri Açma Belgesi, İlgili Oda Kayıt Belgesi veya Vergi Mükellefi olmak, e-Ticaret yapıldığına dair nace kodu v.b. bilgileri gösterir belgeler sunmak.

-Kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması şartı var.

-İşyerinde başvuru bedeli 2.000 TL.

HANGİ İLDE KAÇ KONUT İNŞA EDİLECEK?

-İlk etapta İstanbul’da 50 bin, (Çatalca, Silivri, Tuzla, Arnavutköy, Başakşehir ve Esenler)

-Ankara’da 18 bin, (Ayaş, Gölbaşı, Kahramankazan, Mamak, Etimesgut, Polatlı, Sincan)

-İzmir’de 12 bin 500, (Aliağa, Bergama, Dikili, Güzelbahçe, Kiraz, Menemen, Merkez, Seferihisar, Torbalı, Urla)

-Gaziantep’te 10 bin, (Nizip, Nurdağı, Şahinbey, Şehitkamil)

-Bursa’da 8 bin 650, (Gürsu, İnegöl, Karacabey, Kestel, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhangazi)

-Konya’da 7 bin 500, (Akşehir, Beyşehir, Çumra, Ereğli, Ilgın, Karapınar, Kulu, Merkez, Seydişehir)

-Kayseri’de 4 bin 500 hayata geçecek. (Merkez, Yahyalı)

-Projeler 81 ilde olup, diğerillerde ise nüfuslarına göre değişen sayılarda konut inşası gerçekleştirilecek.

KAYNAK: DÜNYA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 37
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Peşinatı biraz düşürseydiniz taksitleri nasıl ödicez 7000 bin TL alıyorum 3 kişiyiz evde anca yetiyor kararsızım
    Cevapla
  • esnaf 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu peşinatlar nasıl ödenecek diyen dar gelirli yoksul ailelerin ellerinde en az 5000 tl lik telefon var diyeceksiniz ki ihtiyaç ben telefona laf etmiyorum 4 kişilik bir ailede en az 20000 telefon bütcesi ayrılmıştır ev alacaksın 60000 tl yide bulursun 10 kerede ödenir ayak yapnayın
    Cevapla
  • Casper 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah tez zamanda malın mulkunle seni sinasin asgari ücretle geçim yapmanı nasip etsin inşallah.. o zaman gecinemiyorum diye sizlanirsan, sanada elinde ki telefonu nasıl aldın diye sorup, ayak yapma desinler geçinemiyorum diye..inşallah öyle bir dar boğaza düşersin görürsün kibir yapmayı..
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    yok la benim telefon 700 lira falan eder. nerde 5000 e telefon almak....
    Cevapla
  • öyle 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekonominin nesi şahlanacak anlamadım. Şehir esnafından inşaat malzemesi mi alınacak yoksa yerli inşaat firmaları ile mi çalışılıcak. Yok öyle olmayacak 3-5 tane godaman inşaat firmalarının eline verilecek ve onlar yapılacak. Ha bu yanlışmı değil. Neden çünkü küçük veya yerli inşaat firmaları bu işi sürdüremez. Büyük inşaat firmaları çok kazanır ama zamanında yapar ve teslim eder.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Oldu kardeş, 250bin konut yapılmasının ekonomiye bir katkısı yokki zaten, söyleyelim bu saçma projeyi iptal etsinler sen rahat ol yeterki..
    Cevapla
  • Oğuz Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim hayırlı eylesin, ev sahibi olmayan, kirada oturan vatandaşlarımız Allah'ın izniyle faydalansın.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    başta demir sektörü...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle